ISRAELS UTTAGNING. TV-bolaget KAN bekräftade Israels deltagande i Eurovision 2021 redan under vintern 2020 i samband med att det stod klart att KAN åter tänker skicka sångerskan Eden Alene. Hon var landets artistval till Eurovision 2020, och får nu en ny chans att tävla på Eurovision-scenen eftersom 2020 års upplaga ställdes in. Tävlingsbidraget utsågs genom en onlinetävling i två steg som fick sin final i slutet av januari 2021.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Tidiga uppgifter talade för att KAN ville utse Eden Alenes tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en nationell publik uttagning som skulle olika val med både publika semifinaler och final. Men detta ströks till förmån för en onlinetävling där publiken fick 100 procent makt att välja tävlingsbidraget.

 

Upplägget

Mellan den 2:a och 13:e december kunde vem som helst i världen gå in på KAN:s hemsida och lyssna och rösta på nio demoversioner av potentiella Eurovision-bidrag för Israel. Efter detta sammanställdes rösterna och de två bidrag som fått flest röster gick vidare tillsammans med ytterligare ett val till den avgörande andra röstningsomgången.

Inför den andra omgången spelade Eden Alene in nya versioner av de tre bidragen inklusive att musikvideos filmades. Dessa publicerades i januari 2021. Samma månad avgjordes själva röstningsmomentet genom appröstning. Resultatet meddelades i en direktsänds show i KAN den 25:e januari.

 

Eurovision-resultat 2021

Det tävlingsbidrag som Eden Alene kommer att få tävla med för Israel i Eurovision 2021 blir låten ”Set Me Free”.

 

Finalomröstningen

I finalomröstningen i Israels uttagning skulle det avgöras vilket bidrag som Eden Alene skulle få med sig till Eurovision 2021. Efter den första demoomröstningen i januari hade tre bidrag klarat sig vidare (två tack vare publikens röstning och ett tack vare en jury). Resultatet avgjordes helt och hållet av publikens omröstning som pågick under perioden 19:e till 25:e januari. Själva resultatet meddelades i en direktsändning i KAN den 25:e januari.

 

Fakta

 

 

Startfält

Bidragen presenteras i bokstavsordning. Samtliga framförs av Eden Alene.

 1. La La Love
 2. Set Me Free
 3. Ue La La

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. “La La Love”
 2. “Set Me Free”
 3. “Ue La La”

Kommentar: En något ovanlig Israelisk uttagning i år helt klart, men det känns som att Eden som artistval var helt rätt. Detta var en av de bästa artisterna bland fjolårets bidrag, och jag kan verkligen se henne gå långt i år. Låtmässigt så är urvalet tyvärr något sämre än hennes bidrag ifjol, inte katastrofalt sämre men i alla fall inte lika vassa. ”Feker libi” var en riktig hit, med afrikanska etnovibbar som var ett perfekt fusion-sound för Eurovision. I detta startfält finns ingen låt som riktigt kommer upp i det, utan här blir det snarare lite mer allmänna moderna rytmiska låtar som kanske inte sticker ut så mycket mot vad man annars hör på radio. Men det finns ändå en tydlig mellanöstern-touch i låtarna, och Eden gör det bra – igen. Min favorit blir dock ”La la love”, mest för att låttiteln har god rutin i ESC-sammanhang redan (minns Cypern 2012?).


Haris valde att inte kommentera bidragen.

 1. “La La Love”
 2. “Set Me Free”
 3. “Ue La La”

Kommentar: Svårt att välja en favorit när det bara finns tre låtar i ett startfält. Dessutom är det ingen av de här tre som ens kommer i närheten av min fjolårsfavorit ”Feker Libi”. Den enda som faktiskt är något i närheten och som jag tror skulle kunna bli bra på scenen i Rotterdam är ”La La Love” för den innehåller allt alla behöver just nu. De resterande två låtarna är om du frågar mig bara okej men inte så mycket mer.


 

 1. “Set Me Free”
 2. “Ue La La”
 3. “La La Love

Kommentar: Det här var inget lätt val för jag saknar något i alla låtarna. Jag gillar när man hör landet genom låten och det gör man ganska dåligt i dessa, det är liksom bara vanlig halvbra pop. Sen är ju hon en fantastisk sångerska och kommer göra vilken låt som helst bra på scen, det tvivlar jag inte på.


 1. “La La Love”
 2. “Set Me Free”
 3. “Ue La La”

Kommentar: Jag förstår ingenting här. Men för att backa bandet lite, så var det så att i denna uttagningsprocess så var det från början nio låtar som man skulle banta ner till tre inför denna final. Kvar blir då dessa tre. En som är sådär (Cypern 2012 ringde och vill ha tillbaks sin låttitel!), och två riktigt dåliga låtar. Detta trots att det fanns andra alternativ som ”Can’t Stop a Hurricane” och ”Spilling Magic”. Tycker nästan synd om Eden Alene här, som inför i år nu måste tampas med dessa tre identitetslösa spektakel till låtar här i finalen…


 

 1. “Set Me Free”
 2. “La La Love”
 3. “Ue La La”

Kommentar: Till att börja med så vill jag säga att samtliga tre bidrag är bra. Men det är faktiskt inte mycket mer än så, bara bra. Låten som tilltalar mig mest är definitivt Set Me Free men om jag måste jag välja så föredrar jag förra årets bidrag Feker Libi.

Kort sagt, det kvittar för mig vilken låt Israel väljer!


 1. “Set Me Free”
 2. “La La Love”
 3. “Ue La La”

Kommentar: Kul att Eden Alene återigen får förtroendet att representera Israel. Ingen av dessa tre låtar överträffar ”Feker Libi” från ifjol, men två av låtarna är riktigt bra, framförallt ”Set Me Free”. Låten jag placerat sist är jag totalt ointresserad av. Jag är nöjd så länge det inte blir den låten som blir Israels tävlingsbidrag anno 2021.


 1. “Set Me Free”
 2. “La La Love”
 3. “Ue La La”

Kommentar: I år känns det som att Eden inte kommer att ha en chans. Förra årets bidrag spelade i en helt annan liga än de här även om det finns härliga influenser från sydligare breddgrader. När jag tittar på min poängsättning, med poängmöjligheter 0-5, så får min etta max 2,5. Eden är mycket bättre än låtarna, så jag hoppas ändå det blir något riktigt bra av det material som slutligen vinner, men hujeda mig – här vill jag med min västgötska bara säga att här gick det rätt snett.

 

Resultat


Foto & copyright: Ran Yehezkel
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir bidraget “Set Me Free” som sångerskan Eden Alene kommer att tävla med för Israel i Eurovision 2021. Det stod klart efter att publiken fått rösta fram vinnarlåten via en onlineröstning som pågick mellan den 19:e och 25:e januari. Samma dag som omröstningen hade avslutats meddelades vinnarlåten vars musikvideo ser ut som följer:

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (röstningssiffror i procent):

 • Vinnare: ”Set Me Free” (71,3%)
 • Tvåa: ”La La Love” (17,2%)
 • Trea: ”Ue La La” (11,5%)

 

Tycker du att Israel valde rätt eller fel tävlingsbidrag? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerÄven om jag hade ”Set Me Free” som tvåa på min införtopplista tycker jag att det är ett okej val som Israel gör i år. Däremot tycker jag att låten inte alls når upp till hur bra fjolårets bidrag var, men å andra sidan är det nog tidigt på för mig att dra några större slutsatser när det just nu (25:e januari) bara är två låtar som är officiellt valda. Med det sagt tror jag att Eden Alene kommer att göra ett fantastiskt framträdande i Rotterdam och att det kommer att gå väldigt bra för henne och låten. Just nu kan jag ändå sträcka mig till en trea i betyg på en femgradig skala.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera