Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Bosnien-Hercegovina NF 2008

Bosnien-Hercegovina NF 2010 »


BOSNIEN-HERCEGOVINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2009 valde det bosniska TV-bolaget BHRT ut Bosnien-Hercegovinas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Regina
  • Vinnarlåt:
  • “Bistra voda”
  • Låtskrivare:
  • Aleksandar Čović
  • Eurovision-resultat:
  • 9:a (av 42 länder) med 106 poäng

 


Under senhösten 2008 genomförde BHRT en slags antagningsprocess för intresserade låtskrivare och artister som ville tävla för Bosnien-Hercegovina i Eurovision 2009. Så länge som artisten/gruppen var från Bosnien-Hercegovina kunde låtskrivarna ha vilken nationalitet som helst.

Efter att BHRT gått igenom alla ansökningar fastnade de för gruppen Regina och låten “Bistra voda”, vilket sedan kom att offentliggöras i TV-programmet BH Eurosong den 1:a mars 2009.

 

 

Panelen tycker till!


 


En bra låt! Kan nog bli farlig. Måste erkännas att balkanmusik med de klassiska stråkpartierna är ett måste i schlagersammanhang.


 


Jisses, en oerhört stark låt som kommer att representera Bosnien. Jag hade inga höga förväntningar på det här innan jag ens hade hört den, men woow så positivt överraskad jag blev. Med starka etniska rytmer är den här helt klart en låt som kan bli en vinnarlåt. Jag har ofta varit förtjust i balkanballader och här är det nåt jag smälter för, pompöst och härligt. Bäst hittills.


 


Om jag tidigare sa att Kroatien får stå för årets balkanballad så får jag nu ändra mig till Bosnien. Det här ännu bättre och ännu mer balkanmusik. En stor kandidat till segern i årets ESC. Med bara att fåtal bidrag kvar att välja och med tanke på den något sämre svenska kvaliteten på årets bidrag i schlagercirkusen så vågar jag nästan säga “Welcome Europe to Sarajevo 2010”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen