Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Bosnien-Hercegovina NF 2012


BOSNIEN-HERCEGOVINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det bosniska TV-bolaget BHRT ut Bosnien-Hercegovinas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Dålig ekonomi hade gjort att BHRT inte kunnat delta i Eurovision på flera år, men tack vare sponsorer som kunde täcka alla kostnader kunde man ändå delta 2016, vilket blev officiellt bekräftat i november 2015. Samma månad kom också beskedet att BHRT internt valt ut duon Deen & Dalal tillsammans med cellisten Ana Rucner som representant i tävlingen. Senare lade man även till att rapparen Jala, som också var en av låtskrivarna bakom tävlingsbidraget, skulle representera landet varför trion blev en kvartett.

I en direktsändning i programmet BH Eurosong den 19 februari 2016 framförde kvartetten sitt tävlingsbidrag ”Ljubav je” för första gången. Låten gjordes av Almir Ajanović och Jasmin Fazlić ”Jala”.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Bosnien-hercegovina lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 11:e plats (av 18 länder) med 104 poäng. Det var för övrigt första gången någonsin som landet röstades ur en semifinal.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen