Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2011 avgjordes i Cloetta Center i Linköping, lördagen den 19:e februari 2011. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de åtta tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde telefonrösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan resterande tre bidrag (på plats 6, 7 och 8) åkte ut. Bidraget som kom på första plats blev direkt klar för finalen.

Därefter nollställdes tidigare röster för de fyra bidragen som kvarstod i tävlan och en ny röstningsomgång påbörjades. Nu skulle ytterligare ett bidrag ta en finalplats och två bidrag skulle skickas vidare till Andra chansen. Bidraget som kom på fjärde plats i andra omgången (dvs. femma totalt sett) fick lämna tävlingen.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2011-02-19

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Cloetta Center, Linköping

 • Programledare
 • Marie Serneholt & Rickard Olsson

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Linda Sundblad – ”Lucky You”
Låtskrivare: Linda Sundblad, Johan Bobäck, Fredrik Thomander, Anders ”Gary” Wikström


2. Simon Forsberg – ”Tid att andas”
Låtskrivare: Fredrik Kempe


3. Sara Lumholdt – ”Enemy”
Låtskrivare: Niclas Lundin, Anton Malmberg Hård af Segerstad


4. The Playtones – ”The King”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Peter Kvint


5. Shirley’s Angels – ”I Thought It Was Forever”
Låtskrivare: Robin Abrahamsson, Alexander Bard, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström


6. Sebastian – ”No One Else Could”
Låtskrivare: Andreas Alfredsson Grube, Sebastian Karlsson


7. Sara Varga – ”Spring för livet”
Låtskrivare: Sara Varga, Figge Boström


8. Eric Saade – ”Popular”
Låtskrivare: Fredrik Kempe


 

Resultat


Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2011 avgjordes i Linköping, där tittarna skickade vidare Eric Saade och gruppen The Playtones direkt till finalen i Globen, medan Sara Varga samt Shirley’s Angels gick till Andra Chansen. Totalt inkom 365559 röster som gav Radiohjälpen 753261,50 kronor.

Så här blev resultatet i programmet:

 

Till final:

1. Eric Saade – ”Popular”

2. The Playtones – ”The King”

 

Till Andra chansen:

3. Sara Varga – ”Spring för livet”

4. Shirley’s Angels – ”I Thought It Was Forever”

 

Utslagna:

5. Sebastian – ”No One Else Could”

6. Linda Sundblad – ”Lucky You”

7. Sara Lumholdt – ”Enemy”

8. Simon Forsberg – ”Tid att andas”

 

Panelen tycker till!


Kul att det slutade exakt så som jag tippade och intressant att svenska folket gav Sara Varga en till chans. Annars var det rätt givet att Eric Saade och hans snygga framträdande med låten ”Popular” skulle ta sig till final. Han gjorde det tillsammans med ett annat intressant nummer utav The Playtones.

Melodifestivalens tredje deltävling hade inte något överraskande resultat. Eric var en given vinnare och jag kände på mig att The Playtones också skulle ta sig till final. Att Sara Varga gick vidare var inte heller någon överraskning, det kändes som hon skulle gå hem och kan säkerligen ta sig till final genom andra chansen alá Carolina Af Ugglas (2009).

Precis som jag och mina bloggkollegor förutspådde gick Eric Saade och hans ”Popular” enkelt vidare till final tillsammans med The Playtones. Vad som dock kändes mer öppet var Andra Chansen-biljetterna. Jag hoppades starkt på Sara Varga och Simon Forsberg. Tyvärr slutade den sistnämda som jumbo denna vecka, men Sara Varga fick åtminstone en av platserna. Den andra biljetten kändes dock osäker och det stod mellan Shirleys Angels och Sebastian. Jag trodde i ärlighetens namn mer på Sebastian, men det var dock Shirley och hennes änglar som drog det längsta strået. Vad kan vi då konstatera efter tre deltävlingar? Av sex finalister hittils är enbart en kvinnlig (Sanna). Det är ju iofs på tiden vi skickar någon manlig sångare/grupp till ESC, efter tre raka år med sångerskor. Nästa stopp – Malmö.. På de senaste tre åren har samtliga MF-vinnare hämtats från den fjärde och sista deltävlingen. Ska det bli en återupprepning även detta år tro?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »