Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Rumänien NF 2010

Rumänien NF 2012 »


RUMÄNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2011 valde det rumänska TV-bolaget TVR ut Rumäniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Selecţia Naţională 2011. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Selecţia Naţională 2011
 • Uttagningsprocess:
 • Finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 31 december 2010: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Hotel FM
 • Vinnarlåt:
 • ”Change”
 • Låtskrivare:
 • Gabriel Băruță, Alexandra Ivan
 • Eurovision-resultat:
 • 17:e (av 43 länder) med 77 poäng

 


Den rumänska Eurovision-uttagningen 2011 hölls timmarna innan ens år 2011 hade börjat. Finalen hölls alltså på nyårsaftonskvällen 2010 från en TV-studio i huvudstaden Bukarest. Det gjorde att vinnaren fick både fira sin seger och det nya året på samma gång!

Inför finalen valdes tävlingsbidragen ut efter en öppen antagning som pågått under hösten 2010. Från denna valde en jury ut 13 bidrag som även fick spela in varsin musikvideo. Resultatet av finalen avgjordes av såväl jury- som tittarröster.

Fjolårets rumänska representant, duon Paula Seling & Ovi, var programledare för finalen tillsammans med Gianina Corondan.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2010-12-31

 • Programledare:
 • Paula Seling, Ovi och Gianina Corondan

 • Plats:
 • TVR-studio, Bukarest

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Adrian Cristescu – ”One by one”
 2. Dalma – ”Song for him”
 3. Laeticia – ”Dreaming of you”
 4. Silvia Stefanescu – ”I can’t breath without you”
 5. Blaxy Girls – ”It’s so fine”
 6. Claudia Pavel – ”I want u to want me”
 7. Laurentiu Cazan – ”We can change the world”
 8. Dan Helciug – ”My Facebook girl”
 9. Distinto, Ianna & Anthony Icuagu – ”Open your eyes”
 10. Directia 5 – ”Cinema love”
 11. Rallsa – ”Take me down”
 12. Hotel FM – ”Change”
 13. Mihai Alexandru featuring B-Body & Soul – ”Bang bang”

 

Panelen tyckte till (inför)


 


Varför i hela friden ska man välja eurovision-bidrag på nyår för? Som om det inte va nog med grejer som hände under den kvällen? Rumänien har skrapat ihop ett hyfsat startfält och jag hoppas verkligen att folk röstar innan de druckit allt för många glad champange så vi slipper långhåriga medelålders män som sjunger smörigt i Düsseldorf.


  


Rumänien bjuder oss på massa härligt blandat plockgodis. Det är självklart att jag inte kan gilla allt som det bjuds på, men det var en trevlig bladning med många bra låtar. Jag tycker att de sämsta i Rumäniens final är nästan bättra än de bästa i Albaniens uttagning.


 


Festligt att lägga uttagnings-finalen på självaste nyårsafton. Det var en jämn nivå på låtarna och de som jag tycker förtjänar biljetten till Düsseldorf är givetvis någon av mina tre favoriter med den första som personliga etta. Jag tror däremot att man skulle få bäst placering i ESC om man skickar Claudia Pavel.

 

 

Resultat

På nyårsaftonen 2010 inledde Rumänien sin nationella final och uttagning till Eurovision Song Contest 2011. Några timmar in på det nya året stod det klart att vinnaren till slut blev gruppen Hotel FM med låten ”Change” som får representera Rumänien i ESC i Düsseldorf.

 

Resultattavla

Nedan står poängen enligt modellen tittarröster+juryröster = totalsumma

 1. Hotel FM – ”Change” (10 + 12 = 22p)
 2. Distinto, Ianna & Anthony Icuagu – ”Open Your Eyes” (12 + 5 = 17p)
 3. Directia 5 – ”Cinema Love” (7 + 10 = 17p)
 4. Mihai Alexandru featuring B-Body & Soul – ”Bang Bang” (8 + 8 = 16p)
 5. Laurentiu Cazan – ”We Can Change The World” (5 + 7 = 12p)
 6. Laeticia – ”Dreaming Of You” (4 + 6 = 10p)
 7. Blaxy Girls – ”It’s So Fine” (6 + 0 = 6p)
 8. Adrian Cristescu – ”One By One” (2 +2 = 4p)
 9. Dan Helciug – ”My Facebook Girl” (0 +4 = 4p)
 10. Claudia Pavel – ”I Want U To Want Me” (3 + 0 = 3p)
 11. Dalma – ”Song For Him” (0 + 3 = 3p)
 12. Silvia Stefanescu – ”I can’t Breathe Without You” (1 + 1 = 2p)
 13. Rallsa – ”Take Me Down” (0 + 0 = 0p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Ett tryggt val av Rumänien som väljer trallvänligt men ack så förutsägbart. Det här ligger på gränsen till om det kan gå vidare till final eller inte. Känns ganska mossigt och inte alls 2011 men samtidigt lite gulligt. Precis som mina kollegor vill jag minnas att detta är klart likt ett danskt bidrag för ett par år sedan. Synd att man inte höll sig till lite mer dansanta upptempolåtar, där brukar man ju verkligen lyckas!


  


Jag blev förvånad att Claudia kom så långt ner på listan, men när jag hörde henne live förstod jag. Kvinnan behöver nog ta lite mer sånglektioner om hon ska vara med igen. Hotel FM sjöng faktiskt jättebra live, det låter nästan som studio- versionen och det är en väldigt svängig låt. Jag funderade precis på samma sak som Robban gjorde, Change låter lite likt Danmarks bidrag 2008. Det gick inte så bra för Danmark då vill jag minnas, vi får hoppas det går bättre för Rumänien. Lycka till i ESC Rumänien!


 


Ett mycket bra val av Rumänien. Man fortsätter att skicka kvalitets-poplåtar till ESC. Hotel FM med frontsångaren David Bryan (sjukt lik Måns Zelmerlöw) gjorde ett fantastiskt framträdande och tog en välförtjänt seger, mycket tack vare juryns sista tolva. Majoriteten av folket ville haft Open Your Eyes som vinnare. Change var en av mina tre favoriter inför den här finalen och äntligen är ett bra bidrag klart för Eurovision Song Contest 2011. Det började inte särskilt imponerande med Schweiz och Albanien. Påminner inte Change lite om All night long (Danmarks bidrag 2008)?. Jag tror den här radiovänliga låten kan göra bra ifrån sig i Düsseldorf. Kanske räcker det hela vägen till final? För tidigt att säga när vi endast har 3 bidrag klara.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »