UKRAINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det ukrainska TV-bolaget UA:PBC och dess samarbetspartner STB ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Vidbir 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Ukraina fortsatte med en lite större uttagning även detta Eurovisionår, med skillnaden att man strök ett program så att det bara blev två semifinaler och en final. Dessutom blev det något färre deltagare. Men det var fortfarande en tremannajury och tv-tittarna som beslutade vem som skulle få representera Ukraina i årets Eurovision Song Contest.

Programmets jury bestod av Eurovisionvinnaren 2016, Jamala, Andriy Danylko (som ibland är sitt alter ego Verka Serduchka) och låtskrivaren Eugene Filatov. Den sistnämnda var ny i juryn.

De tävlande valdes ut efter en större antagning och presenterades den 16:e januari 2018. Tre dagar senare gjordes en semifinallottning där de tävlande lottades in i de två semifinalerna, samt fick sina startnummer. Från varje semifinal kvalade tre bidrag till finalen, och sedan avgjordes det vem som skulle få representera Ukraina denna gång.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Ukrainas uttagning blev sångaren Mélovin med bidraget ”Under the Ladder”, som Mike Ryals, Kostiantyn Bocharov och Anton Karskyi stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Ukraina lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 17:e plats (av 26 länder) med 130 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-10

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Сonstantine – ”Misto”
 2. Serhiy Babkin – ”Kriz tvoyi ochi”
 3. Laud – ”Waiting”
 4. Kazka – ”Dyva”
 5. The VYO – ”Ng’a-Ng’a”
 6. Kozak System – ”Mamai”
 7. Vil’na – ”Forest Song”
 8. Pur:Pur – ”Fire”
 9. The Erised – ”Heroes”

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-17

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Ingret – ”Save My Planet”
 2. Mélovin – ”Under the Ladder”
 3. Julinova – ”Hto ya?”
 4. Tayanna – ”Lelya”
 5. Kadnay – ”Beat of the Universe”
 6. Yurcash – ”Stop Killing Love”
 7. Mountain Breeze – ”I See You”
 8. Illaria – ”Syla”
 9. Dilemma – ”Na Party”

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-24

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till framträdanden i semifinalerna.

 1. Kadnay – ”Beat of the Universe”
 2. Tayanna – ”Lelya”
 3. The Erised – ”Heroes”
 4. Laud – ”Waiting”
 5. Vilna – ”Forest Song”
 6. Mélovin – ”Under the Ladder”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Tayanna – ”Lelya”
 2. Mélovin – ”Under the Ladder”
 3. Laud – ”Waiting”
 4. The Erised – ”Heroes”
 5. Kadnay – ”Beat of the Universe”
 6. Vilna – ”Forest Song”

Kommentar: Tayanna etta? Det trodde jag inte att det skulle bli. Men det är en fartig låt där det händer mycket mer än vad det annars tenderar att göra med många låtar som ska gå på samma stuk. Mélovin har också vuxit till sig, men jag håller inte med min panelkollega Robban att sångaren liknar Marilyn Manson. Vad som också slagit mig när jag kollat igenom låtar i Vidbir är den mörka framtoningen på scenen, så då kanske fungerar Tayanna desto mer tack vare kontrasten gentemot de andra.


  


 1. Mélovin – ”Under the Ladder”
 2. Tayanna – ”Lelya”
 3. Vilna – ”Forest Song”
 4. The Erised – ”Heroes”
 5. Kadnay – ”Beat of the Universe”
 6. Laud – ”Waiting”

Kommentar: Här har Ukraina två bra kandidater att skicka till Lissabon i form av Mélovin eller Tayanna. Den Marilyn Manson-liknande sångaren Mélovin har en bra låt och han är intressant att se på. Framträdandet blir aldrig tråkigt. Jag noterar att han fick flest poäng från semifinal-runderna och strax bakom honom kom Tayanna. Båda tävlade alltså i samma semifinal och nu utmanar de varandra på nytt i finalen om slutsegern. Tayanna är mitt andrahandsval. Hennes låt är catchy och man rycks med i den sköna rytmen. Resterande låtar är okej, men helt ointressanta jämfört med de två nämnda favoriterna.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 3:e mars avgjordes finalen av Ukrainas uttagning Vidbir 2018, där Mélovin vann med låten ”Under The Ladder”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Ukraina i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer finalfakta

Efter att tittarna och tremannajuryn fått bestämma finalisterna skulle de också bestämma en gemensam vinnare i finalen. Juryn respektive tittarna delade ut en varsin poängskala om 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen och bidraget med högst totalpoäng vann.

Juryn röstade för Tayanna som vinnare medan tittarna valde Mélovin. Då tittarnas val hamnat tvåa hos juryn och Tayanna endast blev trea hos tittarna var det tittarnas val som vann. Vi ska tillägga att bägge dessa kandidater var med i fjolårets final, där Tayanna hamnade tvåa. Det gjorde hon även nu.

 

Totaltabell

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Mélovin – Under the Ladder, (5p + 6p = 11p)
 2. Tayanna – Lelya, (6p + 4p = 10p)
 3. Kadnay – Beat of the Universe, (3p + 5p = 8p)
 4. Laud – Waiting, (4p + 2p = 6p)
 5. Vilna – Forest Song, (1p + 3p = 4p)
 6. The Erised – Heroes, (2p + 1p = 3p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag har ju inte följt den ukrainska uttagningen i år, men måste ändå erkänna att vinnaren iallafall är betydligt starkare i år än i fjol. Även om Mélovin inte tillhör vinnarkandidaterna i Lissabon känns det ändå som att låten skulle kunna gå hem bra i de flesta länderna, och om man bara filar lite på scenframträdandet så kan Ukraina förmodligen kamma hem en ny topp-10 placering.


     


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera