« Schweiz NF 2018

Schweiz NF 2020 »


 

SCHWEIZ’ UTTAGNING. Det schweiziska TV-bolaget SRF SRG valde att göra stora förändringar i sitt uttagningssätt denna gång. Detta innebar att man för första gången sedan år 2010 skrotade den nationella finalen och gick all in för ett internval.

 

Bakgrund

Redan under sommaren 2018 gick SRF SRG ut med nyheten att det inte skulle bli någon nationell final denna gång, utan resultatet skulle komma att avgöras av två olika jurygrupper som internt röstade fram en vinnarlåt. Metoden som valdes ut kopierades direkt från den tyska uttagningen, med en rekryterad publikpanel om ca 100 personer samt en expertjury på ca 20 personer. Dessa fick i hemlighet lyssna igenom låtar och rösta fram ett antal toppkandidater innan slutvalet gjordes.

Efter många månaders väntan stod det klart att valet hade fallit på artisten Luca Hänni med låten “She Got Me”, en låt som Luca gjort tillsammans med ett internationellt låtskrivarteam varav två av dem är svenska låtskrivare: Jon Hällgren och Lukas Hällgren. Övriga låtskrivare (förutom Luca Hänni) är Laurell Barker och Mac Frazer. Lyssna på låten i klippet nedanför:

 

 

Schweiz har haft det motigt i Eurovision med flera dåliga slutplaceringar. Landet har inte varit i final sedan Sebalters “Hunter of Stars” i Köpenhamn 2014 och har bara lyckats ta två topp 10-placeringar på 25 år! Kan Luca Hänni bryta denna oturliga trend månntro?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen