IRLANDS UTTAGNING. Det irländska TV-bolaget RTÉ utsåg Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom en nationell final som sändes i programmet The Late Late Show.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter 6 år på raken med internval (2016-2021) valde RTÉ på Irland att låta publiken få vara med och rösta fram landets representant i en nationell final.

För att hitta tävlingsbidrag till finalen öppnade TV-bolaget en nationell antagning i september 2021 för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag och i mitten av januari presenterades startfältet. Några av de återkommande namnen som fanns med var Brendan Murray, som representerade Irland i Eurovision 2017, samt Nicky Byrne, som tävlade för Irland i Eurovision 2016. Den senare medverkade dock bara upp upphovet till en av låtarna. Två av bidragen hade helt/delvis svenskt upphov.

 

Upplägg

Finalen sändes som en del av den populära talkshowen The Late Late Show där både publik- och juryröstning avgjorde resultatet.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 4:e februari utsågs Brooke med bidraget ”That’s Rich” till representant för Irland i Eurovision 2022.

 

Finalen

För första gången sedan 2015 utsåg Irland artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Sammanlagt tävlade 6 bidrag som hade valts ut från en nationell antagning om segern där både jury- och tittarröstning avgjorde resultatet.

I startfältet deltog bland andra Brendan Murrey som representerade Irland i Eurovision 2017. En annan återkommare från Eurovision var Nicky Byrne som tävlade för Irland året innan Brendan, som inte stod på scenen utan var med på upphovet till en av tävlingsbidragen. Och på tal om låtskrivarsidan fanns även en rad svenska låtskrivare på upphovet, i alla fall bakom två av låtarna, däribland trion Joakim Övrenius, Thomas Karlsson och Johan Mauritzson som bland annat låg bakom Polens The Ride i 2021 års Eurovision.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-04

 • Tid:
 • 22:35 CET

 • Programledare:
 • Ryan Tubridy

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTÉ – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande listas i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Patrick O’Sullivan – One Night, One Kiss, One Promise
 • Låtskrivare: Nicky Byrne, Lar Kaye, Danny O’Reilly

 • 2. Janet Grogan – Ashes of Yesterday
 • Låtskrivare: Aidan O’Connor, John Emil, Sandra Wikström

 • 3. Brendan Murray – Real Love
 • Låtskrivare: Brendan Murray, Darrell Coyle

 • 4. Miles Graham – Yeah We’re Gonna Get Out Of It
 • Låtskrivare: Miles Graham Miley, Justin Broad, Paul Herman

 • 5. Rachel Goode – I’m Loving Me
 • Låtskrivare: Joakim Övrenius, Thomas Karlsson, Johan Mauritzson, Anna Engh

 • 6. Brooke Scullion – That’s Rich
 • Låtskrivare: Brooke Scullion, Izzy Warner, Karl Zine

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 2. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”
 3. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 4. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 5. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 6. Brendan Murray – ”Real Love”

Kommentar: Irland tillhör ju den grupp med ESC-länder som verkligen hamnat i en lång ökenvandring den senaste tiden. Landet har i princip inte nått en topp-5 placering sedan 90-talet och har bara synts i finalen ett fåtal gånger sedan semifinalernas införande 2008. De senaste åren har irländarna satsat på en intern uttagning, men i år är det alltså dags för en nationell final – något man kanske inte har så höga förväntningar på. Och ja – det är kanske bra att man inte har så höga förväntningar, för Irlands final är inte speciellt minnesvärd. Genremässigt har man lyckats undgå alla trender som är på g ute i Europa då både rock och moderna melankoliska ballader saknas här. Istället är det mesta pop och varianter därav – vilket i längden blir lite enformigt och oinspirerat. Ändå finns här inget som är dåligt på något sätt, men ungefär hälften av startfältet känns fruktansvärt fantasilöst. Emellertid finns några ljuspunkte – framförallt Miles Graham och Brooke Scullion som har riktigt snygga, annorlunda och minnesvärda låtar. Tror dock ändå inte att de skulle ha superstor chans att nå final i ESC, om de vann den irländska finalen.

 


 1. Brendan Murray – ”Real Love”
 2. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”
 3. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 4. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 5. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 6. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”

Kommentar: Då är det dags för Irland att välja Eurovision låt. jag måste säga att många av låtarna inte är i min smak. Men låten Brandan Murray deltar med ”Real Love” som jag tror kommer att vinna. Men jag diggar också Miles Grahams låt ”Yeah we`re Gonna Get Out Of It”  Jag hoppas att det blir en bra final för Irland ser framemot att se den.


 1. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 2. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 3. Brendan Murray – ”Real Love”
 4. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 5. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 6. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”

Kommentar: Jag håller inte med mina kollegor om att det irländska finalstartfältet är dåligt/tråkigt, däremot kan jag hålla med om att många låtar går mer åt det godkända hållet än att jag blir superöverraskad. För det blir jag inte. Däremot blir jag väldigt glad åt 80-talsnostalgin som både ”One Night, One Kiss, One Promise” och ”I’m Loving Me” bjuder på och dessa två låtar är även mina favoriter i startfältet. Skulle inte någon av dessa låtar vinna blir jag inte sur men jag kommer kanske mer sätta ett medelbetyg till Irland senare i vår. Om nu inte vinnaren överraskar rejält på scenen i Late Late Show!


 1. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 2. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 3. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 4. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”
 5. Brendan Murray – ”Real Love”
 6. Brooke Scullion – ”That’s Rich”

Kommentar: Nja Irland kommer nog inte gå så långt i år heller. Det enda som jag kan tänka mig att lyssna på är Rachels 80-talsdänga som jag tycker är helskön. Brendans låt är faktiskt helt ok men har väldigt svårt för hans röst och resten av gänget är inget vidare.


 1. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 2. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 3. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 4. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 5. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”
 6. Brendan Murray – ”Real Love”

Kommentar: Näe, det var inte mycket att hänga i julgranen här, inte ens den jag har högst upp är värd mer än en trea i betyg. Det känns verkligen som om Irland mest sköter denna uttagning med vänsterhanden och plockar in låtar som är väldigt förutsägbara, eller skrivna enbart för att det är det man tror ska slå i ESC. Det är ingen bra approach, jag hoppas Irland nån gång tänker annorlunda. Kanske att man ska dra nytta av sitt keltiska arv, och därmed skapa en usp på den vägen.


 1. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 2. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 3. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 4. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”
 5. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 6. Brendan Murray – ”Real Love”

Kommentar: Man skulle kunna sammanfatta hela uttagningen med ett enda ord; Medioker. Fem av bidragen är så pass intetsägande att det inte ens är värt att kommentera dem, det är mellanmjölk rakt igenom. Enda låten som faktiskt sticker ut är I’m Loving Me som jag visserligen fastnade för nåforlunda, men det är ju knappast en vinnare. Själva låten har man hört flera gånger tidigare i andra versioner.

Jag tror det kvittar vilken låt Irland väljer, de kommer att få stanna i semifinalen. Om de nu inte gör om ”vinnarlåten” och lyckas blåsa oss av stolarna när den hypotetiska nya versionen släpps. Det är inte sannolikt, men något måste till om Irländarna vill rädda sig själva från ytterliggare en bottenplacering.


 1. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 2. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 3. Brendan Murray – ”Real Love”
 4. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 5. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 6. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”

Kommentar: Personligen tycker jag att Irland har en underhållande och bra nationell final. Det finns ingen låt jag direkt ogillar här, men jag inser ganska snabbt att ingen av dessa 6 kandidaterna har någon vidare chans att ta någon topplacering i Turin.  Personlig favorit för mig är den 80-tals-inspirerande ”I’m Loving Me” med Rachel Goode. Förhandsfavoriter att bli Irlands nästa ESC-representant är enligt oddsen: Janet Grogan (39% vinstchans) och Brooke Scullion (29% vinstchans) enligt Eurovisionworld.com. Mästa mästarna Irland behöver något sensationellt som sticker ut tillräckligt mycket om de återigen ska tillhöra toppskiktet.


 1. Rachel Goode – ”I’m Loving Me”
 2. Patrick O’Sullivan – ”One Night, One Kiss, One Promise”
 3. Brooke Scullion – ”That’s Rich”
 4. Brendan Murray – ”Real Love”
 5. Janet Grogan – ”Ashes of Yesterday”
 6. Miles Graham – ”Yeah We’re Gonna Get Out Of It”

Kommentar: Hälften av bidragen innehar kryddor som faller mig i smaken. Den som främst står ut för mig är 80-talsinspirerade discodängan som framförs av Rachel Goode. Det är en riktigt feelgood-låt. Utöver denna piggelin gillar jag Patrick O’Sullivan och Brooke Scullion. Så, om någon av dessa låtar får representera Irland tycker jag de ändå tagit ett litet kliv ur bottenträsket de tyvärr fått trampa i under många år.

 

Resultat


Foto & copyright: RTÉ
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Brooke Scullion med bidraget ”That’s Rich” som kommer att få representera Irland i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen som sändes som en del av programmet The Late Late Show den 4:e februari 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

För första gången på många år valde RTÉ att utse Irlands Eurovision-bidrag via en nationell publik uttagning istället för internval (som varit fallet mellan 2016 och 2021). Här fick tv-tittarna tillsammans med röstande jurygrupper tillsammans utse en vinnare bland 6 bidrag. En del kända namn fanns med såsom Brendan Murry (tidigare ESC-representant för Irland 2017) och Nicky Byrne (också tidigare irländsk ESC-representant) om än att Nicky endast återfanns på upphovssidan den här gången. Två av låtarna hade helt/delvis svenskt upphov.

Resultatet avgjordes av å ena sidan en studiojury och några internationella jurypersoner och å andra sidan tv-tittarnas röster. Varje part delade ut poängen (från högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 4 och 2. Därefter lades alla poäng samman och vinnaren var den med högst totalpoäng. Skulle de ha blivit lika avgjorde tittarnas ranking vem som skulle hamna överst.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (studiojuryns poäng + internationella juryns poäng + tittarnas poäng = totalsumma):

 

 1. Brooke Scullion – That’s Rich (4 + 12 + 12 = 28p)
 2. Janet Grogan – Ashes of Yesterday (12 + 8 + 4 = 24p)
 3. Miles Graham – Yeah We’re Gonna Get Out Of It (10 + 6 + 8 = 24p)
 4. Patrick O’Sullivan – One Night, One Kiss, One Promise (6 + 10 + 6 = 22p)
 5. Rachel Goode – I’m Loving Me (2 + 4 + 10 = 16p)
 6. Brendan Murray – Real Love (8 + 2 + 2 = 12p)

 

Tycker du att Irland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer Jag är såklart nöjd med låtvalet här, då min förhandsfavorit vann. Men jag är ändå osäker på hur det faktiskt kommer att gå för Irland, då detta är en ganska svag låt i mina öron. Tyvärr så är dessutom scenframträdandet mycket jobbigt att titta på tycker jag – alldeles för ostrukturerat och skrikigt. Och vad hade hon egentligen på sig??? Nej, kort sagt, det återstår många frågetecken för Irland inför ESC.Irland har tagit fram en helt okej vinnarlåt och jag tycker faktiskt att låten blev bättre live än vad den var i studioversion. Jag håller med Adrian om att det är svårt att veta hur det kommer att gå, nu vet vi ju att scenen i Turin kommer att vara något helt annat än en TV-studio och så, men jag hoppas att de kommer att fixa till framträdandet så att det blir ännu bättre. Just nu ger jag 2,5 av 5 poäng.Tycker låten växer något vid andra genomlyssningen. Spontant tycker man ju att den borde klara sig något bättre än Irlands föregående två bidrag (2020 ej medräknat) som både slutade sist i sina semifinaler. Hur vida det kommer räcka till en finalplats vågar jag inte uttala mig om först samtliga bidrag valts ut.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera