Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2018

Schweiz NF 2020 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Redan under sommaren 2018 gick SRF SRG ut med nyheten att det inte skulle bli någon nationell final denna gång, utan resultatet skulle komma att avgöras av två olika jurygrupper som internt röstade fram en vinnarlåt. Metoden som valdes ut kopierades direkt från den tyska uttagningen, med en rekryterad publikpanel om ca 100 personer samt en expertjury på ca 20 personer. Dessa fick i hemlighet lyssna igenom låtar och rösta fram ett antal toppkandidater innan slutvalet gjordes.

Efter många månaders väntan stod det klart att valet hade fallit på artisten Luca Hänni med låten “She Got Me”, en låt som Luca gjort tillsammans med ett internationellt låtskrivarteam varav två av dem var de svenska låtskrivarna Jon och Lukas Hällgren. Övriga låtskrivare var Laurell Barker och Mac Frazer.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Schweiz lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på fjärde plats (av 26 länder) med 364 poäng, vilket var landets högsta placering sedan Annie Cotton blev trea i Eurovision 1993!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen