Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Tjeckien NF 2015

Tjeckien NF 2017 »


TJECKIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det tjeckiska TV-bolaget Česká televize ut Tjeckiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

TV-bolaget Česká televize i Tjeckien hade återvänt till Eurovisionen igen ett år tidigare, efter ett längre uppehåll, och även om det inte blev finalavancemang den gången heller stannade man kvar till 2016. Inför 2016 års uttagning byttes ansvarig chef ut till Jan Bors, som fortsatte på det interna spåret att välja artist och bidrag.

Den artist som ČT valde ut som representant blev sångerskan Gabriela Gunčíková. Artistvalet meddelades den 10:e mars 2016 och dagen därpå presenterades tävlingsbidraget ”I Stand”, som gjordes av Christian Schneider, Aidan O’Connor och Sara Biglert.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Tjeckien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 25:e plats (av 26 länder) med 41 poäng. Det var för övrigt första gången som Tjeckien lyckades gå vidare till finalen, även om man där fick smaka på att bli nollade i tittaromröstningen…

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen