Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Australien NF 2016 »


AUSTRALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2015 valde det australienska TV-bolaget SBS ut Australiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut. Det här var för övrigt året då Australien debuterade i Eurovision Song Contest.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Guy Sebastian
  • Vinnarlåt:
  • “Tonight Again”
  • Låtskrivare:
  • Guy Sebastian, David Ryan Harris, Louis Schoorl
  • Eurovision-resultat:
  • 5:a (av 40 länder) med 196 poäng

 


I februari 2015 kom beskedet som nog gladde och chockade många: Australien skulle få delta i Eurovisionens 60-årsfirande. Skälet till att låta landet delta var, förutom Eurovisions 60 års-jubileum, att Australien varit stora fans av tävlingen sedan början av 1980-talet.

TV-bolaget SBS valde att göra ett internval av såväl artist som bidrag, och på en presskonferens i början av mars kom beskedet att de hade valt ut den då 33-årige sångaren Guy Sebastian som representant. Någon vecka senare, samma dag som EBU:s deadline för att lämna in tävlingsbidrag kom, släpptes tävlingsbidraget. Låten hade gjorts klar dagar innan den presenterades.

 

Officiell musikvideo

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen