Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Australien NF 2015

Australien NF 2017 »


AUSTRALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det australiensiska TV-bolaget SBS ut Australiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Australien hade debuterat i Eurovision 2015, egentligen som en engångsföreteelse i samband med Eurovisions 60-årsfirande. Men det här beslutet omprövades och i november 2015 kom EBU med beskedet att de skulle tillåta att Australien skulle få delta i Eurovision Song Contest ytterligare en gång. I samband med detta gavs även beskedet att om landet skulle vinna tävlingen 2016 så skulle de arrangera 2017 års Eurovision i ett europeiskt land. Dessutom fick landet denna gång ingen fribiljett till finalen, utan de fick genomgå en semifinal och kvala till sig en finalplats.

Därefter var det länge tyst från TV-bolaget SBS om vilken artist som skulle väljas ut. Först den 3:e mars, i samband med en konsert med Conchita Wurst i Sydneys operahus, meddelades det att Australiens nästa representant blev sångerskan Dami Im. Ett antal dagar senare presenterades tävlingsbidraget ”Sound Of Silence”, en låt som gjordes av Anthony Egizii och David Musumeci.

 

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2016

I Eurovision 2016 blev Australien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på andra plats (av 26 länder) med 511 poäng.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen