« Norge NF 2008

Norge NF 2010 »


norway_bigNorges nationella uttagning 2009

Norsk Melodi Grand Prix 2009

Norges uttagning bestod precis som den svenska Melodifestivalen av heats och Siste Sjansen inför finalen. I varje heat tävlade 7 bidrag där två röstades vidare till finalen och två till Siste Sjansen. Av de bidrag som sedan slogs ut från tävlan fick ytterligare två en chans i Siste Sjansen. NRK hade valt att Siste Sjansen skulle ha samma format som Melodifestivalens Andra chansen, vilket gjorde att bidragen möttes i dueller, där två bidrag slutligen tog sig till final. I finalen möttes bidragen i två omgångar. Först röstades fyra bidrag vidare till en finalrunda där jury och tittarna röstade fram sin vinnare.

Panelen följde endast finalen.

 

Inför finalen

På lördag ska det avgöras vem som kommer representera Norge i ESC. Tre semifinaler och en Sista Chansen har nu varit, och det är dags att avgöra vem som når hela vägen. I lördags, den 14:e februari, höll Norge sin Sista chansen. Efter sex dueller stod det klart att finalisterna blev Espen Hana med “Two of a kind” samt Publiners med “Te stein”.

Nedan följer de åtta finalisterna som tävlar i Oslo (Spektrum) samt panelens kommentarer

 

Bidrag 1, Espen Hana – “Two of a Kind”

Robban: En vacker och mysig ballad. Av mig får den en trea.

Tomas: When the night has come.. Nää, men det lät först som att det var den vi skulle få höra. En klar trea startar vi med i Norge.

 

 

Bidrag 2, Ovi Martin – “Seven Seconds”

Robban: Låter behagligt och jag ger även den här en trea.

Tomas: Pianorock som låter helt okej men knappast får mig att höjas till skyarna, en svag trea.

 

Bidrag 3, Publiners – “Te stein”

Robban: Den är helt okej, men inte mycket mer, en tvåa.

Tomas: Norges motsvarighet till Nordman kanske? Ja här spelar de vikingapop så det står härliga till, men det räcker bara till en stark tvåa.

 

Bidrag 4, Alexander Stenerud – “Find My Girl”

Robban: En stor favorit att ta hem det sägs det. En otroligt stark och fin ballad. Det kommer stå mellan denna och en viss annan Alexander. Av mig får den en 4.

Tomas: Ooh, det här är min favorit från förra året jämte vinnaren då, Alexander i Zuma som förra året ställde upp med underbara “Always Always”. Låten är väldigt bra, en stark fyra.

 

Bidrag 5, Velvet Inc. – “Tricky”

Robban: Låter catchigt och något som fungerar utmärkt på dansbanan, men räcker inte hela vägen för att kunna utmana de båda Alexander. En trea av mig.

Tomas: Spännande och schysst sound börjar det hela med men sen händer inte så mycket mer, en klar trea till kvällens femte bidrag.

 

Bidrag 6, Alexander Rybak – “Fairytale”

Robban: Här har vi kvällens vinnare. Stor favorit och populär till tusen. Det skulle förvåna mig om han inte tog hem MGP 2009. Hans bidrag är ESC-klass. En femma.

Tomas: Favoriternas favorit räcker väl att säga här, före detta Minskbon är inte bara ett underbarn som kan sjunga, det påstås att han är snygg också.. Men en svag femma får han av mig.

 

Bidrag 7, Thomas Brøndbo – “Det vart en storm”

Robban: En himla fin ballad som redan är en vinnare i och med att den är i final. Synd att säga det men den här kommer inte ha en chans att vinna. Av mig får den en 4. Gillar den skarpt.

Tomas: Thomas framför en låt som påminner mig om Kjetil Stokkans “Brandenburger Tor” men som är sämre än den och då är det illa med tanke på hur den placerade sig, en svag tvåa till min namne.

 

Bidrag 8, Tone Damli Aaberge – “Butterflies”

Robban: Avslutningsvis får Tone en trea av mig. Fin låt och jag har inget emot den här.

Tomas: Vacker jente som framför en för mig rätt meningslös låt och som antagligen under kvällen bara kommer spela en statistroll, en stark trea avslutar vi med.

 

Panelens sammanfattning

Robban: Jag har hittat min favorit till att vinna. Det är storfavoriten Alexander Rybak med sin “Fairytale”, ett oerhört starkt bidrag. Alexander Stenerud är också en favorit. Sen gillar jag även Thomas Brøndbo. En fin kärlekssång som inte räcker hela vägen tyvärr. Tror annars att Velvet Inc. har god chans att komma högt i denna final. Övriga är helt okej men kommer inte ha någon chans att vinna tyvärr.

Tomas: Oj, jag tror det här är hur lätt som helst att säga, men allt annat än Alexander Rybak till Moskva vore en skräll även om mitt hjärta bankar en aning för Alexander Stenerud..

Andrés: Håller helt klart på Alexander Rybak. Han är så bra och…..

 

Resultat finalen

I kväll valde Norge ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2009 genom en final i Oslo (Spektrum). Först röstades fyra bidrag vidare till andra delen, sedan utsågs Alexander Rybak med låten “Fairytale” till segrare.

Resultatet av andra omgången

1. “Fairytale” – Alexander Rybak (747 888 röster)
2. “Butterflies” – Tone Damli Aaberge (121 856 röster)
3. “Find my girl” – Alexander Stenerud (73 380 röster)
4. “Te stein” – Puliners (62 683 röster)

 

Utslagna bidrag i första omgången

“Two of a kind” – Espen Hana
“Seven seconds” – Ovi
“Tricky” – Velvet Inc.
“Det vart en storm” – Thomas Brøndbo

 

Panelen tycker till!

Robban: Äntligen står det klart att Alexander Rybak kommer att representera Norge i Moskva. Han var helt enkelt bäst och han vann ju överlägset. Bra jobbat! En klar fempoängare och nästa veckas topplista kommer på måndag.

André: Med ledning från första “stemmen” till sista så vann min favorit Alexander Rybak med låten Fairytale som han skrivit text och musik till. Helt klart rätt låt, nu får vi se hur den tas emot i övriga Europa! Heja heja Norge!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen