Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Azerbajdzjan NF 2015

Azerbajdzjan NF 2017 »


AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det nationella TV-bolaget Namn ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Likt 2015 års Eurovision kom azeriska TV-bolaget İTV att välja artist och bidrag internt. Beskedet kom i slutet av januari 2016 där İTV uppmanade intresserade låtskrivare att skicka in bidrag. De krav som sattes (utöver EBU-kraven) var att artisten måste ha medborgarskap i Azerbajdzjan. Låtskrivarna kunde ha vilken nationalitet som helst. Artistvalet gjordes sedan i samråd mellan TV-bolaget İTV samt en opinionsundersökning där över 100 musik- och TV-experter samt Eurovision-fans från över 35 länder deltog.

Den 10:e mars kom beskedet att ITV valt ut sångerskan Samra att tävla med låten ”Miracle”. Bidraget gjordes av låtskrivartrion Jakke Erixson, Henrik Wikström och Amir Aly, vilket var det åttonde året på raken som svenska låtskrivare stod bakom tävlingsbidrag för Azerbajdzjan.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Azerbajdzjan lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 17:e plats (av 26 länder) med 117 poäng.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen