Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2012

Schweiz NF 2014 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2013 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Die grosse Entscheidungs Show. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Die grosse Entscheidungs Show
 • Uttagningsprocess:
 • Förkval och final
 • Uttagningsdatum:
 • 15 december 2012: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Heilsarmee (Takasa)
 • Vinnarlåt:
 • ”You and Me”
 • Låtskrivare:
 • Georg Schlunegger, Roman Camenzind, Fred Herrmann
 • Eurovision-resultat:
 • 13:e i semi 2 (av 17 länder) med 41 poäng

 


För tredje året på raken lät SRG SSR de officiella TV-bolagen i landet välja ut finalstartfältet genom egna uttagningar. Totalt sett valdes nio bidrag ut varav fyra kom från tyskspråkiga TV-bolaget SF, två kom från italienskspråkiga RSI och ett från franskspråkiga RTS.

Den nationella finalen, som rum i Bodensee Arena i Kreuzlingen avgjordes sedan helt genom telefonröstning. Finalen hölls redan i mitten av december varför Schweiz blev ett av de första länderna att ha hela valet klart. Däremot fick vinnargruppen byta namn och utstyrsel till Eurovisionen eftersom deras nuvarande namn och kläder bröt mot regelverket (att man inte får ha religiösa symboler eller uttryck).

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2012-12-15

 • Programledare:
 • Sven Epiney

 • Plats:
 • Bodensee Arena, Kreuzlingen

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Ally – ”Catch Me”
 2. Chiara Dubey – ”Bella Sera”
 3. Carrousel – ”J’avais Rendez-Vous”
 4. Anthony Bighead – ”Do The Monkey”
 5. Heilsarmee – ”You and Me”
 6. Nill Klemm – ”On My Way”
 7. Melissa – ”The Point of No Return”
 8. Nicolas Fraissinet – ”Lève-toi”
 9. Jesse Ritch – ”Forever & A Day”

 

Panelen tyckte till (inför)


 


Schweiz har varit i final en gång de senaste sex åren, det var 2011. Anna Rossinelli sjöng låten ”In love for a while” och slutade på sista plats. Schweiz har inga muntra år bakom sig men av någon anledning har jag alltid gillat Schweiz bidrag. Både ”Era Stupendo” 2008 och ”Ill pleut a door” borde ha tagit sig till final enligt mig och de tillhörde båda mina absoluta favoriter de åren. Sen minns säkert många ”Vampiers are alive” som spelades flitigt på radion 2007. Nog pratat om dåtiden, nu tar vi tag i årets tävling. Schweiz har fördelen att de kan sjunga på fem olika språk (Engelska, Franska, Italienska, Rätoromanska och Tyska). Jag gillar de låtar där de sjunger på Italienska eller franska. Jag ger ut den första femman i år till låten ”J-avais Rendez Vouz” som jag tycker är riktigt bra. Den hoppas jag blir vinnaren. Det är många bra låtar som håller hög klass. Den enda låten som sticker ut på ett negativt sätt är ”Do the monkey”. Jag minns med fasa Dustin the turkey som tävlade för Irland 2008. jag hoppas inte Schweiz gör samma misstag som Irland gjord och skickar ett plojbidrag med djur.

 1. Carrousel – ”J’avais Rendez-Vous”
 2. Melissa – ”The Point of No Return”
 3. Nicolas Fraissinet – ”Lève-toi”
 4. Chiara Dubey – ”Bella Sera”
 5. Jesse Ritch – ”Forever & A Day”

   


Som vanligt innehåller Schweiz uttagning en hel del intressanta låtar och så även innan finalen i deras webbjoker-liknande uttagning av SF där upp emot 200 bidrag skickades in till. I fjol hade jag bröderna i Sinplus som min största favorit till segern, som vann ifjol och fick representera Schweiz i Baku. De lyckades inte kvalificera sig till final. I år håller jag på spanjorskan Melissa (halvt schweizare) med party-uptempon ”The Point Of No Return”. Den är så himla catchy o bra! Tyvärr tror jag inte att någon av de nio finalbidragen har någon chans att ta sitt land mot några större höjder i ESC 2013 även om jag personligen tycker om många av låtarna. Troligen stannar de kvar i semin. Frälsningsarmén är som gjuten att skicka till ESC. De eller Melissa skulle fungera bäst tror jag. Jämfört med Vitryssland håller Schweiz final betydligt högre klass både låtmässigt och produktionsmässigt.

 1. Melissa – ”The Point of No Return”
 2. Heilsarmee – ”You and Me”
 3. Carrousel – ”J’avais Rendez-Vous”
 4. Jesse Ritch – ”Forever & A Day”
 5. Nicolas Fraissinet – ”Lève-toi”

 

 

Resultat

Det blev Heilsarmee som segrade i Schweiz’ nationella final bland de sammanlagt nio bidrag som framfördes. Tv-tittarna hade avgörandet i egna händer medan en internationell jury/panel kommenterade låtarna. Flest röster fick Carrousel, Heilsarmee och Jesse Ritch men det blev till slut Heilsarmee som drog det längsta strået och stod som segrare.

 

Hela resultatet:

 1. Heilsarmee – ”You and Me”
 2. Carrousel – ”J’avais Rendez-Vous”
 3. Jesse Ritch – ”Forever & A Day”
 4. Melissa – ”The Point of No Return”
 5. Chiara Dubey – ”Bella Sera”
 6. Nicolas Fraissinet – ”Lève-toi”
 7. Anthony Bighead – ”Do The Monkey”
 8. Nill Klemm – ”On My Way”
 9. Ally – ”Catch Me”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Resultatet i Schweiz måste betraktas som en liten skräll. Jag var stensäker på att Melissa skulle ta hem segern. Hennes låt var modern och hade de mesta som behövs för att vara med i Eurovision: snygg sångerska, snygg scenshow och en bra och modern låt. När inte hon kom med bland topp tre växten glädjen i mig för ett kort ögonblick då min favorit Carrousel fanns bland de tre. Hoppet dog snabbt då de ropade upp Frälsingsarmen som vinnare. Låten är väl catchig och sätter sig efter några lyssningar men jag tror knappast Schweiz tar sig till final med låten.


   


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen