Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Irland NF 2015

Irland NF 2017 »


IRLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det irländska TV-bolaget RTÉ ut Irlands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Efter flera år av dåliga slutplaceringar i Eurovisionen, varav två sistaplatser i finaler sedan 2007 och flera icke-kvalificeringar från semifinaler valde TV-bolaget RTÉ att göra om sin uttagning helt och hållet. Istället för att anordna en ny Eurosong-final gick man helt och hållet internt för både artist och tävlingsbidrag. Det var första gången sedan 2006 internvalsmetoden togs till.

Valet föll på den forne Westlife-stjärnan Nicky Byrne, som mellan åren 2013-2015 delat ut Irlands poäng i Eurovision-finalerna. Denna gång tog han själv plats på den stora Eurovisionscen med låten ”Sunlight”, som är han gjort tillsammans med Wayne Hector och Ronan Hardiman. Artist och bidrag presenterades den 13:e januari 2016, och drygt en månad senare framträdde Nicky live med låten i en irländsk tv-show.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Irland lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 15:e plats (av 18 länder) med 46 poäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen