P4 NÄSTA 2020. En av artisterna som tävlar i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa erbjudas en plats i Melodifestivalen 2021. Själva avgörandet sker under sommaren och tidiga hösten 2020 och självklart bevakar vi tävlingen!

Bonuserbjudandet, som det också kallas, kommer att delas ut till en av finalisterna som tävlar i riksfinalen i september. Erbjudandet är inte bindande men ger en stor möjlighet till egen marknadsföring då artisten/gruppen i fråga kommer att få synas på bästa sändningstid i TV under vintern 2021. Den som får erbjudandet kommer inte kunna tävla med sitt P4 Nästa-bidrag med anledning av att den låten redan har framförts offentligt. Till Melodifestivalen ska alltså ett nytt bidrag väljas ut.

Lokala vinnare »

Riksfinalen »

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Lokala finaler och riksfinal
 • Uttagningsdatum:
 • Lokala finaler: våren och sommaren 2020
 • Riksfinal: 12:e september
 • Vinnare:
 • Inte avgjort
 • Vinnarlåt:
 • Inte avgjort
 • Låtskrivare:
 • Inte avgjort
 • Mello-joker:
 • Inte avgjort

 


P4 Nästa är en musiktävling i Sveriges Radio som handlar om att hitta nya artister och låtar. Under senvåren och sommaren håller var och ett av de 25 P4-distrikten i Sverige i egna uttagningar och utser varsin vinnare. Därefter får en SR-jury välja ut åtta av dessa bidrag som får tävla i Riksfinalen, där publiken och en jury röstar fram en vinnarlåt. Priset i tävlingen är att vinnarlåten spelas kontinuerligt i P4 och att låten senare i höst testas in på Svensktoppen.

De lokala finalerna brukar vanligen hållas med publik, men på grund av coronapandemin hålls alla dessa finaler utan publik. Däremot sänds programmen som vanligt i respektive lokalstation. Om Riksfinalen också blir publikfri är ännu inte bekräftat.

 

Om bonuserbjudandet

I den avgörande riksfinalen finns ytterligare ett moment med. Det handlar om det klassiska bonuserbjudandet som en jury ger till en av finalisterna som innebär en artistplats i Melodifestivalen, i det här fallet för 2021 års tävling. Erbjudandet i sig är inte bindande men det kan vara värt i och med att det leder till mycket uppmärksamhet kommande vinter.

Enligt regelboken kan vem som helst av de åtta finalisterna kunna tilldelas erbjudandet eftersom det inte är kopplat till hur jury/publiken röstar i finalen. Men oavsett vem som än får årets erbjudande kommer denna artist/grupp behöva ta fram ett nytt tävlingsbidrag till sin tävlan i Melodifestivalen 2021.

 

Lokala vinnare


Här nedan uppdaterar vi resultatet om vilka som vann så snart som respektive final är avklarad. När sedan alla lokala finaler är avklarade kommer en SR-ledd riksjury utse 8 av de 25 lokala vinnarna som kommer att få tävla i riksfinalen den 12:e september.

Hittills har 24 av 25 distrikt valt artist och bidrag. Det enda distrikt som återstår är P4 Blekinge som håller sin final den 17 juli.

 

Alla vinnare i de lokala finalerna

 

 

Riksfinalen


Startfältet i den avgörande finalen kommer att presenteras någon gång efter att den sista lokala finalen är avklarad. Det vill säga det kan hända någon gång från och med den andra halvan av juli till början av september.

När Sveriges Radio har meddelat startfältet kommer vi uppdatera om det här.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen