Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Ryssland NF 2008

Ryssland NF 2010 »


RYSSLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2009 valde det ryska TV-bolaget C1R ut Rysslands artist och tävlingsbidrag via en nationell final. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Nationell final
 • Uttagningsprocess:
 • Finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 7 mars: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Anastasia Prikhodko
 • Vinnarlåt:
 • “Mamo”
 • Låtskrivare:
 • Konstantin Meladze, Diana Golde
 • Eurovision-resultat:
 • 11:a (av 42 länder) med 91 poäng

 


Värdlandet Ryssland anordnade en nationell final för att utse sin representant till Eurovision 2009. Finalen bestod av 16 bidrag som genomgick två omgångar, där de tre bidragen som först fått flest röster tog sig vidare till en andra avgörande omgång. Jury och tittarna hade vardera halva makten i första omgången, därefter avgjorde juryn själva vem som skulle vinna.

Flera av bidragen som tävlade i finalen bröt mot vissa regler, men flera av dem kvarstod i tävlingen. Undantag gjordes för Kvatros bidrag som tydligt bröt mot 1-oktober-regeln (att låten inte hade fått varit offentligt framförd före det datumet), som istället bytte låt men sedan bytte tillbaka till sin ursprungliga låt igen. Flera av låtarna bröt också mot 3-minutersregeln.

Eftersom Ryssland var värdnation för 2009 års Eurovision behövde det ryska bidraget inte kvala i semifinalerna i maj.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2009-03-07

 • Programledare:
 • Andrey Malakhov och Yana Churikova, samt Dmitry Shepelev som Green room-reporter

 • Plats:
 • CR1-studio, Moskva

 • Röstningsprocess:
 • Röstning i två omgångar – först fick tittarna bestämma en topp 3, därefter valde en jury ut vinnaren.

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning/bokstavsordning.

 1. Anastasia Prikhodko – Mama ***
 2. Alexa – Ne dumat o tebye
 3. Arishata – Breakdown
 4. Valeriya – Back to love **
 5. Alexey Vorobyov – Heart hunting *****
 6. Venger Collective – 9 o’clock Moscow night *
 7. Polina Griffith – Cry for you **** (“Love is independent” diskvalificerades.) *
 8. Kvatro – Ya tebya lyublyu *
 9. Thomas Christiansen – One more try
 10. Princessa Avenue – Never, never…
 11. Tim Rox – The happiest man *
 12. Anna Semenovich – Love lovila
 13. Nikolay Fokeev – You can stop the time
 14. Plazma – Neverending story
 15. Nano – Triator
 16. Unisex – Ai-ai-ai

 

Noteringar kring markeringar om aktuella tävlingsbidrag:

– Bidrag markerade med en * hade framförts offentligt före 1 oktober 2008, vilket bröt mot EBU:s tävlingsregler och som omöjliggjorde att ett sådant bidrag hade fått tävla 2009.

– Bidraget markerat med ** innehöll musik som framförts före 1 oktober ifjol, vilket också bryter mot samma regel.

– Bidraget markerat med *** diskvalificerades i Ukraina men tävlade nu istället i Rysslands final.

– Polina Griffiths första bidrag diskvalificerades som en följd av brott mot ovan nämnda “1 oktober”-regel men hade den 5 mars ersatts av ett nytt bidrag. Markerat ****.

– Alexey Vorobyov ***** ville först inte vara med men ångrade sig och deltog trots allt.

 

 

Panelen tyckte till (inför)


  


Ryssland som värdland blir intressant och säkerligen bra. Jag har inte hört alla 14 bidrag. Men åtminstone 10 stycken. En blev ju stryken i det sista. Den låten som fastnade för mig var Anna Semenovich med “Love lovila”. Den håller jag stenhårt på. Annars tyckte jag om Plazma och Valeriya, men bara lite.


 


Ärligt talat, den stora underhållningen här är allt liv man fört kring uttagningen innan den ens har fått äga rum. Jag menar hur tänker man när fyra, ja kanske fem av låtarna i startfältet inte får lov att vinna tävlingen men ändå tillåts ställa upp? Eller att man plötsligt slänger in ett bidrag som inte får vara med i grannlandets tävling.. En sak är säker, det här är ju antagonisten till Christer Björkman och den här röran skulle ju ge den samme magsår fyrtio gånger om. Jag kan inget annat göra än att skratta och hoppas att rätt låt vinner.

 

 

Resultat

Ryska finalen är över, och det blev Anastasia Prikhodko med låten “Mamo” som tog hem segern. I superfinalen ställdes hon mot Valeriya – Back to Love och Kvatro – Ya tebya lyublyu, men det var hon som vann.

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Nä det har var inget bra. Men på grund av rädsla och respekt så kommer de ändå placera sig bra tror jag.


 


Vad håller Ryssland på med? De måste få priset som årets klantigaste uttagning när vi summerar alla länders uttagningar. Och vad är det för ett bidrag man ställer upp med på hemmaplan? Ett inhyrd artist som blev diskvalificerad i Ukraina och blev klar i slutet av veckan. Låten är bedrövlig. Nej, det här gillar jag inte alls. Fiasko!


 


Jag ska först av allt säga att jag tycker ryssarna har skött sin uttagning på absolut bästa såpavis med diskningar och regelbrott till höger och vänster och med extremt mycket godtycklighet. I finalen deltog alltså på förhand fem diskvalificerade bidrag, ett bidrag som först strök sig men sen gick tillbaka igen och ett inkastat bidrag från den ukrainska uttagningens rester. Och det är det senaste som sedan gick och vann hela tjottaballongen. Det luktar en hel del korruption kring detta eftersom en juryn har tagit in bidraget i sista minuten och en jury fick också utse vinnaren. Nåväl, det har ju handlat om musik vid sidan av detta också och om vi håller oss till själva låten som vann så tycker jag den är rätt okej. Tyvärr förstår jag inte ryska eller ukrainska vilket låten tydligen bygger mycket på, känslor på dessa språk alltså. Nja, det blir ingen ny rysk vinst men jag skulle inte förvånas om Ryssland ger sig själva en tolva i tävlingen..

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen