Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2010 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 20:e februari 2010. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

För sjunde året på raken hade SVT med fyra inbjudna artistjokrar i startfältet, som hade fördelats till en per deltävling. Denna gång var det Darin som var jokern i leken.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de åtta tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde telefonrösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan resterande tre bidrag (på plats 6, 7 och 8) åkte ut. Bidraget som kom på första plats blev direkt klar för finalen.

Därefter nollställdes tidigare röster för de fyra bidragen som kvarstod i tävlan och en ny röstningsomgång påbörjades. Nu skulle ytterligare ett bidrag ta en finalplats och två bidrag skulle skickas vidare till Andra chansen. Bidraget som kom på fjärde plats i andra omgången (dvs. femma totalt sett) fick lämna tävlingen.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2010-02-20

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Scandinavium, Göteborg

 • Programledare
 • Måns Zelmerlöw & Christine Meltzer (Dolph Lundgren end. i sketcher)

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Alcazar – ”Headlines”
Låtskrivare: Tony Nilsson, Peter Boström


2. Johannes Bah Kuhnke – ”Tonight”
Låtskrivare: Sharon Vaughn, Anders Hansson


3. Elin Lanto – ”Doctor doctor”
Låtskrivare: Tony Nilsson, Mirja Breitholtz


4. Erik Linder – ”Hur kan jag tro på kärlek?”
Låtskrivare: Kenneth Gärdestad, Tony Malm, Niclas Lundin


5. Getty Domein – ”Yeba”
Låtskrivare: Getty Domein Mpanzu, Tuomas (Tiny) Pyhäjärvi


6. Timoteij – ”Kom”
Låtskrivare: Niclas Arn, Karl Eurén, Gustav Eurén


7. Darin – ”You’re out of my life”
Låtskrivare: Henrik Janson, Tony Nilsson


8. Crucified Barbara – ”Heaven or Hell”
Låtskrivare: Håkan Larsson, Jörgen Svensson, Björn Lönnroos


 

Resultat


Efter Melodifestivalens tredje deltävling som gick av stapeln i Göteborg gick tjejgruppen Timoteij direkt vidare till final i Globen. Med sig dit tog de med sig förhandsfavoriten Darin. Diskogruppen Alcazar får ännu en gång kämpa sig till final via Andra chansen tillsammans med rockbrudarna i Crucified Barbara.

 

Till final:

1. Timoteij – ”Kom”

2. Darin – ”You’re out of my life”

 

Till Andra chansen:

3. Crucified Barbara – ”Heaven or Hell”

4. Alcazar – ”Headlines”

 

Utslagna:

5. Erik Linder – ”Hur kan jag tro på kärlek?”

6. Getty Domein – ”Yeba”

7. Elin Lanto – ”Doctor doctor”

8. Johannes Bah Kuhnke – ”Tonight”

 

Panelen tycker till!


Det här måste vara det sämsta Mello-året på bra länge. Jag är riktigt besviken över kvaliteten på årets bidrag. Okej, allt är inte helt uselt, men jämfört med i fjol så fanns det minst tre, fyra bra från varje delfinal. Nu finns det knappt ett som jag tycker håller ESC-klass. Det enda som håller bra klass är programledarna där framförallt Dolph levererar i pausunderhållnings-videoklippen.

Tycker att delfinalerna börjar att ta sig! Mellanaktsnumret var kanske inte det roligaste jag sett, men de små videoklippen med Dolph får mig att skratta varje gång. Melzers imitationer är klockrena! Vad gäller nivån på bidragen tyckte jag efter en första genomlyssning att det inte fanns några direkta godbitar. Efter att ha sett dem på scenen är jag av en annan uppfattning. Här finns riktigt snygga låtar som skulle kunna ta sig långt internationellt och framförallt i vår egen svenska final! Väntar nu med spänning på nästa veckas startfält- som också är det sista!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen