UKRAINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det ukrainska TV-bolaget UA:PBC tillsamans med sin partner STB ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Vidbir 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Ukrainas Vidbir 2020 pågick genom två semifinaler och en final, där 16 bidrag togs ut i tävlan.

Under ansökningsperioden infördes en ny regel i uttagningen som innebär att alla tävlande artister inte fick ha uppträtt i Ryssland och/eller på Krim sedan år 2014. Detta gällde även planerade uppträdanden medan uttagningen pågick och månaderna som följde (däremot inte för evigt in i framtiden). Regeln infördes efter 2019 års uttagning då det uppstod kaos eftersom den vinnande artisten Maruv framförallt då hade sin karriär i Ryssland, vilket bland annat sedan drev på att hon inte fick tävla för Ukraina och att UA:PBC kände sig tvungna att hoppa av.

 

Tittar- och juryröstning

Resultatet avgjordes av jury och tv-tittarna. Nytt för året var att sångerskan Tina Karol, som representerade Ukraina i Eurovision 2006, satt med i den röstande juryn tillsammans med Andriy Danylko (mer känd som Verka Serduchka) samt Vitalii Drozdov. Både Tina och Vitalii var nya i juryn.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Ukrainas uttagning blev gruppen Go_A med bidraget ”Solovey”, som Taras Shevchenko och Kateryna Pavlenko stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Ukraina fått kvala genom semifinal 1.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Programledare:
 • Sergey Prytula

 • Plats:
 • STB-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. [О] – Tam, kudy ya ydu
 2. Jerry Heil – Vegan
 3. Katya Chilly – “Pich”
 4. Krutь – 99
 5. Go-A – Solovey
 6. Cloudless – Drown Me Down
 7. Gio – Feeling So Lost
 8. Assol – Save It

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • Krutь – 99 (8 + 8 = 16p)
 • Go-A – Solovey (6 + 7 = 13p)
 • Jerry Heil – Vegan (7 + 6 = 13p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Gästartister

I programmet uppträdde också artisten Mélovin, som representerade Ukraina i Eurovision 2018. Här är ett klipp från hans framträdande.

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Programledare:
 • Sergey Prytula

 • Plats:
 • STB-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Moonzoo feat. F.M.F. Sure – Maze
 2. Fo Sho – Blck Sqr
 3. Elina Ivashchenko – Get Up
 4. Oleksandr Poriadynskyi – Savior
 5. Garna – Who We Are?
 6. Khayat – Call for Love
 7. David Axelrod – Horizon
 8. Tvorchi – Bonfire

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. Tvorchi – Bonfire (8 + 8 = 16p)
 • 2. Khayat – Call for Love (7 + 7 = 14p)
 • 3. David Axelrod – Horizon (6 + 5 = 11p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • 4. Oleksandr Poriadynskyi – Savior (2 + 6 = 8p)
 • 5. Elina Ivashchenko – Get Up (4 + 4 = 8p)
 • 6. Moonzoo feat. F.M.F. Sure – Maze (5 + 2 = 7p)
 • 7. Fo Sho – Blck Sqr (3 + 3 = 6p)
 • 8. Garna – Who We Are? (1 + 1 = 2p)

 

Gästartister

Förutom de tävlande artisterna fanns några gästartister på plats. Det handlade om Sofia Ivanko som framförde låten The Spirit Of Music och The Hardkiss som framförde låten Alive”. Dessutom fanns även årets tjeckiska Eurovisionrepresentant Benny Cristo med som gästartist, då han uppträdde med sitt Eurovisionbidrag ”Kemama”. Hans liveframträdande, som var det första med den låten, finns att se här.

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-22

 • Programledare:
 • Sergey Prytula

 • Plats:
 • STB-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Krutь – 99
 2. Jerry Heil – Vegan
 3. Go-A – Solovey
 4. David Axelrod – Horizon
 5. Khayat – Call for Love
 6. Tvorchi – Bonfire

 

Panelen tyckte till!


 1. KHAYAT – “Call for Love”
 2. Go-A – “Solovey”
 3. TVORCHI – “Bonfire”
 4. KRUTЬ – “99”
 5. David Axelrod – “Horizon”
 6. Jerry Heil – “Vegan”

Kommentar: Mycket märkligt startfält i Ukraina i år alltså… Dock får man ju medge att det är underhållande – för det är verkligen många udda fåglar i startfältet. Framförallt känns finalen väldigt ”ukrainsk”, det råder inget tvivel om varifrån musiken kommer. Jag gillar faktiskt personligen den etniska känslan och den polyfona sången, därför går faktiskt både ”Call for love” och ”Solovey” hem hos mig. Däremot så vette sjutton hur detta skulle gå internationellt, så jag lägger en brasklapp o säger att Ukraina kanske inte når finalen med dessa bidrag. Snarare hade mer internationella bidrag som ”Bonfire” kanske klarat sig bättre, men den känns ointressant för mig.

 1. David Axelrod – “Horizon”
 2. Go-A – “Solovey”
 3. KHAYAT – “Call for Love”
 4. KRUTЬ – “99”
 5. Jerry Heil – “Vegan”
 6. TVORCHI – “Bonfire”

Kommentar: Måste säga att Ukraina bjuder på unika inslag men betyder inte att låtarna är bättre för det. Konstig mix på melodierna mellan vers och refräng och Go-A:s damer bara skriker likt Polen häromsistens. Tack o lov så sjöng David bara för mig. Underbar röst med en pampig ballad men den är sån typisk schlager och fler ballader vill jag egentligen inte ha i ESC men det var det enda vettiga valet här men tror inte den kommer vinna.


 1. KRUTЬ – “99”
 2. David Axelrod – “Horizon”
 3. TVORCHI – “Bonfire”
 4. Jerry Heil – “Vegan”
 5. KHAYAT – “Call for Love”
 6. Go-A – “Solovey”

Kommentar: Det kanske inte är det mest färgstarkaste startfält som Ukraina har att bjuda på, kan jag konstatera. Samtidigt förstår jag att det inte kan ha varit lätt för UA:PBC att sålla fram artister då de strikta tävlingsreglerna som man känt sig tvingade till att sätta upp förmodligen satt käppar i hjulet för många redan etablerade artister i hemlandet. Startfältet som sådant sa mig varken det ena eller det andra (även om jag kan medge att jag saknade Katya Chilly i finalen). Låt oss bara hoppas att Ukraina inte gör bort sig igen i sin uttagningsprocess som så skedde förra året.


 1. Go-A – “Solovey”
 2. KHAYAT – “Call for Love”
 3. KRUTЬ – “99”
 4. TVORCHI – “Bonfire”
 5. David Axelrod – “Horizon”
 6. Jerry Heil – “Vegan”

Kommentar: Min överlägsna favorit i den här finalen var Solovey en vacker folklig låt som dessutom framförrs på ukrainska. När jag hörde den var jag bara tvungen att kolla upp låtens vinstchans. ”Tyvärr” visar det sig att låten inte kommer att ha en chans att vinna. Min tvåa Call for Love är dock spelbolans favoirt. Jag skulle inte något emot om Ukraina valde att skicka den Rotterdam. Mardrömmen vore om min sista plats Vegan vann. En av de mest irriterande låtarna jag hört från årets nationella uttagningar…


 1. KHAYAT – “Call for Love”
 2. Go-A – “Solovey”
 3. David Axelrod – “Horizon”
 4. KRUTЬ – “99”
 5. Jerry Heil – “Vegan”
 6. TVORCHI – “Bonfire”

Kommentar: Min personliga favorit inför den här finalen är ”Call for Love” med KHAYAT, men även mina tvåa och trea hade också varit ett bra val att skicka till Rotterdam för Ukrainas räkning. En förvånansvärt stark final jämfört med tidigare upplagor. Ifjol fick Ukraina stå över Eurovision-tävlan, men är alltså tillbaka i år.


 

 

Resultat


Efter två semifinaler avgjordes Ukrainas uttagning Vidbir, där det efter jury- och tittarröstningen blev gruppen Go-A med bidraget “Solovey” som fick högst totalpoäng. Därmed blir det de som får representera Ukraina i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

Precis som i semifinalerna var det upp till programmets tremannajury och tittarna att tillsammans utse en vinnare. Juryn respektive tittarna rankade bidragen och varje ranking fick en viss poäng som sedan adderades samman. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng, och i det här fallet var det ingen tvekan om vilket bidrag som skulle vinna (eftersom både jury och tittarna hade samma vinnare).

Under finalen var även Eurovision-vinnaren Jamala med som gästartist, där hon uppträdde med sin senaste singel ”Zhali”. Jamala satt mellan åren 2017-2019 med i programmets jury, men var inte med det här året.

 

Totaltabellen

Så här såg totalresultatet ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)*:

 1. Go-A – Solovey (6 + 6 = 12p)
 2. KHAYAT – Call for Love (4 + 5 = 9p)
 3. KRUTЬ – 99 (5 + 4 = 9p)
 4. TVORCHI – Bonfire(2 + 3 = 5p)
 5. David Axelrod – Horizon (3 + 2 = 5p)
 6. Jerry Heil – Vegan (1 + 1 = 2p)

* Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalsumma var det tittarnas ranking som räknades högre!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera