PORTUGALS UTTAGNING. TV-bolaget RTP valde att utse Portugals artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via den 55:e upplagan av Festival da Cançao.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Uttagningen bestod i vanlig ordning av två semifinaler och en final som avgjordes genom jury- och tittarröstning genom varje led. Själva tävlingsbidragen valdes ut genom att RTP bjöd in 18 låtskrivare vilka själva fick ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist. Utöver dem hölls också en allmän antagning där portugisiska låtskrivare hade möjlighet att skicka in material och från den antagningen valdes två bidrag ut. Namnen på alla inbjudna och utvalda låtskrivare meddelades i början av december 2020, och kort därefter höll RTP en lottning där låtskrivarna lottades in i två semifinalerna. Själva startfältet blev känt ungefär 1,5 månad senare.

 

Omröstningarna

Semifinalomröstningen kom resultatet att delas lika mellan jury- och tittarröstning, där varje part delar ut poängsummor som sedan slogs samman. Bidragen med högst totalpoäng gick vidare till finalen, de övriga åker ut. Samma röstningsmodell användes sedan för finalröstningen, med skillnaden att det då var regionala jurygrupper som röstade. Skulle det bli oavgjort på någon placering var det låten som rankats högst av tittarna som placerar sig högst.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 6:e mars blev det gruppen The Black Mamba med låten ”Love is on My Side” som vann och som därmed kommer att få representera Portugal i Eurovision 2021.

 

OBS! Information gällande avgjorda sändningar (bland annat vilka bidrag som tävlat samt våra åsikter om dessa) hittar du tills vidare längst nere på sidan, alternativt om du klickar här.

 

Finalen

I finalen i Portugals Festival da Cançao 2021 skulle det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som får representera Portugal i Eurovision 2021. Finalen hölls den 6:e mars och kom precis som semifinalerna att avgöras av jury- och tittarröstning.

 

Fakta

 

Startfält

Startfältet presenteras i startordning. Länkarna går till uppträdanden i semifinalerna.

 1. Karetus & Romeu Bairos – Saudade
 2. Joana Alegre – Joana do Mar
 3. Fábia Maia – Dia Lindo
 4. Valéria – ”Na mais profunda saudade” 
 5. Carolina Deslandes – Por Um Triz
 6. NEEV – Dancing in the Stars
 7. Pedro Gonçalves – Não vou ficar
 8. Sara Afonso – Contramão
 9. EU.CLIDES – Volte-Face
 10. The Black Mamba – Love is On My Side” 

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. The Black Mamba – Love is On My Side”
 2. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 3. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 4. Sara Afonso – ”Contramão”
 5. EU.CLIDES – ”Volte-Face”

Kommentar: Först och främst ska jag påpeka att Portugal och jag har helt olika åsikter om vad som är den bästa musiken. De väljer aldrig min favorit, och jag tror inte de gör det i år heller. Min absoluta favorit, och en av de bästa låtarna jag hört överhuvudtaget i år, ”Love is on my side” är given vinnare för mig. Otroligt skön, vacker och tidlös – om än visserligen ganska retro. Men jag tror inte den vinner – jag gillar ju den. NEEV har visserligen också en stark låt, men de verkligt stora problemen är att dessa två låtar är på engelska. Vi lär aldrig få höra en engelskspråkig vinnare ifrån Portugal igen, så då är fältet öppet. Men inget av de portugisiskspråkiga bidragen faller mig i smaken dessvärre. Jag kan bara hoppas på ett mirakel…


Haris valde att inte kommentera bidragen

 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Sara Afonso – ”Contramão”
 3. Carolina Deslandes – ”Por Um Triz”
 4. The Black Mamba – Love is On My Side” 
 5. Fábia Maia – Dia Lindo”

Kommentar: Det finns många bra låtar i årets portugisiska final och alla som jag har på topp 5 har jag gett minst fyra av fem poäng till. Den som jag dock ger fem av fem till är NEEV som jag tycker har den bästa låten och det bästa framträdandet i startfältet. Även om det är uppskattat att många länder skickar något på eget språk och låter lokalt hade det faktiskt i år varit intressant att se Portugal tävla med något som de i stort sett aldrig tävlat med och att t.ex. bara sjunga på engelska. Jag är övertygad om att ”Dancing in the Stars” kan ta sig långt i Rotterdam, låten vinner nog inte finalen den 22:a maj men minst topp 10 kan det nog bli. Det är min övertygelse idag. Sedan kan alla snacka om att ”ja men det där är ju en Arcade-kopia i scenografi”. Jaha? Det är ju en riktigt bra låt och en väldigt fint framträdande som berör alla, svarar jag på det.

Om inte NEEV vinner finns det många bra andra låtar med som t.ex. ”Contramão”, ”Por Um Triz” och Love is On My Side” som skulle kunna passa bra med. Eller varför inte ”Dia Lindo”?


 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 3. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 4. Joana Alegre – ”Joana do Mar”
 5. Valéria – ”Na mais profunda saudade” 

Kommentar: Jag har tyvärr inte följt uttagningarna till finalen men tycker att de gjort ett bra jobb. Sicken känsla de flesta låtarna har och musiken är helt fantastisk. Önskar nu att det var live-orkester igen.


 1. Valéria – ”Na mais profunda saudade” 
 2. Fábia Maia – Dia Lindo”
 3. The Black Mamba – Love is On My Side” 
 4. Joana Alegre – ”Joana do Mar”
 5. Sara Afonso – ”Contramão”

Kommentar: Som väntat tog sig alltså inte min toppduo vidare till finalen, vilket leder till att det inte blir den roligaste final jag hade kunnat följa i Portugal. Samtidigt noterar jag också att av de tre engelskspråkiga låtarna som synts i denna uttagning är det bara en av dessa som visats dörren, vilket är lite udda då låtar som framförts på engelska generellt inte rönt några framgångar i Portugal. Kan man vara på väg mot ett paradigmskifte? Återstår att se.


 1. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 2. Sara Afonso – ”Contramão”
 3. Valéria – ”Na mais profunda saudade” 
 4. Carolina Deslandes – ”Por Um Triz”
 5. Joana Alegre – ”Joana do Mar”

Kommentar: Så var det dags för final. Några av mina favoriter fick lämna redan i semifinalerna. Men min topp 2 Saudade & Contramão består. Må någon av dessa två nu också vinna hela uttaningen.


 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 3. The Black Mamba – Love is On My Side” 
 4. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 5. Valéria – ”Na mais profunda saudade” 

Kommentar: Min storfavorit inför den här finalen är NEEV som vågar sig på en låt på engelska, något som inte hör till vanligheten av vad Portugal brukar ha med i sin nationella uttagning eller skicka till Eurovision. Ett fåtal gånger har man skickat en engelskspråkig låt (dock blandat med portugisiska). Låten berör mig på djupet och jag kan relatera eftersom jag själv nyligen varit med om en seperation och hur det känns att bli lämnad. Snälla, Portugal. Skicka NEEV till Rotterdam!


 1. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 2. The Black Mamba – Love is On My Side” 
 3. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 4. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 5. EU.CLIDES – ”Volte-Face”

Kommentar: Det är underbart att höra musiken och produktionen av programmet, som håller en mycket hög kvalitet, men för mig är bidragen inga som ger mig en kick. Tävlingen är ett enda långt sömnpiller tyvärr. Än en gång är det killarnas kväll, för jag inser att mina topp 4 har fått samma poäng, men kanske att jag helst av alla vill se mina topp 2 representera Portugal i maj.

 

Resultat


Foto & copyright: RTP1
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen The Black Mamba med bidraget ”Love is On My Side” som kommer att få representera Portugal i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Festival da Cançao 2021 som avgjordes den 6:e mars. Här ska det tilläggas att det är första gången någonsin som Portugal kommer att framföra ett Eurovisionbidrag till 100 procent på engelska.

Så här såg det ut när gruppen framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Inledningsvis av Festival da Cançao 2021 hölls två semifinaler där jury och tittarna fick gemensamt välja ut tio bidrag som skulle få tävla i finalen. Väl på plats där var det sedan samma röstningssätt med skillnaden att jurygrupperna nu var regionala distrikt.

Varje distrikt delade ut poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 till sina favoritbidrag (alla bidrag fick därmed poäng). Juryns totalpoäng omvandlades sedan till en enda rangordning om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng som sedan lades samman med tittarnas 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren blev låten som hade fått högst totalpoäng efter att bägge parter hade sagt sitt.

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Carolina Deslandes följt av The Black Mamba och Sara Afonso. Tittarna hade å sin sida NEEV på första plats (som juryerna hade på sjätte plats), The Black Mamba på andra plats och Carolina Deslandes på tredje plats. På grund av jurygruppernas låga placering till NEEV blev han trots tittarnas stora stöd endast trea i totalen medan både Carolina Deslandes och The Black Mamba hamnade på samma totalsumma och en delad förstaplats. Allt fick då avgöras enligt regelboken som sade att det är den låt som fått högst rangordning av tittarna som vinner. I det här fallet hade The Black Mamba fått 10 poäng medan Carolina Deslandes fick en åtta, vilket gjorde att The Black Mamba vann finalen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. The Black Mamba – Love is On My Side” (10 + 10 = 20p)
 2. Carolina Deslandes – Por Um Triz (12 + 8 = 20p)
 3. NEEV – Dancing in the Stars (5 + 12 = 17p)
 4. Sara Afonso – Contramão(8 + 5 = 13p)
 5. Valéria – ”Na mais profunda saudade” (3 + 7 = 10p)
 6. Karetus & Romeu Bairos – Saudade (4 + 6 = 10p)
 7. Joana Alegre – Joana do Mar (6 +3  = 9p)
 8. EU.CLIDES – Volte-Face (7 + 2 = 9p)
 9. Pedro Gonçalves – Não vou ficar (1 + 4 = 5p)
 10. Fábia Maia – Dia Lindo (2 + 1 =3p)

Tycker du att Portugal valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer



Jag har fortfarande inte smält att min favorit faktiskt vann här – jag känner mig nästan lite förvirrad! Såklart tycker jag att rätt låt vann, och jag kommer förmodligen att se Black mamba som en av mina personliga favoriter i ESC. Däremot så är jag tveksam till hur långt den kommer att gå, problemet med sådana här typer av bidrag är att de alltid riskerar att hamna i skuggan av högtempolåtarna. Jag hoppas dock den tar sig långt!



Först och främst grattis till The Black Mamba som vann Portugals final. Även om det inte var min favoritlåt så tycker jag om den och det kommer att bli ett fint inslag i Rotterdam. Hur det sedan går återstår att se. Däremot är jag rätt sur på jurygrupperna, för jag kan ärligt talat inte förstå HUR de kan sätta en så välskriven låt som ”Dancing in the stars” så pass lågt nere i tabellen! Trots att NEEV fick maxpoängen från tittarna så blev han bara trea – det är skandal om du frågar mig!

Nu tror jag ändå att The Black Mamba kommer kunna göra bra ifrån sig i Rotterdam för de har en mycket bra låt, men hade Portugal skickat NEEV är jag övertygad om att han hade lätt kunnat fått en topp 5-placering i finalen i maj.

 

 

Avgjorda program

Semifinaler

Semifinal 1

I den första semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 tävlade tio bidrag om fem finalplatser. Resultatet avgjordes av jury- och tittarröstning. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-20

 • Tid:
 • 22:00 – ~01:00 CET

 • Programledare:
 • Jorge Gabriel och Sónia Araújo (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter)

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. The Black Mamba – Love is On My Side
 2. Valéria – ”Na mais profunda saudade
 3. mema. – Claro como água
 4. Nadine – Cheguei Aqui
 5. Miguel Marôco – Girassol
 6. Fábia Maia – Dia Lindo
 7. IRMA – Livros
 8. Karetus & Romeu Bairos – Saudade
 9. Sara Afonso – Contramão
 10. IAN – Mundo

 

Så här tycker vi!


 1. The Black Mamba – Love is On My Side”
 2. Miguel Marôco – ”Girassol”
 3. Sara Afonso – ”Contramão”
 4. mema. – ”Claro como água”
 5. IRMA – ”Livros”

Kommentar: Lågt tempo, suggestivt och mörkt – så kan man sammanfatta den första semifinalen. Detta är Portugals ständiga problem, man hittar liksom ingen variation direkt. Antingen blir det ultramoderna suggestiva lågtempolåtar som är supermysko, eller så är det 60-tals-osande Beatles-ripoffs med ackustiska gitarrer och Salvador Sobral wannabies. Om jag tvingas välja föredrar jag nog det senare, och i denna semifinal är ”Love is on my side” min favorit, även om ”Girassol” nog är jämsides. Frågan är om det här funkar i finalen? Jag har svårt att förstå mig på Portugal just nu, men jag antar att jag inte är ensam om det.


Haris valde att inte kommentera bidragen

 1. Fábia Maia – Dia Lindo”
 2. Sara Afonso – ”Contramão”
 3. The Black Mamba – Love is On My Side”
 4. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 5. Miguel Marôco – ”Girassol”

Kommentar: Jag är faktiskt positivt överraskad av Portugal. Nu har jag inte följt uttagningarna så noga tidigare år mer än ett par bidrag men jag hade sett framför mig att det skulle vara en ganska seg tillställning, vilket det alltså inte är. Nu går förvisso 99% av låtarna i det lugnare tempot så det är kanske svårbedömt på det sättet, men jag tycker det är ett bra startfält i denna semi. Bäst är Fábia Maia som fångar mitt intresse direkt!


Katja valde att inte kommentera bidragen

 1. Miguel Marôco – ”Girassol”
 2. IAN – ”Mundo”
 3. Valéria – ”Na mais profunda saudade”
 4. Fábia Maia – Dia Lindo”
 5. The Black Mamba – Love is On My Side”

Kommentar: En genomlyssning av denna semifinals låtar gav mig ett spretigt intryck. Vissa låtar kändes det som man slungades tillbaka till ”ljuva” 60-talet, medan andra gav lite sköna indie-vibbar. I täten har jag då satt ”Girassol”, en ganska stark låt för att vara singer-songwiter/indie-stuket. Snabb trumrytm ger låten den kick den behöver. Är dock rädd för att den oförtjänt kommer åka ur. Portugal brukar inte gå för denna typ av låt vad det verkar som.


 

 1. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 2. Sara Afonso – ”Contramão”
 3. Miguel Marôco – ”Girassol”
 4. Valéria – ”Na mais profunda saudade”
 5. IAN – ”Mundo”

Kommentar: I vanlig ordning bjuder Portugal på ett starkt startfält. Ingen av bidragen tilldelas lägre än 2 poäng av mig, samtidigt som mina två favoriter Saudade & Contramão tilldelas 4,5 poäng i dagsläget. Bredden i startfältet kunde dock varit något bättre då jag anser att det är en och annan långsam ballad för mycket. Det kan vara så att Portugal vill hitta en ny Amar Pelos Dois men det är knappast någon av bidragen här som når upp till den nivån.


 1. The Black Mamba – Love is On My Side”
 2. Karetus & Romeu Bairos – ”Saudade”
 3. Valéria – ”Na mais profunda saudade”
 4. Fábia Maia – Dia Lindo”
 5. Sara Afonso – ”Contramão”

Kommentar: Här bjuds vi på finstämda, lugna låtar i majoritet och en och annan avstickare som skiljer sig från Fado-balladstuket. Denna semifinal innehåller många intressanta bidrag. Mina tydliga favoriter är Love is On My Side” och ”Saudade”. Utöver min topp-5 hittar jag ytterligare ett par intressanta bidrag.


Tanja valde att inte kommentera bidragen

 

Semifinal 1 – resultat


Den första semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen (utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (utan inbördes ordning):

 

Förutom tävlingsbidragen gästade fjolårsvinnaren Elisa i programmet med sin låt Na Ilha. Hon var endast med som gästartist och tävlar ej i årets startfält.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Semifinal 2

I den andra semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 kommer tio bidrag att tävla om fem finalplatser. Resultatet avgörs av jury- och tittarröstning. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-27

 • Tid:
 • 22:00 – ~01:00 CET

 • Programledare:
 • José Carlos Malato och Tânia Ribas de Oliveira (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter)

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Da Chick – I Got Music
 2. Tainá – Jasmim
 3. Ariana – Mundo Melhor
 4. EU.CLIDES – Volte-Face
 5. Joana Alegre – Joana do Mar
 6. Pedro Gonçalves – Não vou ficar
 7. Ana Tereza – Com Um Abraço
 8. Carolina Deslandes – Por Um Triz
 9. Graciela – A vida sem acontecer
 10. NEEV – Dancing in the Stars

 

Så här tycker vi!


 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Ariana – ”Mundo Melhor”
 3. Graciela – ”A vida sem acontecer”
 4. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 5. Ana Tereza – ”Com Um Abraço”

Kommentar: Återigen lite väl experimentellt från Portugal, och en semifinal som kanske inte smäller särskilt högt. Tempot är alldeles för lågt, igen, och det känns som att man fastnat i samma hjulspår. Några lite trevliga undantag finns ju dock, och NEEV känns ju spontant som det bidrag som ändå har bäst vinstchans även internationellt. ”Mundo Melhor” är också en rätt skön låt som, om den inte vore på portugisiska, faktiskt hade klarat sig rätt bra internationellt. Musikaliskt så är det två rätt bra låtar, och jag tror de hade kunnat klara sig hyfsat, men i övrigt är det en ökenvandring tyvärr. Jag håller dock tummarna för Portugal att ”rätt låt” vinner!


Haris valde att inte kommentera bidragen

 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Carolina Deslandes – ”Por Um Triz”
 3. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 4. Ana Tereza – ”Com Um Abraço”
 5. Joana Alegre – ”Joana do Mar”

Kommentar: I denna semi blir jag faktiskt besviken på kvalitén med undantag för de jag satt topp 3. Om första semin var en sömnig historia för den som har svårt för ballader så är semi 2 fylld av konstnärliga bidrag. Undantag från det sämre är utan tvekan NEEVs låt som är fantastiskt bra och den låt jag verkligen hoppas Portugal skickar till Eurovision. Det finns flera skäl till detta, förutom att det är en välskriven och vacker låt som griper tag om lyssnaren direkt så är det samtidigt en låt som låter väldigt internationell – vilket är positivt. Jag hade gärna sett Portugal tävla med något som inte låter portugisiskt, i alla fall för ett år, och se hur det tas emot av publiken i Eurovision. Kanske att de kan komma till final och bli topp 5 ändå? Slutligen vill jag också nämna Carolinas låt som också är en härlig visa där jag får känslan av ett musikalnummer i en romantisk komedi.


Katja valde att inte kommentera bidragen

 1. Joana Alegre – ”Joana do Mar”
 2. Graciela – ”A vida sem acontecer”
 3. EU.CLIDES – ”Volte-Face”
 4. Da Chick – ”I Got Music”
 5. NEEV – ”Dancing in the Stars”

Kommentar: Här tycker jag att högstanivån sjunker som en sten. I semi 1 hade jag en klar fempoängare som min nummer ett. Den som tar täten här hade inte mäktat med mer än en stadig trepoängare. Intrycket jag får här är att vissa låtar försökte vara lite väl moderna. På det stora hela får jag intrycket av att Portugal fortfarande testar sig fram här, i ett försök att hitta en formel som kan ge dem en ny Salvador-effekt. Något sånt lär det nog inte bli här, utan jag konstaterar att standarden är högre i semi 1.


 1. Ana Tereza – ”Com Um Abraço”
 2. Carolina Deslandes – ”Por Um Triz”
 3. Joana Alegre – ”Joana do Mar”
 4. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 5. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”

Kommentar: Omförsta semifinalen var superbra så är andra semifinalen precis tvärtom, ganska så dålig. Jag är inte ens jätteförtjust i min ”vinnare” och ger den inte mer än 2,5 poäng i dagsläget.

Jag hoppas Portugal väljer en låt från semifinal 1…


 1. NEEV – ”Dancing in the Stars”
 2. Pedro Gonçalves – ”Não vou ficar”
 3. Graciela – ”A vida sem acontecer”
 4. Ana Tereza – ”Com Um Abraço”
 5. Joana Alegre – ”Joana do Mar”

Kommentar: Förra veckan prickade jag in samtliga fem favoriter till final. Hoppas på lika god tur denna veckan. Mina självklara topp-favoriter är ”Dancing in the Stars” och ”Não vou ficar”. Den ena låten har en fantastiskt berörande text som träffar rätt i hjärtat & framförs dessutom på engelska medan den andra låten är en härlig uptempo på portugisiska som man blir glad av.


Tanja valde att inte kommentera bidragen

 

Semifinal 2 – resultat


Den andra och sista semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen (listade utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (listade utan inbördes ordning):

 

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av Lúcia Moniz (Portugals Eurovision-representant 1996) som framfördeO Meu Coração Não Tem Cor, som var hennes Eurovision-bidrag från det året. Hon placerade sig sexa i Eurovision i Oslo 1996 vilket var Portugals bästa placering fram till det att Salvador Sobral vann Eurovision 2017.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera