Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Frankrike NF 2019

Frankrike NF 2021 »


FRANKRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det franska TV-bolaget France Télévisions ut Frankrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Enligt Eurovision.tv började France Télévisions redan under sommaren 2019 att planera sitt val för Eurovision 2020. Man ville kraftsamla för att hitta den bästa kandidaten för tävlingen, vilket bland annat gjorde att man bröt mot sin egen heliga regel, dvs. tittade efter låtskrivare även utanför Frankrike som fick skicka in låtar. Därefter tog en kommitté över arbetet och fick välja ut den bäst lämpade kandidaten. Den 14:e januari 2020 kom beskedet att juryns val blivit sångaren Tom Leeb som bara månader tidigare släppt sitt första album.

Drygt en månad senare släpptes också en första version av tävlingsbidraget ”Mon alliée (The Best in Me)” som Tom gjorde tillsammans med låtskrivarteamet Peter Boström, Thomas G:son, John Lundvik, Amir Haddad och Lea Ivanne. I denna version sjöngs låten mestadels på engelska och mindre på franska, vilket fick stark kritik på hemmaplan. Därför gjordes en nyversion som blev mer fransk om än att engelskan behölls. Det kan tilläggas att det var första gången sedan 2004 som icke-franska låtskrivare varit inblandade i Frankrikes tävlingsbidrag till Eurovisionen.

Så här såg den (nya) officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2020

På grund av den vid tiden rådande coronapandemin blev EBU tvungna att ställa in 2020 års Eurovision Song Contest. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Frankrike redan varit klar för finalen (i och med att de tillhör de direktkvalificerade länderna).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen