Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Storbritannien NF 2010

Storbritannien NF 2012 »


STORBRITANNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2011 valde det brittiska TV-bolaget BBC ut Storbritanniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Blue
  • Vinnarlåt:
  • ”I Can”
  • Låtskrivare:
  • Duncan James, Lee Ryan, Ciaron Bell, Ben Collier, Ian Hope, Liam Keenan, StarSign
  • Eurovision-resultat:
  • 11:a (av 43 länder) med 100 poäng

 


Efter flera år med nationella finaler skrotade BBC alla planer på att fortsätta med den trenden. Kanske berodde det valet på att landet ännu en gång kommit sist i en final – den andra sistaplatsen sedan 2003!

I alla fall dröjde det till slutet av januari 2011 innan BBC officiellt meddelade att man internt valt ut pojkgruppen Blue som skulle framföra låten ”I Can”.

Blue bildades år 2001 i London och vid denna tid bestod gruppen av Lee Ryan, Duncan James, Anthony Costa och Simon Webbe. Vid sitt bildande fick gruppen snabbt superhiten ”All Rise”, som också blev gruppens mest sålda singel. 2004 gick de dock skilda vägar så 2011 blev året då gruppen fick återförenas, och det på Eurovision-scenen för Storbritannien!

Eftersom Storbritannien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala genom semifinalerna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen