Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2008 avgjordes i Globen i Stockholm, lördagen den 13:e mars 2010. Tittarna och elva jurygrupper (fem svenska jurystäder och 6 stycken Eurovision-länder) röstade gemensamt fram ett av de tio finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 473 poäng vardera till bidragen.

De utländska jurygrupperna representerade Ryssland, Serbien, Grekland, Frankrike, Irland och Norge, medan de svenska städerna representerades av Luleå, Umeå, Göteborg, Malmö och Stockholm.

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla tio finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Varje jurygrupp som delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Detta innebar att varje jury kunde ge sju av tio bidrag poäng. Tittarnas poäng var multiplar med 11 jämfört med juryns, dvs. 1×11 = 11 poäng, 2×11 = 22 poäng osv uppåt 44, 66, 88, 110 och 132 poäng. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2010-03-13

 • Tid
 • 20:00 – 22:00 CET

 • Plats
 • Globen, Stockholm

 • Programledare
 • Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer & Dolph Lundgren

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Darin – ”You’re Out of My Life”
Låtskrivare: Henrik Janson, Tony Nilsson


2. Pernilla Wahlgren – ”Jag vill om du vågar”
Låtskrivare: Daniel Barkman, Pernilla Wahlgren, Pontus Assarsson, Jörgen Ringqvist


3. Andreas Johnson – ”We Can Work It Out”
Låtskrivare: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda


4. Timoteij – ”Kom”
Låtskrivare: Niclas Arn, Karl Eurén, Gustav Eurén


5. Peter Jöback – ”Hollow”
Låtskrivare: Anders Hansson, Fredrik Kempe


6. Ola Svensson – ”Unstoppable”
Låtskrivare: Dimitri Stassos, Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Ola Svensson


7. Jessica Andersson – ”I Did It for love”
Låtskrivare: Kristian Wejshag, Lars ”Dille” Diedricson


8. Salem Al Fakir – ”Keep On Walking”
Låtskrivare: Salem Al Fakir


9. Anna Bergendahl – ”This is my life”
Låtskrivare: Kristian Lagerström, Bobby Ljunggren


10. Eric Saade – ”Manboy”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Peter Boström


 

Resultat


Efter sex veckor med deltävlingar och Andra chansen var det då dags för Sverige att välja sin representant till Eurovision 2010. En rad etablerade artister ingick i startfältet men det blev till slut den 18-åriga debutanten Anna Bergendahl som tog hem segern. Kvällen bjöd förutom de 10 finalbidragen även på en musikalisk duell mellan forna Eurovision-bidrag från Norge och Sverige format till ett medley. Dolph Lundgren var också tillbaka efter sina veckor på uppdrag att finna hotet mot festivalen.

Efter jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat:

 

1. Anna Bergendahl – ”This is my life” (214p)

2. Salem Al Fakir – ”Keep On Walking” (183p)

3. Eric Saade – ”Manboy” (159p)

4. Darin – ”You’re Out of My Life” (117p)

5. Timoteij – ”Kom” (95p)

6. Andreas Johnson – ”We Can Work It Out” (50p)

7. Ola Svensson – ”Unstoppable” (47p)

8. Jessica Andersson – ”I Did It for love” (37p)

9. Peter Jöback – ”Hollow” (32p)

10. Pernilla Wahlgren – ”Jag vill om du vågar” (12p)

 

Panelen tycker till!


Årets Melodifestivalfinal bestod av tio stycken mycket starka låtar. Det fanns faktiskt inte en enda dålig låt. Vann rätt låt då? Den mest klassiska fråga av alla när Melodifestivalen är avgjord.
Jag tycker inte det. Låten är inte speciellt bra, men Anna är en fantastisk sångerska. Mina röster gick som sagt till Eric Saade & Timoteij. Det blir första gången sedan 1998 som vi skickar en ballad till ESC. Chanserna att få en bra placering i Oslo för Anna? Jag hoppas verkligen att det blir succé, även om jag själv inte är något större fan av This is my life.

Det blev som jag trodde… Anna tog hem segern och vi skickar ett osäkert kort till Oslo. Konstigt nog verkade de utländska jurygrupperna inte alls tycka så bra om Timotej som vi trott. Överlag var det en otroligt snygg festivalfinal med ett klassiskt norskt-svenskt schlagermedley! Visst lär Anna ta sig till final i Oslo, men frågan är var hon hamnar där… Lär väl knappast kunna bli sämre än fjolårets placering i alla fall.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen