« Makedonien NF 2018

Nordmakedonien NF 2020 »


 

NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Det nordmakedonska TV-bolaget MKRTV valde artist och bidrag till Eurovision 2019 genom ett internval. Sedan vintern 2019 har landet döpts om till Nordmakedonien från att tidigare heta Makedonien eller kallas för FYROM (den Forna jugoslaviska republiken Makedonien).

 

Fakta om valet

Nordmakedonien bestämde redan i januari att de ska representeras av Tamara Todevska, men det dröjde till slutspurten innan bidraget “Proud” som Tamara ska tävla med meddelades som officiellt tävlingsbidrag.

Tamara Todevska har representerat Nordmakedonien tidigare, nämligen 2008 ihop med Vrčak och Adrian Gaxha, och deras låt då hette “Let Me Love You”. Nordmakedonien slutade tia i den semifinalen vilket vanligtvis hade lett till finalplats, men det året var det bara nio länder som gick till final via tittarröster samtidigt som en jury valde ut den tionde finalisten bland de övriga. I denna semifinal skedde det till Sveriges fördel.

Inför sitt val bytte även republiken Makedonien namn till Nordmakedonien för att en gång för alla lägga den eviga namnkonflikten med Grekland på hyllan. Även EBU har justerat namnet och så även vi (dock, alla sidor för tidigare år gällande detta land kommer att stå kvar som Makedonien eller FYROM).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen