Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2010 avgjordes i Fjällräven Center i Örnsköldsvik, lördagen den 6:e februari 2010. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

För sjunde året på raken hade SVT med fyra inbjudna artistjokrar i startfältet, som hade fördelats till en per deltävling. Denna gång var det Salem Al Fakir som var jokern i leken.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de åtta tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde telefonrösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan resterande tre bidrag (på plats 6, 7 och 8) åkte ut. Bidraget som kom på första plats blev direkt klar för finalen.

Därefter nollställdes tidigare röster för de fyra bidragen som kvarstod i tävlan och en ny röstningsomgång påbörjades. Nu skulle ytterligare ett bidrag ta en finalplats och två bidrag skulle skickas vidare till Andra chansen. Bidraget som kom på fjärde plats i andra omgången (dvs. femma totalt sett) fick lämna tävlingen.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2010-02-06

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Fjällräven Center, Örnsköldsvik

 • Programledare
 • Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer & Dolph Lundgren

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Ola – ”Unstoppable”
Låtskrivare: Dimitri Stassos, Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Ola Svensson


2. Jenny Silver – ”A place to stay”
Låtskrivare: Torben Hedlund


3. Linda Pritchard – ”You’re Making Me Hot-Hot-Hot”
Låtskrivare: Tobias Lundgren, Johan Fransson, Tim Larsson


4. Pain Of Salvation – ”Road Salt”
Låtskrivare: Daniel Gildenlöw


5. Anders Ekborg – ”The Saviour”
Låtskrivare: Henrik Janson, Tony Nilsson


6. Jessica Andersson – ”I Did It For Love”
Låtskrivare: Kristian Wejshag, Lars ”Dille” Diedricson


7. Frispråkarn – ”Singel”
Låtskrivare: Håkan Bäckman, Hamed ”K-One” Pirouzpanah


8. Salem Al Fakir – ”Keep On Walking”
Låtskrivare: Salem Al Fakir


 

Resultat


Melodifestivalens första deltävling anno 2010 är avklarad. Salem Al Fakir & Ola gick till finalen medan Jessica Andersson och Pain of Salvation får tävla vidare i Andra chansen. Totalt inkom 446411 röster, vilket gav Radiohjälpen drygt 1 miljon kronor.

 

Till final:

1. Salem Al Fakir – ”Keep On Walking”

2. Ola – ”Unstoppable”

 

Till Andra chansen:

3. Jessica Andersson – ”I Did It For Love”

4. Pain Of Salvation – ”Road Salt”

 

Utslagna:

5. Linda Pritchard – ”You’re Making Me Hot-Hot-Hot”

6. Anders Ekborg – ”The Saviour”

7. Frispråkarn – ”Singel”

8. Jenny Silver – ”A place to stay”

 

Panelen tycker till!


Melodifestivalen öppnade med ett snyggt öppningsnummer och pausunderhållningen med Dolph var riktigt bra. Programledartrion skötte sig utmärkt och hela showen höll god klass. Snygg scen man fått iår. Det enda som var negativt var att låtarna inte direkt var något att ha. Nej, jag hopppas verkligen vi får höra bättre bidrag i kommande deltävlingar.

Överlag tycker jag årets Melodifestival verkar hålla hög klass, om man ser till helheten dvs. Bidragen i delfinal 1 var kanske inga höjdare men programledartrion va kul (om än lite nervösa så här första programmet) och såväl öppningsnumret som pausunderhållningen med en sjungande Dolph Lundgren var överraskande och roliga. Ser med spänning fram emot nästa helg! Blir det mer show av herr actionhjälte eller är det Måns tur att ta ton då?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen