Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2011 avgjordes i Globen i Stockholm, lördagen den 12:e mars 2011. Tittarna och elva internationella jurygrupper (röstande Eurovision-länder*) fick gemensamt rösta fram en av de tio finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 473 poäng vardera till bidragen.

* De röstande länderna var Ryssland, Ukraina, Frankrike, Grekland, Malta, Kroatien, San Marino, Tyskland, Storbritannien, Irland och Norge. Alla dessa tävlade i Eurovision samma år och var därför konkurrenter i tävlingen till Sverige.

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla tio finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Varje jurygrupp som delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Detta innebar att varje jury kunde ge sju av tio bidrag poäng. Nytt för året var att tittarnas poäng delades ut procentuellt istället för med fasta summor. Ekvationen såg ut som så att andelen röster ett enskilt bidrag fått, dividerades med totala mängden inkomna telefon- och SMS-röster. Den siffran multiplicerades med 473 poäng, vilket slutligen gav den poängsumma bidraget får av tittarna. Poängen avrundades alltid till heltal.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2011-03-12

 • Tid
 • 20:00 – 22:00 CET

 • Plats
 • Globen, Stockholm

 • Programledare
 • Marie Serneholt & Rickard Olsson

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Danny Saucedo – ”In the Club”
Låtskrivare: Figge Boström, Peter Boström, Danny Saucedo


2. Sara Varga – ”Spring för livet”
Låtskrivare: Sara Varga, Figge Boström


3. The Moniker – ”Oh My God!”
Låtskrivare: Daniel Karlsson


4. Brolle – ”7 Days And 7 Nights”
Låtskrivare: Kjell Junior Wallmark


5. Linda Bengtzing – ”E det fel på mej”
Låtskrivare: Pontus Assarsson, Thomas G:son, Jörgen Ringqvist, Daniel Barkman


6. Nicke Borg – ”Leaving Home”
Låtskrivare: Jojo Borg Larsson, Nicke Borg, Fredrik Thomander, Anders ”Gary” Wikström


7. Swingfly – ”Me and My Drum”
Låtskrivare: Teron Beal, Patrik Magnusson, Johan Ramström, Swingfly


8. Sanna Nielsen – ”I’m in Love”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas, Peter Boström


9. The Playtones – ”The King”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Peter Kvint


10. Eric Saade – ”Popular”
Låtskrivare: Fredrik Kempe


 

Resultat


Eric Saade vann Melodifestivalen 2011 med låten ”Popular”, som gjordes av Fredrik Kempe. Det var en spännande och väldigt underhållande final som vi tittare bjöds på. De två låtarna som det snackades om inför följdes åt hela tiden tills Eric Saade utsågs till vinnare. Nu vill vi passa på att önska Eric lycka till nere i Düsseldorf och hoppas att han plockar hem en topplacering!

Efter de internationella jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat:

 

1. Eric Saade – ”Popular” (193p)

2. Danny Saucedo – ”In the Club” (149p)

3. The Moniker – ”Oh My God!” (124p)

4. Sanna Nielsen – ”I’m in Love” (114p)

5. Swingfly – ”Me and My Drum” (93p)

6. The Playtones – ”The King” (79p)

7. Linda Bengtzing – ”E det fel på mej” (58p)

8. Nicke Borg – ”Leaving Home” (57p)

9. Sara Varga – ”Spring för livet” (50p)

10. Brolle – ”7 Days And 7 Nights” (29p)

 

Panelen tycker till!


Det var i slutändan rätt låt som vann Melodifestivalen 2011. Jag känner personligen att Eric Saade har mycket att ge i Düsseldorf och kan vara med och utmana om segern.

Eric Saades låt känns för barnslig för min smak, men det går säkert bra i ESC 2011, det kan ju knappt gå mycket sämre än förra året? Numret är otroligt snyggt, men låten känns som stulen i från en High School Musical film. Med andra ord märks det att Eric har jobbat på Disney Channel. Det ska bli lika spännande som varje år att se vad Sverige får för plats. GO Sweden!

Jag är nöjd med Eric Saade som vinnare och där med blir vår representant i Eurovision. Helt klart det bästa utfallet. Tror det kan gå riktigt bra för honom. Att ta sig till final bör inte vara något hinder. Hur det sedan slutar känns mer ovisst. Antingen topp 10 eller i botten. Svårt att säga. Han har både en snygg låt, häftig scennummer, dans och ett utseende. Det borde räcka långt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »