ESTLANDS UTTAGNING. Det estniska TV-bolaget ERR utsåg Estlands artist- och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom Eesti Laul 2022.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Den här upplagan av Eesti Laul blev den 14:e i ordningen som ERR sände och producerade, och till skillnad mot de senaste åren blev årets säsong förlängd med fyra program.

 

Upplägget

Fyra heats

Det började med fyra inledande heats med sammanlagt 40 uttagna bidrag där tv-tittarna och en studiojury fick bestämma vilka 20 låtar som skulle röstas vidare till semifinalerna. Heaten sändes redan i november och december 2021.

I varje sändning deltog tio bidrag som alla framfördes till musikvideos och sedan fick tv-tittarna rösta fram tre favoriter och juryn två favoriter. De kvalificerade bidragen meddelades sedan i slumpmässig ordning för att inte avslöja några resultat i förväg, om än att det blev känt vilka bidrag som tittarna valde respektive juryn valde.

Unikt för varje sändning var att det alltid var en programledarduo som ledde sändningarna och som alla hade den gemensamma nämnaren att de tidigare hade tävlat för Estland i Eurovision Song Contest. Dessutom fick en av dessa artister, i det här fallet Ott Lepland, vara programledare i en av sändningarna för att veckan därpå själv delta med ett tävlingsbidrag och då även som en av de tävlande artisterna. Även programledaren Tanja Mihhailova-Saar fanns med på upphovet till en av tävlingsbidragen, dock en låt som inte tävlade samma vecka som hon var programledare.

 

Två semifinaler

De 20 bidrag som kvalade in från heaten fördelades till två semifinaler med tio bidrag per sändning som avgjordes den 3:e och 5:e februari 2022. I varje semifinal var det sedan fem bidrag som kvalade vidare till finalen genom två röstningsrundor: först en där tittarna och juryn tillsammans röstade fram fyra finalister och andra omgång där tittarna själva lade till ytterligare en finalist (per program). Till skillnad från heaten uppträdde samtliga artister live på en scen.

Inför semifinalerna meddelade ERR att artisterna skulle testa sig för covid19 innan de fick komma in i tävlingsarenan Saku Suurhall. Om någon testade positivt eller hade andra sjukdomssymtom fick denne inte medverka med liveframträdande utan med sin förinspelade musikvideo. Detta skedde för artisterna Elysa och Merilin Mälk, som bägge tävlade i den första semifinalen, samt för gruppen Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany, som tävlade i den andra semifinalen.

 

Finalen

De totalt tio bidragen som kvalade hela vägen till finalen gjorde sedan upp om segern och äran att få representera Estland i Eurovision 2022. Finalen ägde rum den 12:e februari 2022 och likt tidigare år pågick den i två rundor: först där juryn och tittarna fick rösta fram en gemensam topp 3 och därefter fick tittarna själv avgöra sin vinnare.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 12:e februari röstades artisten Stefan med bidraget ”Hope” som Estlands representant i Eurovision 2022.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

Finalen

I finalen i Estlands Eesti Laul 2022 avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som skulle få representera Estland i Eurovision 2022. Inför finalen hade tv-tittarna och en jury röstat fram startfältets tio bidrag genom först fyra kvartsfinaler och därefter två semifinaler.

Sändningen avgjordes i två omgångar där först tv-tittarna och elva jurypersoner (från olika länder) fick dela ut poäng som adderades samman. Vardera part delade ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng och de tre bidrag som fick högst totalpoäng kvalade vidare till en andra omgång där tv-tittarna själva fick rösta fram sin vinnare.

Våra åsikter inför sändningen byggde helt och hållet på artisternas uppträdanden i semifinalerna, även om vi i två fall (ELYSA och Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany) bara kunde bedöma musikvideorna då dessa artister inte uppträdde live i semifinalerna. De deltog dock på scenen i finalsändningen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-12

 • Tid:
 • 18:30-20:00 CET (del 1)
 • 20:30-21:55 CET (del 2)

 • Programledare:
 • Maarja-Liis Ilus och Priit Loog

 • Plats:
 • Saku Suurhall

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk (före pausen)
 • ERR – Länk (efter pausen)

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till semifinaluppträdanden*.

 • 1. Elina Nechayeva – Remedy
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • 2. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – Mis nüüd saab
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia

 • 3. Jaagup Tuisk – Kui Vaid
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • 4. ELYSA – Fire
 • Låtskrivare: Linnea Deb, Ellen Benediktson, Andreas Stone, Elisa Kolk, Indrek Rahumaa

 • 5. Ott Lepland – Aovalguses
 • Låtskrivare: Ott Lepland, Maian Anna Kärmas, Karl-Ander Reismann

 • 6. Stig Rästa – Interstellar
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • 7. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – What To Make Of This
 • Låtskrivare: Paula Pajusaar, Taavi-Hans Kõlar, Elisabeth Tiffany Lepik, Ralf Erik Kollom

 • 8. STEFAN – Hope
 • Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann

 • 9. Anna Sahlene – Champion
 • Låtskrivare: Anna Sahlene, Nicklas Eklund, Dagmar Oja, Kaire Vilgats

 • 10. Black Velvet – Sandra
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 

* P.g.a. sjukdomssymtom uppträdde inte ELYSA respektive Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany live i sina semifinaler. Därför länkar vi endast till deras officiella musikvideos.

 

Så här tycker vi!


 1. Ott Lepland – “Aovalguses“
 2. ELYSA – “Fire“
 3. Stig Rästa – “Interstellar“
 4. Elina Nechayeva – “Remedy“
 5. Anna Sahlene – “Champion“

Kommentar: Lite halvtråkigt av mig att i princip placera alla svenskproducerade bidrag i topp, men övriga bidrag är verkligen inte speciellt lockande i mina öron. Nu ska ändå sägas att Anna Sahlenes låt känns rejält utdaterad, och bitvis faller även ”Remedy” och ”Interstellar” i samma kategori. Vad gäller ”Fire” så balanserar den på gränsen: Är detta fortfarande gångbart i ESC 2022? Detta känns lite mer Azerbajdzjan, Cypern eller Malta – lite latinotoner med en orientalisk touch i svensk popfusion. För 5 år sedan hade detta varit topp-10 i Eurovision, men i år vette sjutton. Nåja, min favorit är dock Ott Lepland. Den mannens röst borde bli k-märkt och nationpark av UNESCO. Det är ett världsarv! Han sjunger som en gud, och låten är så mycket Celine Dion att man nästan känner sig tillbaka till 90-talet. Okej, den känns inte 2022, men den greppar mig mer än något annat i startfältet. Vilken prestation, Ott!


 1. Stig Rästa – “Interstellar“
 2. Elina Nechayeva – “Remedy“
 3. ELYSA – “Fire“
 4. STEFAN – “Hope“
 5. Ott Lepland – “Aovalguses“

Kommentar: Då är det dags för Estland att ta ut sitt Eurovision bidrag. Jag har kollat på båda semifinalerna och jag saknar en låt där i från som borde gått till final och det är låten (”Little Girl”) av Merilin Mälk. Men annars tycker jag det är ett bra finalfält. Den låt jag tycker Estland ska skicka till Eurovision är ”Interstellar” som framförs av Stig Rästa, en härlig poplåt som jag tror skulle kunna gå bra i Eurovision. Men det skulle inte överraska mig om STEFAN skulle gå till Eurovision, har läst mycket positivt om honom. Men vi får se på lördag kväll då vi har ett resultat.


 1. Ott Lepland – “Aovalguses“
 2. Anna Sahlene – “Champion“
 3. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – “What To Make Of This“
 4. ELYSA – “Fire“
 5. STEFAN – “Hope“

Kommentar: Med undantag för ett par bidrag tycker jag att Estland har fått till en riktigt stark finaluppställning och nu är då frågan vilken låt som ska vinna. Själv hejar jag på Otts ballad som jag tycker är minst lika bra (möjligen snäppet bättre) som den hade tävlade med i Eurovision för sju år sedan. I annat fall får Anna Sahlene, Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany eller ELYSA gärna vinna för mig. De två sistnämnda har vi ju dock inte fått se uppträda live än vilket ska bli roligt nu till finalen. Må bäst låt vinna!


 1. STEFAN – “Hope“
 2. ELYSA – “Fire“
 3. Anna Sahlene – “Champion“
 4. Elina Nechayeva – “Remedy“
 5. Stig Rästa – “Interstellar“

Kommentar: Tyvärr bjuder inte Estland på någon fullpoängare. De jag tycker bäst om är väldigt kliché men lyssningsbara. Visst hade det varit kul om Sahlene vann men som jag sagt förr – det måste ju finnas minst lika bra sångerskor i Estland!?


 1. Black Velvet – “Sandra“
 2. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – “Mis nüüd saab”
 3. Jaagup Tuisk – “Kui Vaid“
 4. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – “What To Make Of This“
 5. STEFAN – “Hope“

Kommentar: Får erkänna att jag blev lite knäckt av att se Boamadu åka ut, de bidrog i alla fall med lite fart i ett annars rätt så slätstruket startfält. Däremot fick jag i och för sig vidare mitt andraval till finalen, Black Velvet. En sak som jag noterar är att min topp 3 består av låtar på estländska. Det har knappast gått dåligt för Estland när de skickat nåt på modersmålet då man de senaste tre gångerna man gjort det nått final vid samtliga tillfällen. Kanske är det dags att satsa igen på den vägen.


 

 1. STEFAN – “Hope“
 2. Elina Nechayeva – “Remedy“
 3. Anna Sahlene – “Champion“
 4. Black Velvet – “Sandra“
 5. ELYSA – “Fire“

Kommentar: Får erkänna att jag inte lyssnat på låtarna sedan i november då jag inte spg semifinalerna. Enda undantaget är min etta Hope som jag lyssnat på till och från på Spotify. För mig är STEFAN given vinnare. Jag tycker låten tilltalar mig personligen och precis som låtens titel antyder så inger den en känsla av just hoppfullhet. Skulle visserligen inte bli sur om Elina Nechayeva, Anna Sahlene eller Black Velvet gick och vann då de också har riktigt bra låtar.

 


 1. STEFAN – “Hope“
 2. Stig Rästa – “Interstellar“
 3. ELYSA – “Fire“
 4. Ott Lepland – “Aovalguses“
 5. Anna Sahlene – “Champion“

Kommentar: Vi har nått finalen av Eesti Laul 2022 och här har Estland flera bra kandidater att välja mellan här. I finalen tävlar tre återkommande artister som varit med i Eurovision tidigare. B.la svenska Anna Sahlene som representerade landet i Eurovision 2002 med låten ”Runaway”, Ott Lepland som sjöng ”Kuula” år 2012 och Stig Rästa (2015). Stor förhandsfavorit till segern, enligt Eurovisionworld.com är STEFAN med låten ”Hope” och jag kan förstå varför. Bra sångröst, medryckande och modern pop. Mycket västern/country-influenser blandat med Avicii-sound.

 


 1. STEFAN – “Hope“
 2. Anna Sahlene – “Champion”
 3. Ott Lepland – “Aovalguses“
 4. ELYSA – “Fire“
 5. Black Velvet – “Sandra“

Kommentar:  Allmänt innehåller finalen flera bra låtar och få som faktiskt får väldigt låga betyg av mig. Ott Lepland sjunger som en gud, men jag låten i sig behöver ett par lyssningar för att fastna ordentligt. Jag är barnsligt förtjust i Anna Sahlene och studioversionen av ”Champion”, men live är jag lite kluven. Kompressionen av sången vs musiken släpar något varför den inte får den rytm låten förtjänar. I slutändan väljer jag Stefan som min etta. Denna modernt västerninspirerade låt och hans sköna röst gifter sig riktigt fint. Det blir en spännande final det här!

 

Resultat


Foto & copyright: Kairit Leibold (ägare: ERR)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir STEFAN med bidraget “Hope“ som kommer att få representera Estland i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eesti Laul 2022 som avgjordes den 12:e februari 2022.

Så här såg Stefans finalframträdande ut:

 

Så var finalen

Efter de fyra kvartsfinalerna i höstas hade 20 bidrag kvalat in till semifinalerna och från dessa program hade sedan tio bidrag kvalat in till finalen. Själva finalen avgjordes i två omgångar, först där bidragen framfördes och där jury- och tittarröstning tillsammans avgjorde tre bidrag som fick tävla i en avgörande omgång. I den senare fick tittarna själva rösta fram sin vinnare.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen.

 

Omgång 1

Bidragen presenteras i resultatordning (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 • 1. STEFAN – Hope (10 + 12 = 22p)
 • 2. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – What To Make Of This (12 + 8 = 20p)
 • 3. ELYSA – Fire (7 + 10 = 17p)

 • 4. Anna Sahlene – Champion (8 + 6 = 14p)
 • 5. Black Velvet – Sandra (5 + 7 = 12p)
 • 6. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – Mis nüüd saab (4 + 5 = 9p)
 • 7. Ott Lepland – Aovalguses (6 + 3 = 9p)
 • 8. Elina Nechayeva – Remedy (1 + 4 = 5p)
 • 9. Stig Rästa – Interstellar(3 + 2 = 5p)
 • 10. Jaagup Tuisk – Kui Vaid (2 + 1 = 3p)

 

Omgång 2

De tre superfinalisterna presenteras i resultatordning.

 1. STEFAN – Hope (35 681 röster = 62%)
 2. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – What To Make Of This (17 862 röster = 31%)
 3. ELYSA – Fire (3 929 röster = 6%)

 

Tycker du att Estland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Avgjorda sändningar
Heats

Heat 1

I det första heatet i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem semifinalplatser. Det var sedan upp till tv-tittarna och en jury att välja ut vilka av bidragen som skulle kvalificera sig till nästa omgång. Övriga låtar åkte ute direkt.

Nedan presenterar vi startfältet samt våra åsikter om låtarna som tävlade.

 

Fakta

 

Startfält

Nedan är de tio bidrag som deltog i programmet (listade i startordningen).

 • 1. Traffic – ”Kaua veel”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Andreas Poom, Fred Krieger, Silver Laas, Vallo Kikas

 • 2. Jaagup Tuisk – ”Kui Vaid”
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • 3. Kéa – ”Everytime”
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Ketter Orav

 • 4. Fiona and Me – ”Feel Like This”
 • Låtskrivare: Fiona and Me

 • 5. Peeter Põder – ”Koos lõpuni”
 • Låtskrivare: Peter Põder, Karl-Ander Reismann, Raul Krebs

 • 6. Stig Rästa – ”Interstellar”
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • 7. Maian – ”Meeletu”
 • Låtskrivare: Maian Lomp, Gevin Niglas

 • 8. Little Mess – ”Hea päeva”
 • Låtskrivare: Timo Vendt, Tanja Mihhailova-Saar, Andra Teede

 • 9. Boamadu – ”Mitte kauaks”
 • Låtskrivare: Peeter Priks, Keith Mutvei

 • 10. Evelin Samuel – ”Waterfall”
 • Låtskrivare: Glen Pilvre, Priit Pajusaar, Katrin Pärn

 

Resultat av heat 1


Det första heatet i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Tittarnas val (ej inbördes ordning)

 

Juryns val (ej inbördes ordning)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen


 1. Peeter Põder – ”Koos lõpuni”
 2. Evelin Samuel – ”Waterfall”
 3. Boamadu – ”Mitte kauaks”
 4. Stig Rästa – ”Interstellar”
 5. Maian – ”Meeletu”

Kommentar: Estland fick en bra start tycker jag då nästan alla bidrag fick mer än godkänt av mig. Det finns ingen fempoängare än men några av de på topp 5 tycker jag håller riktigt hög klass så det ska bli riktigt roligt att se hur årets säsong utvecklar sig. Det kan bli spännande!


 1. Boamadu – ”Mitte kauaks”
 2. Jaagup Tuisk – ”Kui Vaid”
 3. Traffic – ”Kaua veel”
 4. Evelin Samuel – ”Waterfall”
 5. Fiona and Me – ”Feel Like This”

Kommentar: Nationella-säsongen rivstartar tidigt inför 2022, och alltså med Estland. Ett ganska jämntjockt startfält med några toppar och dalar, och ett ganska väntat resultat. Extra glad blev jag att se Boamadu röstas vidare, de tyckte jag fick fart på startfältet. De lär säkert slå på stort när det väl ska framföras live i semifinalen. På tal om det kan jag erkänna att jag kanske lär sakna Fiona and Me (trots att låten inte är nån jättefavorit) om jag bara går på musikvideon. Stockfoton kombinerat med låttexten som är skriven i Comic Sans! Och på toppen av det en American Pie-referens. Nåja, ändå relativt nöjd med resultatet. Nästa vecka får vi se vad som väntar då.


 1. Jaagup Tuisk – ”Kui Vaid”
 2. Little Mess – ”Hea päeva”
 3. Evelin Samuel – ”Waterfall”
 4. Boamadu – ”Mitte kauaks”
 5. Stig Rästa – ”Interstellar”

Kommentar: Svag start på Eesti Laul i min mening. Nästan alla låtarna gick bara in genom det ena örat och ut genom det andra. De edna två jag egentligen fastnade för så var det Kui Vaid & Hea päeva och ingen av dem är några storfavoriter hos mig. Hoppas på starkare startfält i kommande heat.


 1. Traffic – ”Kaua veel”
 2. Evelin Samuel – ”Waterfall”
 3. Boamadu – ”Mitte kauaks”
 4. Stig Rästa – ”Interstellar”
 5. Maian – ”Meeletu”

Kommentar: Estland utökar sin uttagning med fyra kvartsfinaler/deltävlingar innan det är dags för semifinaler och final. Ett kul upplägg där tittarna och juryn fick bedöma bidragen efter musikvideos. Låtkvaliteten höll hög nivå tycker jag och jag fick vidare 4 av 5 favoriter. Inte illa, men jag sörjer att min personliga favorit, gruppen Traffic slogs ut. Det var ingen skräll att de tidigare ESC-representanterna Stig Rästa och Evelin Samuel röstades vidare av tittarna och att juryn valde vidare.
Jaagup Tuisk som kom tvåa år 2020 var en av juryns val. Det ska bli intressant att återse de som tagit sig vidare till semifinalerna. Då blir det live-framträdanden istället för musikvideos. Nu ser man redan fram emot nästa kvartsfinal med stor spänning. Härligt med en tidig start av den nya Eurovision-säsongen.

 

Heat 2

I det andra heatet i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem semifinalplatser. Det var tv-tittarna och en jury som valde ut vilka bidrag som ska få tävla vidare i vinterns två semifinaler.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-11-27

 • Tid:
 • 20:35 – ~21:35 CET

 • Programledare:
 • Uku Suviste och Tanja Mihhailova-Saar

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk

 • Mer info:
 • Resultat »
 • Kommentarer efter sändningen »

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning.


 • 1. Wiiralt – ”Kuradile”
 • Låtskrivare: Hendrik Sal-Saller, Martin Saaremägi

 • 2. Desiree – ”Siiani”
 • Låtskrivare: Hannes Agur Vellend, Desiree Mumm, Kretel Kopra

 • 3. Silver Jusilo – ”Elu rüpes”
 • Låtskrivare: Silver Jusilo

 • 4. Kaia-Liisa Kesler – ”Vaikus”
 • Låtskrivare: Kaarel Orumägi, Kaia-Liisa Kesler

 • 5. Helen – ”Vaata minu poole”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Merili Käsper, Helen Randmets

 • 6. Jyrise – ”Plaksuta”
 • Låtskrivare: Rauno Jürise, Tuomas Lehtinen, Mairo Virolainen, Sander Valge

 • 7. An-Marlen – ”Lõpuks muutub”
 • Låtskrivare: ngel Marlen Mikk, Sander Sadam, Alvar Antson

 • 8. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – ”Mis nüüd saab”
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia

 • 9. Meisterjaan – ”Vahel lihtsalt”
 • Låtskrivare: Jaan Tätte juunior

 • 10. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – ”Laululind”
 • Låtskrivare: Frants Tikerpuu

 

 

Resultat av heat 2


Det andra heatet i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Tittarnas val (ej inbördes ordning)

 

Juryns val (ej inbördes ordning)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen


 1. Desiree – ”Siiani”
 2. Wiiralt – ”Kuradile”
 3. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – ”Laululind”
 4. Kaia-Liisa Kesler – ”Vaikus”
 5. Silver Jusilo – ”Elu rüpes”

Kommentar: Njae, kvalitén i detta heat var inte speciellt hög i jämförelse med föregående heat men det fanns ändå en del guldkorn i sandhögen. Bäst av alla enligt mig var Desirees vackra ballad men tyvärr, och då menar jag verkligen tyvärr, röstades den låten ut direkt – vilket jag personligen anser är tråkigt. Jag hoppas att det finns någon liknande sådan ballad i kommande heats som tar sig till semifinalerna. Annars tycker jag att Wiiralt, som också åkte ut, var bra likaså duetten mellan Triin och Frants. Men nu hoppas jag på roligare låtar kommande två veckor.


 1. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – ”Mis nüüd saab”
 2. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – ”Laululind”
 3. An-Marlen – ”Lõpuks muutub”
 4. Desiree – ”Siiani”
 5. Kaia-Liisa Kesler – ”Vaikus”

Kommentar: Andra heatet hade inte lika mycket av en hög topp, men i övrigt var det fortfarande rätt jämntjockt. Min kollega Robban var annars mycket hårdare än mig för ovanlighetens skull, men till viss del kan jag förstå det. Det är alltid en risk när man expanderar en uttagning på det här sättet, att det blir kvantitet före kvalitet. Även här har jag viss flyt fortfarande, då båda två låtar jag hade högst upp röstades vidare.

 


 1. Meisterjaan – ”Vahel lihtsalt”
 2. Jyrise – ”Plaksuta”
 3. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – ”Mis nüüd saab”
 4. Desiree – ”Siiani”
 5. Kaia-Liisa Kesler – ”Vaikus”

Kommentar: Nej jag håller inte med mina panelkollegor om att heat 2 skulle ha varit sämre än det första. Tvärtom tycker jag att det här heatet var betydligt mer intressant och höll en högre kvalité. Låten Vahel lihtsalt får en solklar 5:a av mig helt klart! Nu gick den dock inte vidare så om inget bätttre dyker upp i kommande heat så tror jag bestämt vi har första kandidaten till ”Markus favoriter” klar.

 


 1. Silver Jusilo – ”Elu rüpes”
 2. Kaia-Liisa Kesler – ”Vaikus”
 3. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – ”Laululind”
 4. Desiree – ”Siiani”
 5. Helen – ”Vaata minu poole”

Kommentar: Det andra heatet bestod av låtar enbart på estniska. Det var inte mycket som föll mig i smaken här dessvärre. Endast tre av tio bidrag tilltalade mig och enbart två av dessa tog sig vidare. Nu har vi hört hälften av årets låtar i Eesti Laul 2022 och två heat återstår innan semifinaler och finalen. Hoppas på bättre låtar nästa vecka.

 

Heat 3

I det tredje heatet i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem semifinalplatser. Det var tv-tittarna och en jury som valde ut vilka bidrag som ska få tävla vidare i vinterns två semifinaler.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning.

 • 1. STEFAN – ”Hope”
 • Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann

 • 2. deLULU – ”Music Saved My Soul”
 • Låtskrivare: Taavi Paomets, Mairo Marjamaa, Inga Tislar

 • 3. Goodreason – ”Three Days Ago”
 • Låtskrivare: Hele-Mai Mängel

 • 4. Elina Nechayeva – ”Remedy”
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • 5. Lauri Pihlap – ”Take Me Home”
 • Låtskrivare: Lauri Pihlap

 • 6. Levvis – ”Let’s Talk About”
 • Låtskrivare: Aleksei Baruzdin

 • 7. Merilin Mälk – ”Little Girl”
 • Låtskrivare: Karl-Ander Reismann

 • 8. Anna Sahlene – ”Champion”
 • Låtskrivare: Anna Sahlene, Nicklas Eklund, Dagmar Oja, Kaire Vilgats

 • 9. Alabama Watchdog – ”Move On”
 • Låtskrivare: Ken Einberg, Taaniel Pogga, Sven Seinpere

 • 10. Shira – ”Under Water”
 • Låtskrivare: Marika Rodionova, Kristi Raias, Johannes Laas

 

 

Resultat av heat 3


Det tredje heatet i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Tittarnas val (ej inbördes ordning)

 

Juryns val (ej inbördes ordning)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen


 1. Anna Sahlene – ”Champion”
 2. Elina Nechayeva – ”Remedy”
 3. Shira – ”Under Water”
 4. Merilin Mälk – ”Little Girl”
 5. Goodreason – ”Three Days Ago”

Kommentar: I likhet med det föregående heatet var det inte de bästa låtarna som tävlade denna gång. Däremot fanns det vissa guldkorn som exempelvis Anna Sahlenes låt som är väldigt bra. I övrigt godkänt men inte så mycket mer än det tyvärr.


 1. Goodreason – ”Three Days Ago”
 2. Merilin Mälk – ”Little Girl”
 3. Shira – ”Under Water”
 4. Lauri Pihlap – ”Take Me Home”
 5. STEFAN – ”Hope”

Kommentar: Startfältet jag ser här påminner mig i mångt och mycket om det förra veckan, en tämligen jämntjock upplaga med inte så mycket toppar eller dalar, med en skillnad att jag faktiskt inte så hade mycket flyt med resultatet denna gång. Några av de som gick vidare hade jag nog snarare mer frågetecken inför. Varför låter Sahlenes låt så gammaldags? Varför är Elena Nechayevas låt så tom? Vad gör Alabama Watchdog ens här? Nja, detta var ett litet steg tillbaka.


 1. STEFAN – ”Hope”
 2. Anna Sahlene – ”Champion”
 3. Elina Nechayeva – ”Remedy”
 4. Alabama Watchdog – ”Move On”
 5. Merilin Mälk – ”Little Girl”

Kommentar: Det här heatet kan man definitivt säga att rätt bidrag gick vidare. Min åsikt är att samtliga låtar som kvalificerade sig för semifinalen håller en mycket hög kvalité. Min favorit Hope får en solklar femma från mig. Jag hoppas den låten vinner hela Esti Laul, om det nu inte ligger något mästerverk och lurar i heat 4. Framtiden får tuvisa.


 1. Anna Sahlene – ”Champion”
 2. Levvis – ”Let’s Talk About”
 3. STEFAN – ”Hope”
 4. Elina Nechayeva – ”Remedy”
 5. Goodreason – ”Three Days Ago”

Kommentar: En klart bättre deltävling denna gången, även om det inte fanns någon låt som golvade mig helt och hållet. Kul att Anna Sahlene röstades vidare av det estniska folket. Låten var bra, men jag hade högre förhoppningar om att den skulle vara mer än bara bra. Då återstår bara en deltävling till innan det är dags för semifinaler.

 

Heat 4

I det fjärde heatet i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem semifinalplatser. Det var tv-tittarna och en jury som valde ut vilka bidrag som ska få tävla vidare i vinterns två semifinaler. Då detta var det sista heatet inför semifinalerna står det nu klart vilka 20 av 40 bidrag som har kvalat vidare till vinterns två semifinaler.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning.

 • 1. Púr Múdd, Shira – ”Golden Shores”
 • Låtskrivare: Madis Sillamo, Oliver Rõõmus, Joonatan Siiman, Kasper Krogh Vestergaard, Nikolaj Tøth Andersen

 • 2. ELYSA – ”Fire”
 • Låtskrivare: Linnea Deb, Ellen Benediktson, Andreas Stone, Elisa Kolk, Indrek Rahumaa

 • 3. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – ”What To Make Of This”
 • Låtskrivare: Paula Pajusaar, Taavi-Hans Kõlar, Elisabeth Tiffany Lepik, Ralf Erik Kollom

 • 4. Dramanda – ”Tule minu sisse”
 • Låtskrivare: Amanda Hermiine Künnapas, Hendrik Põlluste

 • 5. EMILY J. – ”Quicksilver”
 • Låtskrivare: Vallo Kikas, Emili Jürgens, Ani Nnebedum, Aleksanteri Hulkko

 • 6. Ott Lepland – ”Aovalguses”
 • Låtskrivare: Ott Lepland, Maian Anna Kärmas, Karl-Ander Reismann

 • 7. Eleryn Tiit – ”Tunnete keel”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Eleryn Tiit, Aron Blom

 • 8. Jessica – ”My Mom”
 • Låtskrivare: Steven Ilves, Jessica Rohelpuu

 • 9. Ariadne – ”Shouldn’t Be Friends”
 • Låtskrivare: Liina Ariadne Pedanik, Martti Hallik, Sofi Meronen, Aleksi Liski

 • 10. Black Velvet – ”Sandra”
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 

 

Resultat av heat 4


Det fjärde heatet i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Tittarnas val (ej inbördes ordning)

 

Juryns val (ej inbördes ordning)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen


 1. Ott Lepland – ”Aovalguses”
 2. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – ”What To Make Of This”
 3. ELYSA – ”Fire”
 4. Ariadne – ”Shouldn’t Be Friends”
 5. Púr Múdd, Shira – ”Golden Shores”

Kommentar: Överlag var det ett väldigt starkt heat Estland bjöd på denna gång för det fanns ingen låt som inte var dålig även om några (de utanför min topp 5) stannar på godkänt. Den allra bästa låten i startfältet var helt klart Ott Lepland vars ballad redan känns klar för Eurovision. Eller snare hoppas jag att det blir så för det här är den första låt från 2022 års Eesti Laul som känns redo för Turin. Nu är det långt kvar till dess och vi ska ta oss igenom två semifinaler och en final först, men jag skulle bli väldigt förvånad om hans låt inte når final. Sedan tycker jag också att ”Aovalguses” är ett snäpp bättre än ”Kuula” han hade med för tio år och då var ändå den låten väldigt bra!


 1. Black Velvet – ”Sandra”
 2. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – ”What To Make Of This”
 3. Eleryn Tiit – ”Tunnete keel”
 4. Ariadne – ”Shouldn’t Be Friends”
 5. Púr Múdd, Shira – ”Golden Shores”

Kommentar: Den sista kvartsfinalen var en riktig utförsbacke kvalitetsmässigt (bortsett min etta, sista låten ut som balanserade upp allt och som gick vidare till min glädje!) Många låtar som gjorde en slät figur ihop med artister man har höga förväntningar på som inte levererar. Púr Múdd till exempel som hade en av mina favoritlåtar 2016 kommer tillbaks med en beige edm-låt som man inte vet vad man ska göra utav, Ott Lepland som sjunger för full hals för att rädda en låt som saknar både innehåll och tyngd… nej, inte så mycket att hämta här. Nu när vi då fått höra alla 40 låtar, som nu blivit 20, är det trots allt Boamadu som är min etta. De är fortfarande kvar i racet och jag hoppas de kommer långt. Bidrar i alla fall med fart och krydda till ett i övrigt ganska stelt startfält.


 1. Black Velvet – ”Sandra”
 2. ELYSA – ”Fire”
 3. EMILY J. – ”Quicksilver”
 4. Púr Múdd, Shira – ”Golden Shores”
 5. Ott Lepland – ”Aovalguses”

Kommentar: Nej det här heatet var inget vidare. Tyckte bara om tre av låtarna. Är egentligen mest besviken på Ott Leplands låt, jag tyckte mycket om hans Eurovisionbidrag Kuula som han tävlade med i Baku 2012. Aovalguses är inte ens i samma liga. Jag tror inte att han vinner i år igen…

 


 1. Ott Lepland – ”Aovalguses”
 2. ELYSA – ”Fire”
 3. Black Velvet – ”Sandra”
 4. EMILY J. – ”Quicksilver”
 5. Eleryn Tiit – ”Tunnete keel”

Kommentar: Det var en rätt slätstruken och medioker sista kvartsfinal, där helt rätt bidrag kvalade vidare till semifinalen. Åtminstone de tre som tittarna valde vidare. Ott Lepland är i en klass för sig och borde vara en het kandidat till att vinna Eesti Laul 2022 och få åka till Turin. Svensk-låten ”Fire” var dansant, modern och underhållande. Också ett tänkbart ESC-bidrag. Det ska bli kul att se alla 20 finalister som tagit sig vidare få framföra sina bidrag live. Då lär det också klarna vilka som är ens toppkandidater.

 

Semifinalerna

Semifinal 1

I den första semifinalen i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem finalplatser, där resultatet avgjordes av delad tittar- och juryröstning i två omgångar. Först fick tittarna tillsammans med juryn utse fyra finalister och därefter fick tittarna själva utse ytterligare en finalist medan resterande låtar åkte ut. Bidragen som deltog hade kvalat in från de heats som avgjordes i november/december 2021.

Artisterna Elysa och Merilin Mälk deltog inte i programmet med liveframträdanden, vilket var till följd av att bägge två hade sjukdomssymtom dagen före sändningen. Istället medverkade de med respektive musikvideo.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-03

 • Tid:
 • 18:30-20:00 CET (del 1)
 • 20:30-21:15 CET (del 2)

 • Programledare:
 • Maarja-Liis Ilus och Priit Loog

 • Plats:
 • Saku Suurhall

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk (före pausen)
 • ERR – Länk (efter pausen)

 • Mer info:
 • Resultat »
 • Kommentarer efter sändningen »

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning:

 • 1. ELYSA – Fire
 • Låtskrivare: Linnea Deb, Ellen Benediktson, Andreas Stone, Elisa Kolk, Indrek Rahumaa

 • 2. Helen – Vaata minu poole
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Merili Käsper, Helen Randmets

 • 3. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – Mis nüüd saab
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia

 • 4. Alabama Watchdog – Move On
 • Låtskrivare: Ken Einberg, Taaniel Pogga, Sven Seinpere

 • 5. Merilin Mälk – Little Girl
 • Låtskrivare: Karl-Ander Reismann

 • 6. Stig Rästa – Interstellar
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • 7. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – Laululind
 • Låtskrivare: Frants Tikerpuu

 • 8. Kaia-Liisa Kesler – Vaikus
 • Låtskrivare: Kaarel Orumägi, Kaia-Liisa Kesler

 • 9. Elina Nechayeva – Remedy
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • 10. Ott Lepland – Aovalguses
 • Låtskrivare: Ott Lepland, Maian Anna Kärmas, Karl-Ander Reismann

 

 

Semifinal 1 – resultat


Den första semifinalen i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarad och vi har ett resultat. Notera att bidragen presenteras utan inbördes ordning i respektive kategori!

 

Till final

Efter att tittarna och juryn hade röstat i en första omgång blev det följande bidrag som hade fått högst totalpoäng och som därmed röstades vidare till finalen:

 

Därefter genomfördes en andra röstningsomgång där tittarna valde ut ytterligare en finalist:

 • Elina Nechayeva – Remedy“ 

 

Utröstade från tävlingen

Det innebar att följande bidrag åkte ut:

 

 

Notering

* I den här semifinalen medverkade inte artisterna Elysa och Merilin Mälk med liveframträdanden vilket var till följd av att bägge två hade sjukdomssymtom dagen innan sändningen ägde rum. Istället medverkade de med respektive musikvideo.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen


 

 1. Elina Nechayeva – “Remedy“
 2. Stig Rästa – “Interstellar“
 3. ELYSA – “Fire“
 4. Merilin Mälk – “Little Girl“
 5. Ott Lepland – “Aovalguses“

Kommentar: Första semifinalen i Estland var mycket rolig att kolla på och intressant. Jag gillar att det är flera artister som kommer tillbaka till Eesti Laul och försöker ta sig till Eurovision igen efter att dem redan har varit med förr. Jag tror att jag redan har hittat min vinnare i Estland ”Elina Nechayeva” men vi har en semifinal till att kolla på och hitta nya favoriter. Vill också säga att jag tror att ”Stig Rästa” Har bra vinstchans i finalen.


 1. Andrei Zevakin feat. Grete Paia – “Mis nüüd saab”
 2. Merilin Mälk – “Little Girl“
 3. Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – “Laululind”
 4. Kaia-Liisa Kesler – “Vaikus”
 5. Stig Rästa – “Interstellar“

Kommentar: Det positiva är att jag fick min förstafavorit vidare. Men sen var det inte så mycket mer, detta var den klart svagare semin. Trots att Stig Rästa förvisso når min topp 5 så är det med en låt som är 2+. Överlag verkade vara just det som är problemet, att de artister vi känner igen, i alla fall här, kommer tillbaks med betydligt svagare verk. Just nämnda Stig kommer tillbaks med en stel EDM-låt som inte passar honom, Ott Lepland försöker rädda en långsam ballad med enorma mängder röst, och Elina Nechayeva gör inte ens det med sin låt. Näe, semi 2 har betydligt mer intressantare saker som väntar. Håller tummarna för en bra show med Boamadu som tar de vidare.

 

Semifinal 2

I den andra och avslutande semifinalen i Estlands Eesti Laul 2022 tävlade tio bidrag om fem finalplatser, där resultatet avgjordes av delad tittar- och juryröstning i två omgångar. Först fick tittarna tillsammans med juryn utse fyra finalister och därefter fick tittarna själva utse ytterligare en finalist medan resterande låtar åkte ut.

Bidragen som deltog hade kvalat in från de heats som avgjordes i november/december 2021.

På grund av sjukdom uppträdde Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany med sin musikvideo istället för att göra ett liveframträdande.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-05

 • Tid:
 • 18:30-20:00 CET (del 1)
 • 20:30-21:15 CET (del 2)

 • Programledare:
 • Maarja-Liis Ilus och Priit Loog

 • Plats:
 • Saku Suurhall

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk (före pausen)
 • ERR – Länk (efter pausen)

 • Mer info:
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning:

 • 1. Jyrise – Plaksuta
 • Låtskrivare: Rauno Jürise, Tuomas Lehtinen, Mairo Virolainen, Sander Valge

 • 2. Maian – Meeletu
 • Låtskrivare: Maian Lomp, Gevin Niglas

 • 3. Boamadu – Mitte kauaks
 • Låtskrivare: Peeter Priks, Keith Mutvei

 • 4. Evelin Samuel – Waterfall
 • Låtskrivare: Glen Pilvre, Priit Pajusaar, Katrin Pärn

 • 5. Black Velvet – Sandra
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • 6. Púr Múdd, Shira – Golden Shores
 • Låtskrivare: Madis Sillamo, Oliver Rõõmus, Joonatan Siiman, Kasper Krogh Vestergaard, Nikolaj Tøth Andersen

 • 7. Jaagup Tuisk – Kui Vaid
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • 8. Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – What To Make Of This
 • Låtskrivare: Paula Pajusaar, Taavi-Hans Kõlar, Elisabeth Tiffany Lepik, Ralf Erik Kollom

 • 9. STEFAN – Hope
 • Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann

 • 10. Anna Sahlene – Champion
 • Låtskrivare: Anna Sahlene, Nicklas Eklund, Dagmar Oja, Kaire Vilgats

 

Semifinal 2 – resultat


Den andra semifinalen i Estlands Eesti Laul 2022 är avklarad och vi har ett resultat. Notera att bidragen presenteras utan inbördes ordning inom respektive kategori!

 

Till final

Efter att tittarna och juryn hade röstat i en första omgång blev det följande bidrag som hade fått högst totalpoäng och som därmed röstades vidare till finalen:

 

Därefter genomfördes en andra röstningsomgång där tittarna valde ut ytterligare en finalist:

 

Utröstade från tävlingen

Det innebar att följande bidrag åkte ut:

 

 

Notering

* I den här semifinalen medverkade inte Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany med liveframträdande, vilket var till följd av att en eller flera i gruppen hade sjukdomssymtom dagen innan sändningen ägde rum. Istället medverkade de med sin musikvideo.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera