Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Ungern NF 2008

Ungern NF 2011 »


UNGERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2009 valde det ungerska TV-bolaget MTV ut Ungerns artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Zoli Ádok
  • Vinnarlåt:
  • ”Dance With Me”
  • Låtskrivare:
  • Zé Szabó, Kasai
  • Eurovision-resultat:
  • 15:e i semi 2 (av 19 länder) med 16 poäng

 


Ungern gjorde sitt representantval internt (likaså med bidraget). Processen blev dock ganska krånglig då nationella TV-bolaget ändrade sig inte mindre än tre (!) gånger innan en representant hade valts ut.

I februari 2009 öppnade MTV en antagning för intresserade låtskrivare som inbringade strax över 100 låtar. Efter jurysållning hade man valt ut låten ”If You Wanna Party” med artisten Márk Zentai. Men bara en kort tid efter att låten valts ut drogs den tillbaka då man funnit att den redan hade framförts offentligt – i svenska Big Brother 2004!

MTV påbörjade då en ny jakt på artist och låt och fann efter lite sökande sångerskan Kataya Tompos med låten ”Magányos csónak”. Trots att valet på hemmaplan fick kritik valde MTV att stå fast vid sitt val, och så hade det kunnat förbli om inte Kataya oväntat hoppade av.

Nu fick MTV återigen söka efter en ny låt och artist och som en försäkring utsågs tre bidrag varav två reserver ifall att även den tredje låten inte hade passerat. Nu blev det inga fler avhopp utan den internt valda artisten Zoli Ádok med låten ”Dance With Me” fick resa till Moskva i maj 2009.

 

Så här kommenterade vi de olika turerna

Panelen tycker till (om Mark Zentais låt)!


  


Jag är besviken på det här valet. Fruktansvärt dåligt må jag säga!


 


 

 

Panelen tycker till (om Katya Tompos’ låt)!


  


Skönt tycker jag. Ännu skönare när man sedan får höra den underbar ballad av Katya Tompos tänker ställa upp med.


 


Ungern får en svag fyra. Katya har en fin röst som gör rättvisa åt balladen, en klassisk sådan för övrigt. Tror dock att språket försvårar det hela men tror den förstörs mer om den översätts till engelska. Bra där, Ungern!

 

 

Panelen tycker till (om Zoli Ádoks låt)!


 


Ok låt men kommer glömmas bort och inte ta sig till final.


 


Det är tredje bidraget som MTV har presenterat i år. Hoppas nu det inte blir några fler missförstånd, utan att det blir han som representerar Ungern i Moskva.

Detta är det tredje bidraget som ungerska MTV presenterat i år och personligen så tycker jag att det är det bästa hittills. Hoppas de står fast vid det här. Det är absolut ingen vinnarlåt, men låten är catchig och låter bäst på engelska om jag får välja. Den får en trea utav mig.


 


En dansant historia som låter som låtarna man fyller ut Absolute Danceskivorna mellan hitsen med, de man snabbt lär sig att hoppa över i CD-spelaren och som jag också tror att publiken i Europa kommer göra, om det inte bjuds på ett sjukt snyggt nummer förstås.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen