Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Italien NF 2011

Italien NF 2013 »


ITALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2012 valde det italienska TV-bolaget RAI ut Italiens artist från San Remo-festivalen medan tävlingsbidraget valdes ut internt. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • San Remo-festivalen och internval
  • Vinnare/representant:
  • Nina Zilli
  • Vinnarlåt:
  • “L’amore è femmina”
  • Låtskrivare:
  • Nina Zilli, Charlie Mason, Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist, Frida Molander
  • Eurovision-resultat:
  • 9:a (av 42 länder) med 101 poäng

 


Italien hade återvänt till Eurovisionen året innan och blivit en del av de direktkvalificerade länderna, samt fått sin dittills bästa placering på många år! Nu valde RAI att fortsätta medverka i tävlingen.

Precis som året innan hämtades artisten från den traditionella San Remo-festivalen. RAI gick tidigt ut och sade att en jury skulle rösta fram den artist de vill se representera Italien i Eurovision 2012 men betonade att detta bara var som ett slags bonuserbjudande och inte ett bindande avtal. Den tillfrågade artisten/gruppen hade alltså möjlighet att tacka nej.

Resultatet av juryns val offentliggjordes under en av San Remo-kvällarna och det blev sångerskan Nina Zilli som fick erbjudandet och hon valde att acceptera det. Däremot var det länge oklart om hon skulle få med sig sitt San Remo-bidrag “Per Sempre” till Baku. Efter ett tags spekulationer såg det ut att bli så, men sedan kom nya bud om att låten skulle bytas ut.

Det nya bidraget blev låten “L’Amore e Femmina”, som gjordes av Nina själv, Charlie Mason samt de tre svenska låtskrivarna Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist och Frida Molander.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inför Eurovision

Panelens topplista

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen