Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Frankrike NF 2015

Frankrike NF 2017 »


FRANKRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde den franska TV-kanalen France2 ut Frankrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Redan i början av september 2015 meddelade Frankrike vilka kommentatorer man skulle skicka till Eurovision 2016 samtidigt som det hade börjat ryktas något om att bidrag hade börjat skickas in till TV-bolaget France2. Först en kortare tid senare kom beskedet från France2 att de skulle hålla en antagning öppen för intresserade låtskrivare för att utifrån det avgöra artist- och bidragsvalet. Det ställdes krav på att inskickade låtar skulle sjungas till minst 80 procent på franska och artisten fick inte vara äldre än 50 år.

Bland lite drygt 280 inskickade låtar valdes låten ”J’ai cherché” ut som Frankrikes bidrag som framfördes av sångaren Amir Haddad. Låten var gjord av Amir själv samt låtskrivarna Nazim Khaled och Johan Errami. Bidraget framfördes på både franska och engelska, vilket var första gången sedan 2012 Frankrikes låt innehöll mer än bara franska.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

Eftersom Frankrike tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 6:e plats (av 26 länder) med 257 poäng. Det här var Frankrikes högsta placering på många år.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen