Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Makedonien NF 2018*

Nordmakedonien NF 2020 »


NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det nordmakedonska TV-bolaget MRT ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

* Under vintern 2019 bytte Makedonien officiellt namn till Nordmakedonien, även om det officiella bytet gjordes först under tidiga våren. Vi har valt att behålla det gamla namnet på sidorna fram till 2018 eftersom namnbytet skedde 2019.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Nordmakedonien bestämde redan i januari att de skulle representeras av Tamara Todevska, som därmed återkom i tävlan efter sitt Eurovision-försök 2008 med bidraget “Let Me Love You”. Initialt hade landet den gången kvalificerat till final i och med att de kom på tionde plats i sin semifinal, men då blev det bortvalda av juryn till förmån för Charlotte Perrelli från Sverige.

Vid tidpunkten för artistpresentationen för 2019 fanns inga bidrag med, utan det dröjde till slutspurten innan bidraget “Proud” som Tamara skulle tävla med meddelades som officiellt tävlingsbidrag. Den låten gjordes av låtskrivarensemblen Darko Dimitrov, Robert Bilbilov, Lazar Cvetkoski, Kosta Petrov och Sanja Popovska.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Nordmakedonien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 7:e plats (av 26 länder) med 305 poäng. Det var landets högsta placering genom tiderna och samtidigt det första finalavancemanget sedan 2012!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen