Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Bosnien-Hercegovina NF 2009

Bosnien-Hercegovina NF 2011 »


BOSNIEN-HERCEGOVINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2010 valde det bosniska TV-bolaget BHRT ut Bosnien-Hercegovinas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Vukašin Brajić
  • Vinnarlåt:
  • ”Thunder and Lightning”
  • Låtskrivare:
  • Edin-Dino Šaran
  • Eurovision-resultat:
  • 17:e (av 39 länder) med 51 poäng

 


Ännu en gång utsåg BHRT sitt artist- och bidragsval till Eurovision via ett internval. Från början tog man dock in förslag via en allmän antagning som pågick under hösten 2009, där kravet var att minst artisten skulle inneha medborgarskap i Bosnien-Hercegovina. I övrigt var det fritt fram för vem som helst att bidra med låtar.

Efter att en jury hade gått igenom alla inskickade låtar fastnade man främst för låten ”Munja i grom” som framfördes av Vukašin Brajić. Låten presenterades officiellt i en TV-sändning den 14:e mars som även bjöd på en rad gästframträdanden. Inför Eurovisionen översattes låten till engelska och fick den officiella titeln ”Thunder and Lightning”.

Initialt kunde Bosnien-Hercegovina ha uteblivit från Eurovision 2010 på grund av att TV-bolaget sades vid tiden ha miljonskulder att betala in till EBU. Enligt den bosniske delegationschefen fanns dock inga sådana hinder varför landet kunde delta som planerat i 2010 års tävling.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen