Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2014

Schweiz NF 2016 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2015 valde det schweziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen ESC 2015 – Die Entscheidungsshow. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • ESC 2015 – Die Entscheidungsshow
 • Uttagningsprocess:
 • Förkval och finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 31 januari: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Mélanie René
 • Vinnarlåt:
 • “Time to Shine”
 • Låtskrivare:
 • Mélanie René
 • Eurovision-resultat:
 • 17:e i semi 2 (av 17 länder) med 4 poäng

 


SRG SSR fortsatte att hålla formatet Die grosse Entscheidungs Show levande, där man lät tre officiella TV-bolag (tyskspråkiga SRF/RTR, italienskspråkiga RSI och franskspråkiga RTS) vara de som stod bakom bidragen genom egna uttagningar. Dessa pågick under hösten 2014 och utmynnade i att 18 bidrag blev uttagna till en gemensam runda kallad Expert Check. I det momentet fick en gemensam jury sedan välja ut 6 av låtarna till en nationell final. Juryn var tvungna att välja tre bidrag från SRF/RTR, två bidrag från RTS och ett bidrag från RSI.

Den nationella finalen ägde rum i arenan Bodensee Arena i Kreuzlingen ocj avgjordes genom 50% juryröstning och 50% telefonröstning. Juryn som röstade bestod utav 10 personer som alla representerade de fyra TV-bolagen och juryn hade olika många representanter från respektive TV-bolag.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2015-01-31

 • Programledare:
 • Sven Epiny

 • Plats:
 • Bodensee Arena, Kreuzlingen

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Deborah Bough – “Take me back to 23”
 2. Timebelle – “Singing About Love”
 3. Licia Chery – “Fly”
 4. Andy McSean – “Hey Now”
 5. Mélanie René – “Time To Shine”
 6. Tiziana – “Only Human”

 

Panelen tyckte till (inför)!


 


Schweiz har både en otroligt hög kvalitet på bidragen i år, och en mycket bred variiation, vilket alltd är både bra och kul. Egentligen känns det som om vad de än väljer att skicka, så kommer de inte att vinna, men de behöver inte skämmas för sitt val.

 1. Deborah Bough – “Take Me Back to 23”
 2. Licia Chery – “Fly”
 3. Tiziana – “Only Human”

 


Schweiz finaler brukar vara en av mina favoriter tillsammans med Island och Malta. I år är det svårt att sia hur det ska sluta. Det enda jag vet är att jag har två favoriter som jag hoppas på och det är Timebelle och Deborah.

 1. Timebelle – “Singing About Love”
 2. Deborah Bough – “Take Me Back to 23”
 3. Licia Chery – “Fly”

 


I en rätt blek uppställning finns det ingen låt som tilltalar mig speciellt mycket. Låten “Hey Now” är lite roligare och trevligare än det övriga startfältet. Schweiz final bjuder på radiovänlig popmusik, där alla låtar mer eller mindre låter likadant. Det är enkelt och överlag rätt tråkigt. Vem som vinner kan jag tyvärr inte förutse. Det kan gå hur som helst.

 1. Andy McSean – “Hey Now”
 2. Mélanie René – “Time To Shine”
 3. Timebelle – “Singing About Love”

 


Överlag bjuder finalen på en bra musikalisk kvalité, men det är många bidrag som i alla fall jag kommer att glömma bort efter finalen. Den som egentligen överglänser är Timebelles låt som känns något amerikaniserad men som ändå känns centraleuropeisk. Det är en fin mix mellan dessa två musikmöten. Så min förhoppning är att Timebelle gör ett riktigt bra framträdande på scenen i finalen för i ESC tror jag att detta kan fungera väldigt bra.

 1. Timebelle – “Singing About Love”
 2. Andy McSean – “Hey Now”
 3. Licia Chery – “Fly”

 


Jag har specialbevakat allt kring Schweiz ESC-uttagning och det jag kan slå fast vid är att de hade bra mycket bättre låtar från sin webbuttagning som varken tog sig vidare till “Expert-Check” eller till den nationella finalen. De tre senaste åren har jag alltid hittat personliga favoriter i den nationella slutfinalen, men i år känns det mer öppet än tidigare. De låtar som tilltalar mig mest är “Hey Now” och “Singing About Love”. Ingen av låtarna i den här finalen slår något av de tidigare bidragen Schweiz har skickat till ESC enligt mig.

 1. Andy McSean – “Hey Now”
 2. Timebelle – “Singing About Love”
 3. Tiziana – “Only Human”

 

Resultat

På lördagskvällen den 31 januari avgjordes Schweiz nationella final Die Große Entscheidungsshow där 6 bidrag som hade tagits ut av de fyra schweiziska nationella TV-bolagen tävlade om segern. I finalen delade en jury och tittarna på halva makten vardera och när resultatet hade kombinerats hade Mélanie Renés “Time To Shine” tagit hem segern. Alla finalister framförde sitt eget tävlingsbidrag samt en cover av valfri annan låt.

Finalen gästades också av Eurovision-vinnaren Conchita Wurst.

 

Så här såg Mélanies framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet:

Så här placerade sig bidragen i finalen efter juryns och tittarnas dom:

 1. Mélanie René – “Time To Shine”
 2. Timebelle – “Singing About Love”
 3. Licia Chery – “Fly”
 4. Andy McSean – “Hey Now”
 5. Tiziana – “Only Human”
 6. Deborah Bough – “Take me back to 23”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


    


Vinnarlåten är helt OK, men jag hade föredragit Timebelle som blev tvåa. Det känns lite som att Mélanies låt har tävlat lite för många gånger i Eurovision förut, alltså typen av låt. Timebelle hade stuckit ut mer tror jag. Men jag önskar Mélanie allt lycka till, kanske att jag längs med vägen till maj ändrar mig också när fler bidrag i semi 2 blir klara.


 


Nej, det här är inget jag går i gång på. Sångerskan är jätteduktig, men låten i sig är bara tråkig och intetsägande. Jag har gillat samtliga Schweiz ESC-bidrag de senaste åren sedan semifinalerna trädde i kraft år 2004. I år kommer jag inte att ha de högt på mina topplistor i vår dessvärre.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen