BELARUS’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det belarusiska TV-bolaget BTRC ut Belarus’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurofest 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Fram till den 17:e januari tog BTRC emot bidrag varpå en urvalsjury gick igenom alla ansökningar och valde ut de bästa. Tio dagar senare, den 27:e januari, hölls en live-audition där juryn sedan valde ut finalstartfältet. I själva finalen delade jury och tittarna på att utse vinnaren, detta till skillnad från året innan då bara juryn fick rösta. Bägge parter hade lika stor makt att avgöra resultatet genom att de delade ut varsin sammanställd poängskala enligt Eurovision-tradition (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Resultatet adderades samman och vinnaren var den med högst totalsumma.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Belarus’ uttagning blev duon VAL med bidraget ”Da vidna”, som Uladzislaŭ Paškievič, Valeryja Hrybusava och Mikita Najdzionaŭ stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Belarus fått kvala genom semifinal 1.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-28

 • Programledare:
 • Helena Meraai och Evgeny Perlin

 • Plats:
 • 600 Metrov studio i Minsk

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. NAPOLI – Don’t Let Me Down
 2. Sasha Zakharik – Rocky Road
 3. Anastasiya Malashkevich – Invisible
 4. CHАKRАS – La-ley-la
 5. Nastya Glamozda – Burning Again
 6. Nastasea – Hello
 7. Yan Yarosh – Fire
 8. Angelika Pushnоva – True Love
 9. Darya Khmelnitskaya – On Fire
 10. АURА – Barany svajo
 11. KeySi – Chili Pepper
 12. VАL – Da vidna

 

 

Panelen tyckte till!


 1. Angelika Pushnоva – ”True Love”
 2. Darya Khmelnitskaya – ”On Fire”
 3. Nastya Glamozda – ”Burning Again”
 4. Anastasiya Malashkevich – ”Invisible”
 5. АURА – ”Barany svajo”
 6. VАL – ”Da vidna”

Kommentar: Mycket besynnerligt startfält i Belarus i år, tyvärr inte speciellt hit-tätt. Framförallt lider man lite av ”förra året”-syndromet, då man verkar väldigt mån om att efterlikna förra årets belarusiska vinnare. Man gör det med mellantempolåtar, vilket tyvärr gör hela startfältet ganska segt. Språkmässigt blir det dessutom riktigt illa, då flera av artisterna inte kan sjunga ordentligt på engelska. ”True love” funkar för mig, men tveksam på dess chanser i ESC… Vad man än väljer så blir det garanterat tufft för Belarus!

 1. KeySi – ”Chili Pepper”
 2. Angelika Pushnоva – ”True Love”
 3. Anastasiya Malashkevich – ”Invisible”
 4. Nastya Glamozda – ”Burning Again”
 5. VАL – ”Da vidna”
 6. Yan Yarosh – ”Fire”

Kommentar: Den här finalen väcker så många frågor. Var har de hittat dessa artister? Var är alla manliga artister? Finns det ingen riktig kör? Var är scenvanan? Alltså jag har nog aldrig gett så många nollor i hela mitt liv. För min del får de skicka vilken som, för har ändå svårt att se att något av dessa bidrag kommer nå finalen.


 1. Nastya Glamozda – ”Burning Again”
 2. Sasha Zakharik – ”Rocky Road”
 3. АURА – ”Barany svajo”
 4. Yan Yarosh – ”Fire”
 5. Anastasiya Malashkevich – ”Invisible”
 6. CHАKRАS – ”La-ley-la”

Kommentar: Oj jösses, var ska man börja? Att kvalitén i denna nationella final är avsevärt låg jämfört med mycket annat jag sett i år är nog en grej jag får sammanfatta det. Antingen är startfältet kantat av artister som inte tycks se ut att ha någon scenvana baserat på vad jag såg i tävlingens audition-runda, eller så är det fullt av urvattnade kopior av ett speciellt bidrag som fortsätter vägra släppa taget som myggor på sommaren. Njae Belarus, jag vet inte riktigt var ni tagit vägen här…


 1. CHАKRАS – ”La-ley-la”
 2. Nastasea – ”Hello”
 3. VАL – ”Da vidna”
 4. KeySi – ”Chili Pepper”
 5. Angelika Pushnоva – ”True Love”
 6. АURА – ”Barany svajo”

Kommentar: Man skulle kunna sammanfatta startfältet med ettenda ord: Lågbudget. Flera av bidragen låter som bleka kopior av varnadra. Men det finns åtminstone två gudkorn. Poplåten Hello som låter ungefär som något som valfirtt östeuropeiskt land hade kunnat skicka på mitt favoritårtione i musiksammanhang, 00-talet. Det riktiga guldkornet är dock etnoballaden La-ley-la. Jag har dock svårt att avgöra vilket språk låten sjungs på då den inte verkar ha någon riktig text. Påminner om Belgiens bidrag från 2003 Sanomi, en låt som sjöngs på ett låtsas språk. Om nu Belarus skulle få för sig att skicka La-ley-la så vet jag åtminstone en person här i panelen som kommer ge dem 5 poäng.


 1. Anastasiya Malashkevich – ”Invisible”
 2. Angelika Pushnоva – ”True Love”
 3. АURА – ”Barany svajo”
 4. Yan Yarosh – ”Fire”
 5. VАL – ”Da vidna”
 6. Darya Khmelnitskaya – ”On Fire”

Kommentar: Belarus hade 95 inskickade bidrag i sin uttagning. Därefter fick 49 kandidater uppträda i en audition där slutligen de 12 finalisterna utsågs och ikväll är det dags att utse vem som kommer få representera Belarus i ESC 2020 i Rotterdam. Här finns en hel del bra bidrag. Samtliga på min topp-6-lista är acceptabla ESC-bidrag åt Belarus för mig. Anastasiya Malashkevich härliga låt ”Invisible” skriven av b.la tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson är min personliga etta och tätt därefter har jag Angelika Pushnоva med låten ”True Love”.


 

Resultat


I finalen i den belarusiska nationella uttagningen som avgjordes den 28:e februari blev det duon VАL med bidraget ”Da vidna” som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Belarus i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj. Så här såg framträdandet ut i finalen:

 

Mer finalfakta

Finalen avgjordes i huvudstaden Minsk där 12 artister, vilka hade valts ut efter en nationell uttagning, fick tävla om segern. Till skillnad från ifjol delades makten lika mellan jury och tv-tittarna att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. I finalen hade juryn och tittarna varsin poängskala som gav poäng till tio av bidragen. Ens vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalsumma räknas juryns rank högre.

Det kan noteras att juryns favorit var Yan Yarosh med bidraget “Fire”, medan tittarnas favorit var CHАKRАS med bidraget “La-ley-la”. Men det blev istället duon VАL med bidraget ”Da vidna” som vann, och detta för att bägge parter sänkte varandras vinnare. Både jury- och tittarvinnaren fick 12 poäng men sedan bara 6 poäng av andra part, medan duon VAL kom på andra plats i bägge lägena och tog därför hem segern. Två bidrag blev dessutom helt utan poäng, det handlar om Nastaseas ”Hello” och Darya Khmelnitskayas ”On Fire”.

 

Totaltabellen

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. VАL – Da vidna (10 +10 = 20p)
 2. Yan Yarosh – Fire (12 + 6 = 18p)
 3. CHАKRАS – La-ley-la(6 + 12 = 18p)
 4. KeySi – Chili Pepper (7 + 8 = 15p)
 5. Anastasiya Malashkevich – Invisible (8 + 4 = 12p)
 6. Angelika Pushnоva – True Love (5 + 5 = 10p)
 7. АURА –Barany svajo (3 + 7 = 10p)
 8. Sasha Zakharik – Rocky Road (4 + 2 = 6p)
 9. NAPOLI – Don’t Let Me Down (2 + 3 = 5p)
 10. Nastya Glamozda – Burning Again (1 + 1 = 2p)
 11. Nastasea – Hello (0 + 0 = 0p)
 12. Darya Khmelnitskaya – On Fire (0 + 0 = 0p)

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera