Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2011

Schweiz NF 2013 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2012 valde det schweisiska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Die grosse Entscheidungs Show 2012. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Die grosse Entscheidungs Show 2012
 • Uttagningsprocess:
 • Lokala uttagningar och final
 • Uttagningsdatum:
 • 10 december 2011: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Sinplus
 • Vinnarlåt:
 • ”Unbreakable”
 • Låtskrivare:
 • Gabriel Broggini, Ivan Broggini
 • Eurovision-resultat:
 • 11:a i semi 1 (av 18 länder) med 45 poäng

 


Schweiz valde att fortsätta med att hålla en nationell final, där alla fyra nationella TV-bolag (ett för varje officiellt språk) själva fick ansvara för att ta fram startfältet. Totalt utsågs 14 bidrag vilka kom från tysktalande SF (6 stycken), radiostationen DRS 3 (3 stycken), fransktalande RTS (3 stycken) och italienskspråkiga RSI (2 stycken).

Resultatet i nationella finalen avgjordes enbart med telefonröster. Dock fanns en expertpanel med men de hade endast en tycka-till-funktion i programmet. Själva finalen hölls så tidigt som den 11:e december, vilket gjorde att Schweiz blev först ut att bli klar med såväl artist som tävlingsbidrag till Eurovision 2012.

Noterbart var att Eurovisionens första vinnare, Lys Assia, deltog i finalen med sitt Ralph Siegel-skrivna bidrag ”C’était ma vie”.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2011-12-10

 • Programledare:
 • Sven Epiney

 • Plats:
 • Bodensee Arena, Kreuzlingen

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Patric Scott feat. Fabienne Louves – ”Real Love”
 2. Emel – ”She”
 3. Chiara Dubey – ”Anima nuova”
 4. Guillermo Sorya – ”Baby Baby Baby”
 5. Macy – ”Shining”
 6. Sosofluo – ”Quand je ferme les yeux”
 7. Atomic Angels – ”Black Symphony”
 8. Ivo – ”Peace & Freedom”
 9. Ze Flying Zézettes – ”Orchestra L’autre”
 10. Raphael Jeger – ”The Song In My Head”
 11. I Quattro – ”Fragile”
 12. Sinplus – ”Unbreakable”
 13. Lys Assia – ”C’était ma vie”
 14. Katherine St-Laurent – ”Wrong to let you go”

 

Panelen tyckte till (inför)


  


Det är ett halvår kvar, men redan nu drar Eurovision-säsongen igång och det med Schweiz nationella final. Årets final håller riktigt hög och bra klass. Finns en och annan låt som schweizarna skulle kunna, med gott samvete, skicka till Baku i maj. Den personliga favoriten är Sinplus med låten ”Unbreakable”. Det är också den låten som är den största favoriten till att vinna om man ska tro alla så kallade experter. Annars har jag även fastnat för Ivos låt ”Peace and Freedom”, som kan bli ett intressant inslag.


 


Det känns som evigheter sedan man följde en nationell uttagning till Eurovision Song Contest, och nu är det alltså dags för en helt ny säsong och ett nytt ESC-år. Efter att ha lyssnat igenom ett flertal av de över 220 inskickade bidragen på den tyskspråkiga tv-kanalen SFs webbjokerliknande uttagning och låtar från den italienskspråkiga tv-kanalen RSI och franskspråkiga radiokanalen RTS kan jag konstatera att det fanns bra mycket bättre låtar som hade förtjänat en plats i det här startfältet än vissa av de uttagna. Nåväl, det här startfältet är allt bra ändå och visst finns här ett par guldkorn som skulle kunna ta Schweiz mot nya höjder. Min personliga favorit är utan tvekan Sinplus med låten ”Unbreakable”. Det ryktas att ”The Song In My Head” ligger bäst till i omröstningarna inför den här finalen. Tänk om ESC-vinnaren från 56, Lys Assia vinner? Då blir hon den äldsta deltagaren i historien, plus att hon har vunnit tävlingen och varit med tre gånger tidigare. Modernast i det här startfältet måste nog ändå ”girl-powertrion” Atomic Angels vara med sin ”Black Symphony”. Bidraget ”Real Love” känns väldigt likt Azerbajdzjans vinnarlåt från 2011, fast en blekare upplaga. Den har nog goda chanser till segern skulle jag tippa på. Må bästa deltagare eller grupp vinna!

 

 

Resultat

Nu är årets första final avgjord och det var Schweiz som stod för den. Efter att tittarna röstat blev det gruppen Sinplus som vann med sin låt ”Unbreakable”och de får därmed representera Schweiz i Eurovision 2012. Det var som sagt bara tv-tittarna som röstade men i programmet fanns även en mindre expertpanel med som bara hade som uppgift att tycka, ej rösta. De som satt i panelen var Nik Hartmann, Carlos Leal och Stämpf.

Eurovision-vinnaren från 1956, Lys Assia, deltog med bidraget ”C’était ma vie”, men blev endast åtta. Låten var gjord av bl.a. Ralph Siegel.

 

Resultat

 1. Sinplus – ”Unbreakable” (17.87%)
 2. Ivo – ”Peace & Freedom” (16.02%)
 3. Chiara Dubey – ”Anima nuova” (13.82%)
 4. I Quattro – ”Fragile” (10.56%)
 5. Katherine St-Laurent – ”Wrong to let you go” (9.91%)
 6. Patric Scott feat. Fabienne Louves – ”Real Love” (9.81%)
 7. Raphael Jeger – ”The Song In My Head” (5.96%)
 8. Lys Assia – ”C’était ma vie” (5.46%)
 9. Macy – ”Shining” (3.49%)
 10. Atomic Angels – ”Black Symphony” (2.36%)
 11. Emel – ”She” (1.30%)
 12. Guillermo Sorya – ”Baby Baby Baby” (1.19%)
 13. Ze Flying Zézettes – ”Orchestra L’autre” (1.17%)
 14. Sosofluo – ”Quand je ferme les yeux” (1.08%)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag tycker det var riktigt kul att Sinplus gick och vann. Deras låt var modern och stack ut från alla ballader. Det var ballader på både andra tredje och fjärde plats. Jag tror alla ballder tog ut varandra. Det var kul att Lys Assia ställde upp igen. Tyckte hennes låt skulle ha hamnat högre upp dock. Schweiz har haft många bra låtar de senaste åren utan att lyckas ta sig till final. Senast Schweiz var i final förutom i år var 2006. Hoppas det går bra för Schweiz 2012!


 


Tyckte att det var riktigt kul att mina två favoriter slutade etta respektive tvåa. För mig hade båda bidragen kunnat få representera Schweiz. Jag var länge osäker på vilken låt som var min favorit fram tills att jag såg deras framträdanden under finalen. Då försvann alla mina tvivel och Sinplus var en given favorit. Det kändes snyggt och rockigt och jag hoppas bara på det bästa för Schweiz i ESC 2012 i Baku.


 


Jag instämmer med föregående skribent. Det är inte ofta ens personliga favorit står som segrare, men när det väl inträffar blir man otroligt glad. Sinplus bidrag ”Unbreakable” känns modernt, snyggt och rockigt. Helt rätt val att skicka till Baku. Schweiz skickade år 2009 ett liknande bidrag som missade finalplats. Det är alldeles för tidigt att döma ut några slutsatser hur det kommer att gå för Sinplus. Jag tror de lyckas komma bättre till än Lovebugs iallafall. I övrigt var den här finalen mycket underhållande att se på. Tycker samtliga deltagare skötte sig bra, speciellt mina topp3-favoriter. Sämst liveframträdande gjorde gruppen Macy och flicktrion Atomic-Angels. Det var episkt att se 87-åriga Lys Assia i en ESC 2012-uttagning.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen