« Schweiz NF 2018

Schweiz NF 2020 »


 

SCHWEIZ’ UTTAGNING. Det schweiziska TV-bolaget SRF SRG valde att göra stora förändringar i sitt uttagningssätt denna gång. Detta innebar att man för första gången sedan år 2010 skrotade den nationella finalen och gick all in för ett internval.

 

Bakgrund

Redan under sommaren 2018 gick SRF SRG ut med nyheten att det inte skulle bli någon nationell final denna gång, utan resultatet skulle komma att avgöras av två olika jurygrupper som internt röstade fram en vinnarlåt. Metoden som valdes ut kopierades direkt från den tyska uttagningen, med en rekryterad publikpanel om ca 100 personer samt en expertjury på ca 20 personer. Dessa fick i hemlighet lyssna igenom låtar och rösta fram ett antal toppkandidater innan slutvalet gjordes.

Efter många månaders väntan stod det klart att valet hade fallit på artisten Luca Hänni med låten “She Got Me”, en låt som Luca gjort tillsammans med ett internationellt låtskrivarteam varav två av dem är svenska låtskrivare: Jon Hällgren och Lukas Hällgren. Övriga låtskrivare (förutom Luca Hänni) är Laurell Barker och Mac Frazer. Lyssna på låten i klippet nedanför:

 

 

Schweiz har haft det motigt i Eurovision med flera dåliga slutplaceringar. Landet har inte varit i final sedan Sebalters “Hunter of Stars” i Köpenhamn 2014 och har bara lyckats ta två topp 10-placeringar på 25 år! Kan Luca Hänni bryta denna oturliga trend månntro?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen