Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Israel NF 2014

Israel NF 2016 »


ISRAELS UTTAGNING. Inför Eurovision 2015 valde det israeliska TV-bolaget IBA ut Israels artist via uttagningen HaKokhav HaBa och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

Israels medverkan i Eurovision 2015 var till en början hotat sedan IBA eventuellt skulle läggas ned och göras om till ett nytt bolag. I och med det skulle de förlorat sitt medlemskap i EBU. Däremot kom denna förändring att göras först några år senare, vilket gjorde att Israel kunde delta trots allt.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Artistuttagning och internval
  • Vinnare/representant:
  • Nadav Guedj
  • Vinnarlåt:
  • ”Golden Boy”
  • Låtskrivare:
  • Doron Medalie
  • Eurovision-resultat:
  • 9:a (av 40 länder) med 97 poäng

 


Efter att ha använt olika typer av uttagningar satsade IBA och dess samarbetspartner Keshet på en större artistuttagning likt en slags Idoltävling som gick under namnet HaKokhav Haba (The Next Star). I den tävlade ett antal artister och vecka för vecka åkte deltagare ut tills det bara var vinnaren kvar. Programledare för uttagningen var Assi Azar och Rotem Sela.

 

Upplägget

45 artister togs ut till tävlingen och av dessa skulle sedan en fyramannajury rösta fram tio artister som skulle få göra upp om slutsegern. För att kunna göra det delades startfältet upp i tre program, där varje artist skulle framföra valfri cover och sedan fick juryn rösta ja eller nej. Det krävdes minst tre ja-röster för att gå vidare.

Efter de tre showerna hade startfältet reducerats ned från 45 till 15 personer. Då gjorde juryn en ny bedömning och valde att behålla tio av dem. Sedan påbörjades slutomgångarna som pågick som kvalheats i januari och februari. Slutligen hölls en final där sångaren Nadav Guedj vann.

Efter finalen fick en expertjury i uppgift att utse bidraget till vinnaren Nadav Guedj. Låten ”Golden Boy” släpptes den 12:e mars.

 

Officiell musikvideo

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen