Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


FINALEN i Melodifestivalen 2023 avgjordes i Friends Arena i Stockholm, lördagen den 11:e mars 2023. I programmet tävlade 12 bidrag  om segern och äran att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023. Det var för övrigt även den 50:e finalen någonsin som ägde rum i Stockholm.

Efter att jurygrupper och tv-tittarna delat ut sina poäng var det Loreen med bidraget ”Tattoo” som hade vunnit finalen med 177 poäng.

 

Röstningsinfo

Till skillnad från de tidigare fem programmen fick tittarna inte längre ensamrätt på att avgöra resultatet utan delade makten med åtta internationella jurygrupper som är tävlande länder i Eurovision 2023 (Australien, Belgien, Kroatien, Lettland, Malta, Spanien, Tyskland och Österrike). Tittarnas omröstning skedde annars som vanligt i Mello-appen i mobiltelefoner och i Mello United i surfplattor. Tittarnas omröstning var även i finalen åldersfördelad i sju röstningsgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen representerade den åttonde röstningsgruppen.

 

Hur gick programmet till?

Inledningsvis framfördes de 12 finalbidragen live på scenen i Friends Arena samtidigt som tittarna gavs möjlighet att rösta via Mello-appen, Mello United samt genom att ringa och rösta. Precis som i deltävlingarna kunde man rösta maximalt fem gånger per bidrag via appen samt maximalt ringa 10 gånger från en och samma telefon.

När bidragen hade framförts pausades tittarröstningen då de internationella jurygrupperna delade ut sina poäng. Varje jurygrupp delade ut poäng till tio av 12 bidrag i valörerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När samtliga jurygrupper hade delat ut sina poäng kunde totalsummorna fördela sig från som lägst 0 poäng till som högst 96 poäng.

Efter att jurygrupperna sagt sitt gavs tittarna en kortare möjlighet att reagera på resultatet genom en andra röstningsomgång. Inga tävlingsbidrag hade dock åkt ut vilket gjorde att man kunde rösta på alla 12 bidrag.

I likhet med jurygrupperna delade varje åldersgrupp också ut poäng i valörerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina tio favoritbidrag utifrån sin rangordning. Men istället för att som i deltävlingarna och semifinalen presentera poängen åldersgrupp för åldersgrupp presenterades nu bidragens totala tittarpoänger. För att göra det extra spännande fick bidraget som efter juryröstningen låg på sista plats sina poäng först och så fortsatte man till dess man bara hade juryns favorit kvar. Skulle då poängen räcka eller ej, det avgjordes i slutminuten!


Mer fakta

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávežan)
Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Bevelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl


2. Tone Sekelius – Rythm of My Show
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius


3. Mariette – One Day
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette


4. Marcus & Martinus – Air
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen


5. Panetoz – On My Way
Låtskrivare: Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou, Robert Norberg


6. Maria Sur – Never Give Up
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Laurell Barker


7. Smash Into Pieces – Six Feet Under
Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist


8. Kiana – Where Did You Go
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb


9. Nordman – Släpp alla sorger
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son


10. Loreen – Tattoo
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son


11. Theoz – Mer av dig
Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son


12. Paul Rey – Royals
Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Liamoo, Paul Rey

 

Resultat


 

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023 – FINAL. Nu är Melodifestivalen 2023 avgjord! Efter att de internationella jurygrupperna tillsammans med tv-tittarna röstat klart hade förhandsfavoriten Loreen med bidraget ”Tattoo” fått högst totalpoäng, vilket innebär att hon kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.

Det blir nu andra gången på elva år som Loreen får tävla för Sverige i ESC, senast var med ”Euphoria” som alla vet vann Eurovision den gången. Om samma sak skulle upprepas även i år blir Loreen bli historisk som dels den första kvinnan som vinner Eurovision två gånger och den andra artisten i ordningen som gör detta (efter Irlands Johnny Logan). Dessutom skulle Sverige i så fall hamna på delad förstaplats med Irland över antalet ESC-segrar. Vi skriver detta nu då Loreen just nu i uttagningssäsongen är favorittippad att vinna hela tävlingen i maj!

Så här såg framträdandet ut i sändningen:

 

Vad hände?

Finalen avgjordes lördagen den 11:e mars 2023 i Friends Arena i Stockholm, där tv-tittarna och åtta internationella jurygrupper fick rösta fram vinnaren. Efter att juryerna hade avlagt sina poäng ledde Loreen följt av Marcus & Martinus och Paul Rey. Sedan adderades tittarnas poäng och då visade det sig att Loreen också hade fått högst totalpoäng medan Marcus & Martinus var tittarnas tvåa och Smash Into Pieces tittarnas trea. I totaltabellen räckte det således för att Loreen skulle kunna behålla ledningen in i mål.

Det innebär att det blir Loreen som får åka till Eurovision 2023 och representera Sverige. Hennes äventyr inleds i den första semifinalen den 9:e maj i Liverpool och om Sverige blir en av de tio länderna som röstas vidare till final blir det även tävlan lördagen den 13:e maj.

I finalen röstade 936 964 personer har vilket har gett 1 584 404 kronor Radiohjälpens insamling!

 

Totaltabellen

Efter de internationella jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Loreen – Tattoo (92 + 85 = 177 p)
 2. Marcus & Martinus – Air (71 + 67 = 138 p)
 3. Smash Into Pieces – Six Feet Under (53 + 59 = 112 p)
 4. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávežan) (23 + 58 = 81 p)
 5. Theoz – Mer av dig (42 + 36 = 78 p)
 6. Kiana – Where Did You Go (37 + 39 = 76 p)
 7. Paul Rey – Royals (56 + 1 = 57 p)
 8. Mariette – One Day (35 + 16 = 51 p)
 9. Maria Sur – Never Give Up (10 + 37 = 47 p)
 10. Panetoz – On My Way (22 + 25 = 47 p)
 11. Nordman – Släpp alla sorger (8 + 36 = 44 p)
 12. Tone Sekelius – Rhythm of My Show (15 + 5 = 20 p)

 

Mer statistik

Antalet 12-poängare (från de åtta jurygrupperna)

 • 7 st: Loreen (Österrikes, Lettlands, Belgiens, Maltas, Australiens, Tysklands och Spaniens jurygrupper)
 • 1 st: Theoz (Kroatiens jurygrupp)

 

Antalet 12-poängare (från de åtta röstningsgrupperna)

 • 7 st: Loreen (10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år samt teleröstarna)
 • 1 st: Theoz (3-9 år)

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag kan inte förneka att ”Tattoo” spelar i en helt annan division än alla andra bidrag i år. Man har lyckats göra en modern version av ”Euphoria” som framförs på ett fantastiskt sätt. Det är en solklar vinnare för mig, och Loreen är superproffsig. Sen kan jag kanske känna att låten hade kunnat lyfta lite mer – då jag känner att den kanske blir lite repetativ. Men det är småpotatis. Jag kan bara lyfta på hatten och hålla tummarna för en svensk ESC-seger, för det känns som att vi faktiskt har chansen i år.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Helt rätt låt vann Melodifestivalen 2023! För det första tycker jag att det var en av de bästa finalerna på många år och alla 12 bidrag gjorde bra ifrån sig. Den som var överlägset bäst var Loreens ”Tattoo” som jag tror och hoppas på kommer att vara segerkandidat även i Eurovision. Nu finns det många andra bidrag också i årets ESC-startfält som kan tävla om segern och jag tror att åtminstone en 4-5 låtar kommer att vara med i toppstriden varav en av dessa är självklart Loreen.

I övrigt tycker jag att Melodifestivalen 2023 levererade bra. Första deltävlingen kanske inte var någon höjdare direkt i jämförelse med övriga sändningar men jag tycker annars att det har varit bra låtar som tävlat och i stort sett varje gång har rätt låtar också kvalat vidare. Den enda jag kunde sakna i finalen var Tennessee Tears men jag vill heller inte ta bort någon av finalisterna. Så jag är nöjd oavsett!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag har följt Melodifestivalen sedan 2002 – alltså när deltävlingarna introducerades. Jag har i över 20 år aldrig varit med om att se någon låt jag gett en fempoängare till någonsin vinna tävlingen. Men i år kan jag äntligen säga det jag aldrig haft möjligheten att säga tidigare: Rätt låt vann.

Det finns självklart mycket mer att kommentera gällande hur årets upplaga har varit, hur den fumlade runt men fann sina fötter i ett sent skede, men jag känner att jag kan lägga det åt sidan för den här gången. För första gången på väldigt länge kände jag genuin lycka.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag är så glad och lycklig att Loreen, den stora förhandsfavoriten vann Melodifestivalen 2023. Hon var överlägset bäst och förtjänade segern. Hon kommer göra oss stolta i ESC 2023 och jag tror seriöst att vi kommer kunna ta hem vår 7:e seger. Enda hotet just nu känns som Finland.

Kuriosa: Vinner Loreen ESC i maj så är hon den första sedan Johnny Logan att vinna tävlingen två gånger (som artist).

Överlag var det en stark Mello-final med många bra låtar och hade det inte varit för Loreen hade det kanske blivit ett mer öppet och spännande race. Jag glädjs åt att Theoz hamnade bättre än förväntat och att Mariette och Paul Rey placerade bättre än vad oddsen pekade på inför. Desto mer ledsen är jag över att Tone Sekelius kom sist och Nordman näst sist. Det förtjänade de inte. Men någon måste ju komma i botten och med ett sånt starkt startfält, så är det ju oundvikligt att man blir helt nöjd med resultatet.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Finalen var för mig bland de bästa någonsin, även om det kändes lite som att alla andra bidrag råkade ut för ”Loreen-förbannelsen”. Jättebra låtar och fantastiskt artisteri och energi. Ingen förtjänade en sista-placering.

Däremot, och som jag anser att SVT måste ta till sig, ett program som detta behöver inte innebära flamseri bara för att den riktar sig väldig mycket till barnfamiljer idag. Jag, som själv tagit barnen på Mello-rep flera gånger och som älskat tävlinen sen 70-talet, har märkt att kidsen uppskattar tävlingen, låtarna, det häftiga med hela grejen och folkfesten runtomkring utan att det blir barnprogram av det. Jag lovar, Dannys mellanakt gick säkerligen hem betydligt mer än en skånsk födoämnessketch!

Det är inget snack om saken, Sverige kunde inte ha valt mer rätt i år. Ja det var i alla fall vad den stora massan, inklusive mig själv, tyckte. Och för egen del var det inte något jag bara tyckte, det kändes, i hela kroppen! Från första visuella upplevelsen framme vid scenen i Malmö fick jag en nästintill andlig upplevelse och när stråkpartiet fick växa och låten tog energi efter bridgen igen upplevde jag något slags fritt fall. Ja, Loreen har en sångstil som många retar sig på, där uttalet är lite otydligt och som att hon biter ihop lite, men det är istället nästan som med jojk, att det är en känsla man förmedlar i sitt sätt att framföra en låt.

Nej, jag ska inte jämföra äpplen och päron, för med ”Tattoo” blir det hela fruktkorgen att analysera. Första smyglyssningen blev jag först lite störd, jag förväntade mig nåt mer, något annat. Det var som att låten inte riktigt kom igång. Det tyckte jag med Marcus & Martinus ”Air” också, men sen har dessa låtar, inklusive mina älsklingsrockare Smash into pieces och deras ”Six feet under” blivit mina tre-i-topp-bidrag på repeat. Melodifestivalen fungerar inte på samma sätt idag som det gjorde innan deltävlingarna infördes. Förr hade man en chans och då gällde det att det man framförde satte sig på minnet direkt hos tv-tittarna. Idag HAR man en annan kontnärlig frihet, där låtarna har en chans att få växa hos lyssnarna. En riktigt bra låt blir istället något man inte tröttnar på lika fort. I finalen, om man bortser från en del tekniska blunders, så kändes det som att flera av artisterna tog ett stort kliv framåt och Jag, som t.ex inte känt Paul Rey och hans ”Royals” påverka kroppen, blev oerhört smittad av den energin han och hans bidrag avslutade med.

Så, med en känsla av tomhet när det nu är över för denna gång, hoppas jag att vi får se mer av mina favoriter i dessa sammanhang, men även av nya låtskrivare (vem har väl inte alltid haft en dröm att få komma med). Nu blickar vi mot Liverpool för att se Loreen utsätta resten av tävlanden för förbannelsen (om vi nu inte säger ”Cha cha cha cha cha cha chaaa”)!

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen