« Tyskland NF 2019

Tyskland NF 2021 »


TYSKLANDS UTTAGNING. TV-bolaget NDR/ARD har bekräftat att Tysklands artist och bidrag i Eurovision 2020 har valts ut genom en intern process. Resultatet meddelades den 27:e februari, där det framkom att de två röstande jurygrupperna valt ut artisten Ben Dolic med bidraget “Violent Thing”.

 

Vem är Ben Dolic?

Artisten Ben Dolic föddes den 4:e maj 1997 i Ljubljana i Slovenien, där han också växte upp. Redan som barn började hans musikkarriär då han som 12-åring ställde upp i Sloveniens motsvarighet till Talang där han tog sig till semifinalstadiet. 2016 försökte Ben sig på att tävla för Slovenien i Eurovision som en del av gruppen D Base, men kom även då bara till semifinalstadiet. Vid 18 års ålder flyttade Ben och familjen till Schweiz, där han lärde sig tyska. 2018 slog han igenom igen i tyska The Voice och då kom han tvåa. Nu har han blivit framröstad att tävla för Tyskland i Rotterdam.

Bidraget Ben tävlar med i Eurovision 2020 heter “Violent Thing” som är gjord av Eurovision-veteranen Boris Milanov. För ändamålet har man även hyrt in koreografen Marty Kudelka som också är koreograf åt världsartisten Justin Timberlake. Det är för övrigt Tysklands 64:e tävlingsbidrag genom tiderna*.

För kännedom är bidraget officiellt släppt och finns att lyssna på bl.a. Spotify, men även andra liknande tjänster. Dessutom har bidraget fått en musikvideo:

 

Så gjorde valet

Länge var det tyst från NDR/ARD om hur Tyskland ska välja till 2020, men i början av februari kom beskedet att det blir ett internval. Men själva urvalsprocessen hade startat ännu tidigare än så.

Det började nämligen redan i april 2019 när närmare 2,6 miljoner tyskar fick förfrågan om att delta i valet att utse Tysklands nästa representant. Av dessa fick 15000 rangordna hur tio slumpmässigt utvalda Eurovision-bidrag skulle placera sig i tävlingen. De hundra bästa fick sedan ingå i den ena röstande juryn som har valt ut Tysklands representant. Den andra juryn har bestått av ca 20 personer som alla varit involverade i tyska juryn de senaste åren. Musikexperter med andra ord.

Sättet att välja artist och bidrag på känns igen från grannlandet Schweiz, som själva använde sättet 2019 vilket gav dem sin första topplacering på 15 år! Schweiz väljer på samma sätt och nu blir det således Tysklands första försök på detta sätt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen