Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Cypern NF 2011

Cypern NF 2013 »


CYPERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2012 valde det cypriotiska TV-bolaget CyBC ut Cyperns artist och tävlingsbidrag via en kombination av internval och final. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Internval och A Song for Ivi
 • Uttagningsdatum:
 • 25 januari: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Ivi Adamou
 • Vinnarlåt:
 • ”La La Love”
 • Låtskrivare:
 • Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka, Viktor Svensson
 • Eurovision-resultat:
 • 16:e (av 42 länder) med 65 poäng

 


CyBC presenterade sitt artistval till Eurovision 2012 redan i augusti 2011, vilket var det första landet för säsongen 2012. Artistvalet blev den då 18-åriga sångerskan Ivi Adamou, som blivit ett känt namn genom bland annat sin medverkan i X Factor Grekland.

Själva tävlingsbidraget valdes dock genom en mindre final om tre bidrag, där tittarna och jury fick gemensamt komma fram till vilken låt som skulle passa bäst för Eurovision. Finalen gick under namnet A Song for Ivi.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2012-01-25

 • Programledare:
 • Christos Grigoriades

 • Plats:
 • TV-studio i Nicosia

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Samtliga bidrag framfördes av Ivi Adamou.

 1. “Call the Police”
 2. “La La Love”
 3. “You Don’t Belong Here”

 

Panelen tyckte till (inför)


 


Cypern som haft problem att ta sig till final de senaste åren kommer nog inte att ha samma problem i år. De har endast varit i final en gång sedan 2006. I år har de tre bra kandiderande låtar som kan ta landet långt. Alla låtar är moderna och härliga att lyssna på. Ivi är en väldigt duktig sångerska. Heja Cypern!


 


Om man har i åtanke att Cyperns bidrag från förra året var en av mina favoriter, så kanske man förstår att jag inte är så jätte förtjust i detta. Christos Mylordos sjung ”San Aggelos S’agapisa”, och tyvärr gick det inte hem runt om i Europa på samma sätt som det gjorde hos mig. Ivis låtar är mer moderna och kan nog hamna högre upp än Christos. Jag är tyvärr inte lika såld på detta som mina kollegor. För mig känns det påklistrat och tillgjort. Lycka till Cypern!


 


Cypern kommer inte att göra mig besviken i år, oavsett vad man väljer för låt. Tre supermoderna låtar som enligt mig är jättebra och har potential att ta Cypern långt. Ivi är en talangfull, ung och vacker sångerska och ett utmärkt val av artist. Personligen hoppas jag och tror att ”La la love” blir den låt som vinner. Jag är övertygad att det fjärde utvalda ESC-bidraget 2012 blir min etta i ”Just-nu-topplistan”. Cypern missade final i fjol. något jag tror att de slipper utstå i år. Lycka till!

 

 

Resultat

Cypern har ikväll valt vilket bidrag som Ivi Adamou skulle framföra i Baku och det var inget snack om saken vilket bidrag som skulle representera Cypern. Både folket och juryn var överens om att ”La La Love” var det rätta valet. På andra plats hamnade ”You Don’t Belong Here” och trea blev ”Call The Police”. Intressant nog hade både juryn och tittarna samma etta, tvåa och trea.

Ivi mimade till alla låtar och hade samma kläder för att inte någon låt skulle sticka ut på något sätt.

Vinnarlåten är gjord av ett svenskt låtskrivarteam bestående av Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka och Victor Svensson.

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Trots att låten inte var min absoluta favorit så är jag glad ändå. Låten sätter sig på hjärnan var sig man vill eller inte. Jag kan inte låta bli att le när jag hör låten. För varje lyssning så växer den. Cypern kan nog få deras bästa placering på många år. Lycka till Ivi och Cypern!


 


Jag gillade från början ingen av de tre tävlande låtarna. Men nu i efterhand så har vinnarlåten växt lite i mina öron. Efter att ha sett Ivi på scen så blev jag mer förtjust i låten än vad jag tidigare varit. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om låten och hur det går i tävlingen, men Ivi är tillräckligt snygg för att få min röst i alla fall.


 


Som väntat blev trallvänliga ”La la Love” vinnarlåten i Cypern och det glädjer mig verkligen. Äntligen kanske man får en välförtjänt placering i ESC. Den här låten kommer garanterat att gå varm på klubbarna runt om i Europa. Modernt och snyggt och väldigt medryckande. Återigen är det svenskar som ligger bakom en låt som jag personligen tycker har vinnarpotential. Grannlandet Grekland har sänt liknande låtar de senaste åren och lyckats få bra placeringar. Nu är det hög tid att Cypern också får det.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen