Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Uppsamlingsheatet Andra chansen i Melodifestivalen 2019 avgjordes i Rosvalla Arenor i Nyköping, lördagen den 2:a mars 2019. Åtta tävlande som hade hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna gjorde upp om de sista fyra finalplatserna.

 

Röstningsinfo

Upplägget för programmet var att bidragen möttes i dueller. I varje duell tävlade två bidrag mot varandra, där tittarna fick utse en vinnare per duell som fick gå vidare i momentet. Även det här året hade programmet endast en omgång med fyra dueller, vilket gjorde att tittarna utsåg fyra vinnare till finalen.

 

Röstningssätten: telefon och app

Nytt för det här året var att SVT inte längre räknade totala antalet röster bidragen fått, utan man använde sig istället av ett poängsystem som delades upp i åtta stycken tittargrupper som var fördelade på sju stycken i Melodifestival-appen* och telefonröstningen som den åttonde. Det fanns ingen möjlighet att SMS-rösta det här året.

I varje duell gav respektive röstningsgrupp 1 poäng till sin favoritlåt (den som fått flest röster). I fallen då det skulle kunna bli oavgjort (4-4) skulle antalet totala röster räknas.

* Tittargrupperna i Mello-appen var 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknades som “okänd ålder”.


Mer fakta

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare. Numreringen framför avgjorde vilken deltävling de medverkade i.
 • Bidragen från samma deltävling kunde inte mötas i någon duell, och hade därför lika stor chans att gå till final.
 • Duellordningen står under Resultat-delen!

DF1. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes
Text &/musik: Thomas G:son, Bobby Ljungren, Erik Bernholm och Anna Bergendahl


DF1. Nano – “Chasing Rivers
Text &/musik: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb och Thomas G:son


DF2. Andreas Johnson – “Army of us
Text &/musik: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott


DF2. Vlad Reiser – “Nakna i regnet
Text &/musik: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vladislav Meletjenkov, Chris Enberg


DF3. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna
Text &/musik: Uno Svenningsson, Tim Larsson, Tobias Lundgren


DF3. Rebecka Karlsson – “Who Am I
Text &/musik: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov och Henric Pierroff


DF4. Lisa Ajax – “Torn
Text &/musik: Isa Molin


DF4. Arvingarna – “I Do
Text &/musik: Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink och Thomas ”Plec” Johansson


 

Resultat


 

Foto & montage: ESC-Panelen.

Nu är Andra chansen avgjord och bland de tävlande valde tittarna att rösta Anna Bergendahl, Nano, Lisa Ajax och Arvingarna vidare till finalen. Därmed är startfältet till finalen i Melodifestivalen 2019 nu komplett!

Under lördagskvällen den 2:a mars tävlade åtta bidrag, som tittarna valt ut på tredje och fjärde plats i deltävlingarna, om fyra finalplatser. Artisterna mötte varandra i dueller, där vinnaren i respektive duell tog finalplats. SVT hade allokerat in de tävlande i duellerna, baserat hur tittarna röstat vidare bidragen till Andra chansen, men sedan var det alltså upp till tittarnas röster vilka fyra artister som skulle ta hem segern i omgången. De fyra som nu gått till final kommer att möta de åtta artister som gick direkt till finalen via deltävlingarna i Friends Arena i Stockholm nästa lördag (9:e mars).

I årets Andra chansen röstade tittarna 7 244 085 gånger, vilket är rekord för Andra chansen. Totalt samlades 949 238 kronor in via Radiohjälpens röstningsnummer, där samtliga pengar denna gång går oavkortat till deras insamling till att stoppa hungersnöden i Jemen.

 

Duellerna

Nedan presenteras de tävlande i startordning i respektive duell. Det fetmarkerade bidraget i respektive duell gick till final.

 

Duell 1

1. Andreas Johnson – “Army of us”

2. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”

 

Duell 2

1. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”

2. Nano – “Chasing Rivers”

 

Duell 3

1. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”

2. Lisa Ajax – “Torn”

 

Duell 4

1. Rebecka Karlsson – “Who Am I”

2. Arvingarna – “I Do”

 

 

Finalens startordning presenterad

Under slutet av Andra chansen presenterades resultatet av duellerna, samtidigt som exekutiva producenten Christer Björkman redovisade startordningen. Man gjorde på samma sätt som i Andra chansen 2016 och 2017, dvs. först presenterades vilka startnummer de åtta finalisterna i deltävlingarna fått, och därefter allokerades de fyra duellvinnarna in på resterande platser.

 

 1. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken
 2. Lisa Ajax – Torn
 3. Mohombi – Hello
 4. Lina Hedlund – Victorious
 5. Bishara – On My Own
 6. Anna Bergendahl – Ashes to Ashes
 7. Nano – Chasing Rivers
 8. Hanna Ferm & Liamoo – Hold you
 9. Malou Prytz – I Do Me
 10. John Lundvik – Too Late For Love
 11. Wiktoria – Not With Me
 12. Arvingarna – I Do

 

Nu drar festivalen vidare till Friends Arena i Stockholm för finalen som äger rum om en vecka. Vem av finalisterna är din favorit?

 

Panelen tycker till!


Alla mina favoriter vann sina dueller i andra chansen, vilket nog aldrig har hänt förut! Såklart är jag väldigt nöjd med det, och i synnerhet då Vlad Reiser åkte ut, som tyvärr var den ende artist som jag verkligen inte ville se i finalen. Men jag tycker ändå att startfältet i AC var starkare än på länge, och flera artister höjde sig flera snäpp från deltävlingarna – främst Rebecka Karlsson, Anna Bergendahl och Andreas Johnson. Emellertid lyckades Arvingarna göra lite sämre ifrån sig med full manskap – antingen var Tommy otränad eller så ger 4 sångare sämre dynamik än 3 på scenen. Men de hade den klart starkaste låten, så det gjorde inte mycket.

Jag måste dock passa på att hylla både manus och programledare, som bländade i lördags! Visst börjar det bli tjatigt att det alltid är någon av dem som är ”borta”, men Kodjo och Sarah är så oerhört duktiga själva. Och när Johnny Logan kom in på scenen så brast det nästan också för mig, och jag tror att det mycket väl kan bli det mest minnesvärda ögonblicket i Andra chansens historia!

Med facit i hand gick rätt låtar till final. Själv tycker jag att Anna Bergendahl gjorde ett riktigt bra framträdande och jag är mycket glad att hon tog finalplatsen. Allt från 2010 är nu förlåtet 🙂

I de övriga duellerna tycker jag också alla gjorde bra ifrån sig, framförallt tycker jag att Arvingarnas låt och framträdande växte en hel del sedan förra veckan. Nu längtar jag till finalen där det känns som att allt kan hända och mer därtill!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen