Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Italien NF 2012

Italien NF 2014 »


ITALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2013 valde det italienska TV-bolaget RAI ut Italiens artist och tävlingsbidrag via ett juryval vid den årliga San Remo-festivalen. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Marco Mengoni
  • Vinnarlåt:
  • “L’essenziale”
  • Låtskrivare:
  • Marco Mengoni, Roberto Casalino, Francesco De Benedettis
  • Eurovision-resultat:
  • 7:a (av 39 länder) med 126 poäng

 


Precis som de två senaste åren utsåg RAI artist och tävlingsbidrag via ett juryval vid San Remo-festivalen. Det sades att artisten skulle väljas ut från det startfält som hade tagits ut men själva Eurovision-erbjudandet (för det var bara ett erbjudande) skulle friställas från den riktiga tävlingen. Artisten som valdes ut kunde alltså tacka nej.

Juryns val meddelades under en av San Remo-kvällarna och valet föll på artisten Marco Mengoni. Han tackade ja och tävlade sedan med sitt San Remo-bidrag “L’essenziale”. Inför Eurovisionen fick låten göras om något då den var närmare fyra minuter lång.

Eftersom Italien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp man kvala genom Eurovisionens semifinaler.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen