Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Ukraina NF 2009

Ukraina NF 2011 »


UKRAINAS UTTAGNING. Inför Ukrainas val till Eurovision 2010 blev det en lång och krånglig process som innefattade både internval, final, ny final, nytt internval och böter innan landet slutligen hade valt ut artist och tävlingsbidrag. Vi berättar mer om hur det hela gick till.

 

Fakta om uttagningen


 


Ukraina hade en besvärlig uttagning 2010 som först bestod av internval och bidragsfinal, för att sedan bli en nationell final där vinnarlåten diskvalificerades och sedan uppkom ett nytt bidrag inom kort. Så här gick det till:

Den 29 december 2009 meddelade TV-bolaget NTU att man internt valt ut sångaren Vasiliy Lazarovich för Ukraina i ESC 2010. Den 5 mars 2010 hölls en mindre nationell final där Vasiliy framträdde med fem bidrag och sedan röstade publiken och en jury fram en vinnare. Bidraget som vann hette ”I Love You”.

När allt såg ut att vara klart med alla bidrag för ESC 2010 så ändrade sig NTU helt och hållet. Snabbt som tusan anordnades en ny final den 20:e mars, endast två dagar före EBU:s deadline. 20 artister, inklusive Vasiliy, deltog och vinnaren i den nya finalen blev Alyosha med låten ”To Be Free”.

Men det slutar inte där, för efter finalen framkom det att vinnarlåten framförts före 1 oktober 2009, vilket strider mot EBU:s regelverk. Därmed diskvalificerades bidraget och Ukrainas delegation fick åka till delegationsmötet i Oslo utan ett tävlingsbidrag. Ens heller i vetskap om man skulle behålla den artist som faktiskt vunnit finalen.

EBU bötfällde NTU för händelsen och man fick kort deadline på sig att hitta ett nytt vinnarbidrag. Den 24:e mars meddelades det att bidraget som valts ut hette ”Sweet People”, och skulle framföras av Alyosha.

 


 

Första finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2010-03-05

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Alla låtar framfördes av Vasyl Lazarovych.

 1. “Adrenalin”
 2. “Shine of Your Star”
 3. “I Know”
 4. “Don’t Wanna Lose You”
 5. “I Love You”

 

 

Resultat

I lördags valdes bidraget som Vasyl Lazarovych kommer att sjunga för Ukraina i Eurovision Song Contest. Vinnarbidraget blev låten ”I love you”.

Helhetsmässigt blev resultatet som följer:

 1. I love you (14 poäng)
 2. Shine of your star (8 poäng)
 3. I know (8 poäng)
 4. Adrenalin (3 poäng)
 5. Don’t wanna loose you (3 poäng)

 

 

Andra finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2010-03-20

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Vitaliy Kozlovskyi & Iryna Bilyk – “I-L@VE?”
 2. Vasyl Lazarovych – “I Love You”
 3. SH & BB – “Ne zhurys”
 4. Oleksiy Matias – “Angely ne umirayut”
 5. Zaklyopky – “Anybody Home?”
 6. Ivan Berezovskyi – “No Doubt”
 7. Stereo – “Ne shodi s uma”
 8. Iryna Rozenfeld – “Forever”
 9. Shanis – “Lechu k tebe”
 10. Max Barskih – “Belyi voron”
 11. Vladyslav Levytskyi – “Davai, davai”
 12. Miya – “Vona”
 13. DaZzle Dreams – “Emotion Lady”
 14. Masha Sobko – “Ya tebya lyublyu”
 15. Zlata Ognevich – “Tiny Island”
 16. Mira Gold – “Crazy Lady”
 17. Nataliya Valevska – “Europe”
 18. Juliya Voice – “Zaviazhy mne glaza”
 19. El Kravchuk – “Fly To Heaven”
 20. Alyosha – “To Be Free”

 

 

Resultat

Ukraina har hunnit arrangera två nationella finaler – och båda vinnarna har dragits tillbaka. Från början valde man fram den något okända sångaren, Vasyl Lazarovych, som sin artist att tävla för Ukraina i Oslo ”I Love You” hette det vinnande bidraget. Låten ratades och sågades på Internet.

I veckan valde NTU att byta ut både låt och artist, vilket gjorde Vasyl upprörd. Som plåster på såren fick han dock vara med i finalen tillsammans med 19 andra ihopskrapade bidrag. Där vinner sångerskan Alysha med låten ”To Be Free” och låten anklagas för plagiat. Den har, liksom tvåan, släppts innan den 1 oktober 2009, vilket gör att båda låtarna diskvalificeras.

Det är inte klart om låten kommer diskas eller ej, men mycket tyder på det. Man har åtminstone bestämt att Alysha kommer få åka till Oslo oavsett. Nu ska alla länder ha skickat in sina låtar till EBU och frågan är om NTU kommer att hinna hitta en ny låt, och om de inte gör det, vad blir konsekvenserna då?

Uppdatering 24/3: Efter mycket debacle har nu Ukraina valt sitt tävlingsbidrag, den nya låten heter ”Sweet People” och kommer att framföras av Alyosha. Därmed är nu alla länder klara med artist- och bidragsval.

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Jag minns hur Ryssland skötte sin uttagning i fjol. Det finns likheter med hur Ukraina sköter sin uttagning det här året. Det är obegripligt att de överhuvudtaget ställer till det för sig själva när de hade utsett både artist och bidrag och allt var godkänt. Visst. Vasyls tråkiga ballad var väl inget jag var nöjd över, men man hade åtminstone ett kvalificerat bidrag att tävla med.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen