Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« San Marino NF 2011

San Marino NF 2013 »


SAN MARINOS UTTAGNING. Inför Eurovision 2012 valde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV ut San Marinos artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Valentina Monetta
  • Vinnarlåt:
  • ”The Social Network Song (Oh Oh – Uh – Oh Oh)”
  • Låtskrivare:
  • Timothy Touchton, Jose Santana Rodriguez, Ralph Siegel
  • Eurovision-resultat:
  • 14:e i semi 1 (av 18 länder) med 31 poäng

 


SMRTV valde att fortsätta tävla i Eurovisionen och återkom således till 2012 års tävling. Denna gång med nya tag efter att man åter inte lyckats kvala vidare från semifinal till final. Däremot valde TV-bolaget att vänta till sista minuten med att presentera artist och tävlingsbidrag, något som kunde ha blivit dyrt.

Den 14:e mars presenterades sångerskan Valentina Monetta som landets representant. Två dagar senare presenterades tävlingsbidraget ”Facebook Uh, Oh, Oh” som hade gjorts av bland andra legenden Ralph Siegel. Men eftersom låten nämnde ett varumärke (Facebook) bröt låten mot EBU:s regelverk. Låtskrivarna fick därför på väldigt kort tid valet att antingen skriva om låten eller välja ut ett helt nytt bidrag. De valde att göra om texten.

Den nya versionen fick namnet ”The social network song (uh oh oh)”, som fortfarande är en låt om sociala medier men som inte nämner ett ord om specifikt Facebook.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen