Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Azerbajdzjan NF 2018

Azerbajdzjan NF 2020 »


AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det azeriska TV-bolaget İTV hemlighöll in i det sista vilken akt man skulle välja till Eurovision 2019, men under den sista veckan som var möjlig att välja på kom beskedet att de internt valt sångaren Chingiz med låten ”Truth” som Azerbajdzjans val till tävlingen.

Artist- och bidragsvalet hade föregåtts av en intern audition som hölls redan i november 2018. Efter en antagningsperiod hade İTV fått in över 350 bidrag samtidigt som fyra artister fortfarande var kvar i tävlingen om att bli Azerbajdzjans artist. Efter att İTV sållat bland potentiella artister faller valet på 27-årige sångaren Chingiz Mustafayev som skulle framföra låten “Truth”, en låt som han gjort tillsammans med låtskrivarteamet Symphonix International.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Azerbajdzjan lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 8:e plats (av 26 länder) med 302 poäng, vilket var landets bästa placering sedan andraplatsen i Malmö 2013.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen