Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Irland NF 2018

Irland NF 2020 »


IRLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det irländska TV-bolaget RTÉ ut Irlands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Irland valde internt ut den 24-åriga sångerskan Sarah McTernan till att representera landet med låten “22”. Inför att valet gjordes hade RTÉ utlyst en nationell antagning för att få in förslag på bidrag och artister. Om sedan artist- och bidragsvalet kom från detta val är oklart. Det kan tilläggas att RTÉ hemlighöll valet ända in i slutspurten även om det på vägen fram ryktades om en del artister.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Irland lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 18:e plats (av 18 länder) med 16 poäng. Det här var för övrigt Irlands första sistaplats i en Eurovision-semifinal, landet har sedan tidigare två sistaplatser i finaler (2007 och 2013).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen