Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2019

Schweiz NF 2021 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Redan under sommaren 2019 stod det klart att det inte skulle någon schweizisk nationell final anno 2020 heller, utan SRG SSR predikade en fortsättning på internvalet. Men först ville de ha in bidrag och det fick de, för efter en antagningsperiod hade inte mindre än 515 bidrag skickats in, vilket var 95 fler mot året innan. Det fanns alltså ett stort allmänintresse att delta för Schweiz i Eurovision!

Bidragen lades sedan i händerna på en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans fick lyssna och bedöma låtarna innan de slutligen röstade fram en vinnarlåt. Den som vann den interna omröstningen blev sångaren Gjon’s Tears (artistnamn för Gjon Muharremaj) med låten ”Répondez-moi” som Gjon gjorde tillsammans med Xavier Michel, Alizé Oswald och Jeroen Swinnen. Det var också första gången sedan 2010 som Schweiz skulle ha tävlat med en franskspråkig låt.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2020

På grund av den vid tiden rådande coronapandemin blev EBU tvungna att ställa in 2020 års Eurovision Song Contest. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Schweiz fått kvala genom semifinal 2.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen