Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Azerbajdzjan NF 2019

Azerbajdzjan NF 2021 »


AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

İTV valde återigen en intern process för att hitta artist och bidrag. Man valde ut fem kandidater som ställdes inför en internationell jury av musikproducenter, låtskrivare, musikexperter, journalister och representanter från tv-nätverk som tillsammans fick rösta fram den bästa kandidaten. Deras val föll på Samira Efendi som blev officiellt presenterad den i slutet av februari. Därefter dröjde det inte länge förrän hennes tilltänkta tävlingsbidrag ”Cleopatra” släpptes för omvärlden. Låten gjordes av trion Luuk van Beers, Alan Roy Scott och Sarah Lake, vilket också blev första gången sedan 2008 som landet inte använde sig av svenska låtskrivare!

I samband med att låten släpptes officiellt den 10:e mars kom också beskedet att Samira valde att tävla under sitt efternamn, dvs. Efendi. Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2020

På grund av den vid tiden rådande coronapandemin blev EBU tvungna att ställa in 2020 års Eurovision Song Contest. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Azerbajdzjan fått kvala genom semifinal 1.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen