Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Danmark NF 2009

Danmark NF 2011 »

DANMARKS UTTAGNING. Inför Eurovision 2010 valde det danska TV-bolaget DR ut Danmarks artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2010. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Dansk Melodi Grand Prix 2010
 • Uttagningsprocess:
 • Finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 6 februari: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Chanée & N’evergreen
 • Vinnarlåt:
 • ”In A Moment Like This”
 • Låtskrivare:
 • Thomas G:son, Henrik Sethsson, Erik Bernholm
 • Eurovision-resultat:
 • 4:a (av 39 länder) med 149 poäng

 


Den danska uttagningen hade det här året endast en finalkväll med 10 tävlande, vilket var samma struktur som tidigare år. Efter en nationell antagning valde en DR-tillsatt jury ut 6 bidrag och därefter kompletterade DR själva startfältet med fyra bidrag. Hela startfältet blev officiellt i januari 2010.

Själva finalen avgjordes genom två röstningsomgångar. Först framfördes bidragen och sedan fick tittarna och jury rösta på sina favoriter. De fyra bidrag som totalt sett fått flest röster gick vidare till två dueller där två bidrag ställdes mot varandra i varje duell. Vinnarna i duellerna möttes sedan i en avgörande duell där Danmarks Eurovisionrepresentant för 2010 korades.

I alla tre dueller var det endast tittarröster som gällde som resultat.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2010-02-06

 • Programledare:
 • Felix Smith och Julie Berthelsen

 • Plats:
 • Gigantum, Aalborg

 • Röstningsprocess:
 • Först delad jury- och tittarröstning, sedan bara tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Bryan Rice – ”Breathing”
 2. Joakim Tranberg – ”All About A Girl”
 3. MariaMatilde Band – ”Panik!”
 4. Simone – ”How Will I Know”
 5. Jens Marni – ”Gloria”
 6. Chanée & N’evergreen – ”In A moment Like This”
 7. Kaya Brüel – ”Only Tonight”
 8. Thomas Barsøe – ”Just Like Rain”
 9. Sukkerchok – ”Kæmper For Kærlighed”
 10. Silas & Kat – ”Come Come Run Away”

 

Panelen tyckte till (inför)


#1 Bryan Rice – ”Breathing”

Robban: Mest känd i startfältet är Bryan Rice som ställer upp med uptempoballaden ”Breathing”. Han var låtskrivare i den danska uttagningen 2009 med låten ”Underneath My Skin” som framfördes av Christina Undhjem. Han sägs få vuxna män att gråta och kanske mest känd för ”No promises” som sedan Shayne Ward gjorde en cover på. Bidraget känns välproducerat och snyggt. Tillhör lätt en av mina favoriter till segern. Betyg: 4 av 5.

 

#2 Joakim Tranberg – ”All About A Girl”

Robban: Ronan Keating är åter låtskrivare i Danska MGP. Ytterligare en vinnarlåt? Nej, det här pop-bidraget är hästlängder ifrån fjolårets danska ESC-bidrag som Keating stod bakom. Själva låten i sig är helt okej, men inget särskilt egentligen. Låter som en typisk Robbie Williams-låt ju. Betyg: 2 av 5.

 

#3 MariaMatilde Band – ”Panik!”

Robban: Catchy låt som får en att vilja dansa till på ett stort dansgolv. Detta är en två låtar som framförs på danska. Duon debuterar i MGP sammanhang med en up-tempo låt som handlar om att gripas av panik över alla förväntningar vi har på livet. Jag är svag för sånna här popiga låtar på danska. Love it! Betyg: 4 av 5.

 

#4 Simone – ”How Will I Know”

Robban: En kraftfull, men tråkig ballad som egentligen inte är så dålig, men den gör ett segt intryck för mig. Betyg: 2 av 5.

 

#5 Jens Marni – ”Gloria”

Robban: En låt i Kelly Clarkson stil som framförs av den Färöiska rocksångaren. Jag gillar hans röst, den är speciell, men själva låten i sig är inte fantastisk, men fortfarande inte dålig heller.Tillhör garanterat en av storfavoriterna. Betyg: 3 av 5.

 

#6 Chanée & N’evergreen – ”In A moment Like This”

Robban: Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson är trion bakom den här låten. Det är en up-tempo ballad som associerar till The Police, Tina Turner och ABBA. Sångduon består av Tomas N’evergreen och Christina Chanee. Tomas är i vanliga fall bosatt i Ryssland där han har en framgångsrik karriär. Han deltog i den ryska uttagningen till ESC 2009 och tog sig till finalen med låten”One More Try”. Christina Chanee är frontfigur i de populära coverbanden Sanne Jam och Diva2Diva. Hon konkurrerade med 50 andra sångerskor om att sjunga duett med den här MGP-låten. En av mina stora favoriter. Betyg: 4 av 5.

 

#7 Kaya Brüel – ”Only Tonight”

Robban: En modern poplåt med visst inslag av tango. Låten handlar om ouppnåelig kärlek. Kaya är både kompositör och jazzsångerska samt medverkat i musikaler. Helt ok, inte mer. Betyg: 2 av 5.

 

#8 Thomas Barsøe – ”Just Like Rain”

Robban: Ytterligare en låt skriven och producerad av en svensk-trio. Thomas Karlsson, Joakim Övrenius och Patric Jonsson är det som ligger bakom det här bidraget. Den beskrivs som en feel-good-låt med en catchy refräng som alla kan sjunga med i. Jag vet inte om jag vill sjunga med över huvud taget. Thomas Barsøe är en pop-soul sångare med framgångar i b.la Asien. Han är den förste dansk som toppat både album- och singellistan i Japan och varit ”Most requested” på japansk MTV. Betyg: 1 av 5.

 

#9 Sukkerchok – ”Kæmper For Kærlighed”

Robban: Den fantastiska tuggumi-popgruppen är tillbaka i MGP, med en låt som inte är lika bra som fjolårets trea Det’ det, men helt ok. Andra och sista bidraget som sjungs på danska. Det här bidraget är en up-tempo discolåt. Skulle bli förvånad om danskarna valde fram den här till vinnare, då de har en förmåga numera att bara sända bidrag med engelska texter. Betyg: 2 av 5.

 

#10 Silas & Kat – ”Come Come Run Away”

Robban: Silas Holst är professionell dansare och Katrine Thisted är sångerska i bandet The Kat. Bidraget de tävlar med känns modernt. Klubbmusik, show och rock/dance skulle man kanske kalla det här. Kan nog vara med i toppstiden. Jag är dock inte så imponerad. Betyg: 2 av 5.

 

Helhetskommentarer


  


Ett bra startfält även om en del låtar doftar lite väl 90-tal eller Abba-rip off… Hade gärna sett lite fler poplåtar på danska… Svårt att sätta favoriter med så pass korta provlyssningar, men How will I know, Come come run away samt Only Tonight fångar mitt intresse och får mig att vilja höra mer.


 


Här finns ett par bra bidrag. Svårbedömt efter bara c.a en halvminuts lyssning men In A moment Like This (Skriven av G:son), Breathing & How Will I Know känns som mina topp tre-låtar.

 

 

Resultat

Fredrik Kempe vann som låtskrivare för Norges bidrag. Även tre välkända svenskar i Thomas G:son, Henrik Sethson och Erik Benholm tog lite oväntat hem vinsten i Danmark med balladen In a moment like this framförd av Chanée & Tomas N´evergreen.

Likt Norge röstades fyra bidrag vidare, enda skillnaden var att de fick tävla vidare i dueller. De segrande ur vardera duell fick möta varandra i en avgörande duell. Bryan Rice vann sin duell men fick se sig slagna ut av In a moment like this när det var dags för avgörandet.

 

Resultat

Avgörande duell

1. Chanée & N’evergreen – ”In A moment Like This”
2. Bryan Rice – ”Breathing”

 

Duell 1

1. Chanée & N’evergreen – ”In A moment Like This”
2. Simone – ”How Will I Know”

 

Duell 2

1. Bryan Rice – ”Breathing”
2. Silas & Kat – ”Come Come Run Away”

 

Utslagna (efter första omgången)

Joakim Tranberg – ”All About A Girl”
MariaMatilde Band – ”Panik”
Jens Marni – ”Gloria”
Kaya Brüel – ”Only Tonight”
Thomas Barsøe – ”Just Like Rain”
Sukkerchok – ”Kæmper For Kærlighed”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


  


När det inte går så bra på hemmaplan riktar Thomas G:son och låtskrivarkollegorna in sig på övriga Europa. Det är inte första gången en svensk vinner utomlands, och inte minst i ett av våra grannländer. In a moment like this kan knappast klassas som ett av G:son bästa bidrag genom tiderna. Det osar ABBA och überschlager av det slaget som kan gå hem hos oss nordbor men som knappast raggar röster vare sig bland medelhavsländerna eller forna östblocket. Lär dock få höga poäng av Storbritannien som brukar gå igång på allt som andas Mamma Mia, Take A Chance On Me eller annan valfri hit från våra nationalpop-idoler. Resten av startfältet i finalen var väl ganska mediokert, höll dock en liten tumme för söta tjejerna i Sukkerchok vars framträdande gav en liten deja vy á från Nina och Kims ”en gång för alla” 2004 – snygg gayflirt!


 


Svensk seger även i Danmark. G:son & co tog hem segern med låten In a moment like this, framförd av Chanée & N’evergreen. Det är en up-tempo ballad som associerar till The Police, Tina Turner och ABBA. Det var en av mina tre främsta favoriter till segern, men Bryan Rice var min största favorit.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen