Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2016 avgjordes i Malmö Arena i Malmö, lördagen den 13:e februari 2016. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

Charlotte Perrelli skulle ha varit veckans gästprogramledare, men p.g.a. att hon samtidigt var kontrakterad med ett annat företag fick hon istället bara uppträda som gästartist.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de sju tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan bidragen som placerat sig på plats 6 och 7 åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lades tittarrösterna för bägge omgångarna samman, där de två bidragen med flest totalröster gick direkt till final, medan totaltrean och totalfyran gick vidare till Andra chansen. Bidraget som totalt sett blivit femma åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Det här året hade varje app-användare möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte längre knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält

Foto: ESC-Panelen.


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson


2. Victor och Natten – ”100%”
Låtskrivare: Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh


3. Molly Pettersson Hammar – ”Hunger”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar


4. Isa – ”I Will Wait”
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores


5. Krista Siegfrids – ”Faller”
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson


6. Patrik, Tommy & Uno – ”Håll mitt hjärta hårt”
Låtskrivare: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson


7. Wiktoria – ”Save Me”
Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin


 

Resultat


Andra deltävlingen är avklarad och vi har ett resultat – David Lindgren och debuterande Wiktoria tog veckans finalplatser, medan Molly Pettersson Hammar fick sin revansch och har nu gått till Andra chansen. Dit röstades även Isas vackra ballad, en låt som varit favorit hos många i presskåren denna vecka. Krista Siegfrids poplåt åkte tyvärr ut på målsnöret samtidigt som Viktor och Natten samt trion Patrik, Tommy & Uno kom på sistaplats.

För andra veckan i rad slogs röstningsrekord i tävlingen med 4 647 934 inkomna telefon-, SMS- och applikationsröster. Detta gav Radiohjälpen 487 371 kronor.

Så här blev slutresultatet:

 

Till Final

1. Wiktoria – ”Save Me”

2. David Lindgren – ”We Are Your Tomorrow”

 

Till Andra Chansen

3. Isa – ”I’ll Will Wait”

4. Molly Pettersson Hammar – ”Hunger”

 

Utslagna

5. Krista Siegfrids – ”Faller”

6. Viktor och Natten – ”100%”

7. Patrik, Tommy & Uno – ”Håll mitt hjärta hårt”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen