Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Kroatien NF 2013

Kroatien NF 2017 »


KROATIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det kroatiska TV-bolaget HRT ut Kroatiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

På grund av bland annat ekonomiska orsaker uteblev Kroatien både från Eurovision 2014 och 2015, men 2016 var landet tillbaka i tävlingen igen. Detta bekräftades i slutet av november 2015.

När det beskedet kommit var det sedan ganska tyst från HRT om artist- och bidragsvalet. Det var först i slutet av februari som beskedet kom att HRT internt utsett att sångerskan Nina Kraljić skulle representera Kroatien 2016. Ett par veckor senare släpptes hennes tävlingsbidrag ”Lighthouse”  som var gjort av den österrikiska duon Popmaché (Andreas Grass och Nikola Paryla).

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Kroatien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 23:e plats (av 26 länder) med 73 poäng.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen