« Makedonien NF 2018

Nordmakedonien NF 2020 »


 

NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Det nordmakedonska TV-bolaget MKRTV valde artist och bidrag till Eurovision 2019 genom ett internval. Nordmakedonien är ett nytt landsnamn för Makedonien eller FYROM (Forna jugoslaviska republiken Makedonien).

 

Fakta om valet

Nordmakedonien bestämde redan i januari att de ska representeras av Tamara Todevska, men det dröjde till slutspurten innan bidraget “Proud” som Tamara ska tävla med meddelades som officiellt tävlingsbidrag.

Tamara Todevska har representerat Nordmakedonien tidigare, nämligen 2008 ihop med Vrčak och Adrian Gaxha, och deras låt då hette “Let Me Love You”. Nordmakedonien slutade tia i den semifinalen vilket vanligtvis hade lett till finalplats, men det året var det bara nio länder som gick till final via tittarröster samtidigt som en jury valde ut den tionde finalisten bland de övriga. I denna semifinal skedde det till Sveriges fördel.

Inför sitt val bytte även republiken Makedonien namn till Nordmakedonien för att en gång för alla lägga den eviga namnkonflikten med Grekland på hyllan. Även EBU har justerat namnet och så även vi (dock, alla sidor för tidigare år gällande detta land kommer att stå kvar som Makedonien eller FYROM).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen