Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Nordmakedonien NF 2017

Nordnordmakedonien* NF 2019 »


NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det makedonska TV-bolaget MRT ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

* Från och med 2019 har Nordmakedonien döpt om sig till Nordnordmakedonien.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I november 2017 såg det ut som att Nordmakedonien inte skulle få delta i Eurovision 2018 på grund av ekonomiska problem hos MRT, särskilt då att det fanns skulder till EBU som inte var betalda. Men ett par veckor senare och mycket tack vare en ekonomisk plan hade detta löst sig och landet fick delta, vilket de också gjorde.

Precis som året innan utsåg MRT artist och bidrag internt, även om man denna gång höll en nationell antagning för att få in förslag. I mitten av februari presenterade MRT att man valt ut gruppen Eye Cue som representant och några veckor släpptes också tävlingsbidraget ”Lost And Found” som gjordes av Bojan Trajkovski och Darko Dimitrov.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Nordmakedonien lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 18:e plats (av 19 länder) med 24 poäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »